25 / 04 / 2024

Eyüp Sabri Tuncer, New York´ta mağaza açacak!

Eyüp Sabri Tuncer, New York´ta mağaza açacak!

Türkiye´deki en eski kolonya markalarından olan Eyüp Sabri Tuncer, EST 23 markasıyla kişisel bakım ürünleri üretmeye başladı



Şirketin üçüncü kuşak yöneticisi Engin Tuncer, EST 23´ü bir dünya markası yapmayı hedefliyor. Tuncer, "EST 23´ü bir dünya markası yapmak için yola çıktık. İlk mağazayı New York´ta açacağız. ABD´den sonra diğer ülkelerde de butik mağazalar açarak büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Türkiye´de kolonya denildiğinde ilk akla gelen en eski markalardan biri Eyüp Sabri Tuncer. Şu anda markanın başında ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Engin Tuncer var. 2005´te yenilik hamlesini başlatan Eyüp Sabri Tuncer artık yalnızca kolonya üretmiyor, şu anda aynı zamanda Türkiye´nin en büyük kolonyalı mendil üreticisi ve EST 23 adıyla kişisel bakım serisi üretimine de başladı. Engin Tuncer babadan, dededen aldığı sorumluluğu yaşamının merkezine koymuş bir işadamı. Eyüp Sabri Tuncer´in 87 yıllık geçmişinde markanın ayakta kalmasının sırrının hem çok çalışmakta hem de yeni ürünler çıkarmakta olduğunu anlatıyor. Eyüp Sabri Tuncer´in çok sayıda kolonyası var. Ve en önemlisi de bu işin dışında antibakteriyel jelden, vücut losyonlarına uzanan farklı bir ürün gamını da Eyüp Sabri Tuncer´in üretiyor olması. İlk mağazasını New York´ta açacak olan EST 23´ün yaratıcısı Engin Tuncer´le konuştuk.

Markanın geçmişi 1923´e dayanıyor değil mi? Siz Saraybosnalı bir aileden geliyorsunuz, kolonya üreticisi olan dedeniz...

Evet doğru. Saraybosnalı ailem. Dedemiz 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk kolonyasını Ankara´da üretmiş. Bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olmak çok önemlidir. Siz ya işi batırırsınız ya da büyütürsünüz... Aileden gelen kültürün çok önemli olduğuna inanıyorum. Babam Sebahattin Bey işlerimizi büyüten kişi. Ben de 3 çocuk babasıyım. Dördüncü kuşağı yetiştiriyorum. Onları da en iyi şekilde büyütmeye çalışıyorum.

Siz nasıl başladınız çalışmaya? İşin içinde büyümüş olmalısınız...

Aynen öyle... Çok severek işin içine girdim. Ben 8 yaşındayken okuldan çıkınca çalışmaya giderdim. Ankara´daydı yerimiz. Benim bir kız kardeşim var. O işlerle ilgili değildi. Aile şirketimizde enişteler, amcalar ve çocukları vardı. Daha sonraki yıllarda aile şirketimiz küçüldü. 1980´lerin sonlarında yapı değişti. 1995´inden sonra şirketin yüzde 95´i babamla bana geçti. Ben çok küçük yaşlarda işte piştim. Anadolu´dan gelen müşterilerle ilgilenmeyi çok severdim. Hakkari´den, Trabzon´dan gelen müşterilerimiz vardı. Onlara kolonya doldurup, paketler satardık. 1970´lerden itibaren Türkiye´nin her yerine ulaşırdı kolonyamız.

2005 ´te istanbul´a geldik

Üretim kapasiteniz nedir, büyüklüğünüz ne kadar?

Biz Türkiye´nin en büyük kolonya üreticilerindeniz. 2005´te İstanbul´a geldik. 2005´e kadar Ankara´daydı üretim tesisimiz. 2005´te her şeyi değiştirdik. Taze kan getirdik şirkete. Şirket yeni teknolojiyi getirdi, personel gençleşti. Bu arada bilgili ara kuşak da kaldı şirketimizde. Deneyimlerden de çok faydalandık.

İstanbul fikri nasıl oluştu?

Her şeyin merkezi İstanbul... Aslında biz geç bile kaldık... İstanbul´a gelmek heyecan da yarattı, yenilikler ardı ardına geldi. Ankara´daki tesisisimiz duruyor. Avrupa´daki en iyi tesislerden biri.

Siz bir ara Belçika´da da kolonya mı ürettiniz?

Bir ara hammadde sıkıntısı yaşandı, ben de Belçika´da ürettim kolonyayı. Türkiye´nin ilk kolonya ithalatını da biz yaptık.

Üretim kapasiteniz ne kadar?

Yılda 20 milyon litre üretim kapasitemiz var. Şu anda 2 milyon litre kolonya üretiyoruz. Oda spreylerinde ve kolonyalı mendilde de iddialıyız.

EST 23 adlı bir markanız oldu. Kişisel bakım ürünleri üretimine girdiniz, bu çok farklı bir iş değil mi?

Yeni işimiz. Kişisel bakım ürünleri üretiyoruz. Yalnızca web sitemizden sattığımız yüzde 100 zeytinyağından üretilen ürünlerimiz var. Yüzde 100 zeytinyağından üretilmiş organik sıvı sabunumuz var. EST benim hayalimdi. Ben kolonyayı en iyi teknolojiyle üretiyorum. Her parfümü üretme olanağına sahibim. Dünyada bu konuda bir değişim var. Vücut spreyleri ve losyonları tercih ediliyor. Vücutta hem koku yayacak hem de vücudu besleyecek ürünlere talep var. Biz de bu şekilde yönlendik. Ar-Ge çalışmaları yaptık, gerekli tüm izinleri aldık. EST 23 diye bir marka yapılanmasına girdik. Kozmetik ürünler, havlular, Türk hamamı konsepti var. Şu anda tüm bunları internet üzerinde satıyoruz.

Neden Türkiye´de mağaza açmıyorsunuz da New York´ta mağaza açmayı planlıyorsunuz?

Biz yurtdışında başlayacağız bu ürünleri satmaya. New York´ta mağaza açacağız. Ürünlerimiz fuarlarda çok ilgi gördü. Yurtdışından satışa başlamaya da kararlıyız. Bu tip yenilikler yurtdışından Türkiye´ye geliyor. Dünyada tutarsa zaten Türkiye´ye geliyor. Önemli olan da bu işin Amerika´da tutması.

Avrupa´da da Amerika´da da bu tip çok ürün yok mu? Butik mağazalarda satışlar yapılıyor, ön planda olan nokta doğallık...

New York´ta yakında mağaza açacağız. 2010 sonuna doğru yetişecek mağaza. Evet Avrupa´da da Amerika´da da çok marka var. Ben hemen hemen hepsini inceledim. Bazı zincirler de Türkiye´ye geldi. Biz onlarla aynı kalitede ve daha ucuz olacağız. New York´ta da kriz var ama bu tip ürünlerde hissedilmiyor. Özellikle de bizim gireceğimiz alan yükselen trend. Çok da turist var New York´ta. Orada öncelikle bilinir olmak istiyoruz. Mağaza için yapacağımız yatırım da hayli fazla görünüyor ama değer diye düşünüyorum.

İnternetten satış öncelikli

Niye marketlerde satılmıyor ürünleriniz?

Tanınmıyor da ondan. 200 ml ambalajlarda 10 liraya satıyoruz internetten. En çok da 3 ay kullanılıyor. Şu anda öncelikle internetten satışa öncelik veriyoruz.

EST 23 markasıyla ürettiğiniz ürünler daha farklı bir tüketici grubunu hedeflemiyor mu?

Kolonya 40 yaş üzerine hitap ediyor. Ben EST 23´le gençlere hitap etmek istiyorum. 15 yaş artı diye düşünerek ürettik ürünleri. Türkiye´de en az 25 milyon kişi hedefimiz. Internet üzerinden farklı bir satışımız var. Fısıltı halinde büyüdü işimiz internette. Şu anda 27 binin üzerinde aktif üyemiz var, sürekli ürün alıyorlar.

2023 yılı markanızın 100´üncü yılı... Bir hedefiniz var mı?

Var. EST 23´ü bir dünya markası yapmak için yola çıktık. Amerika´dan sonra diğer ülkelerde de butik mağazalar açarak büyümeyi hedefliyoruz.

`Ter kokan Türkler´ imajı en çok bizi rahatsız ediyor

Türkiye´de ne yazık ki insanlar temizliğe yeterince önem vermiyor...

Ne yazık ki öyle... Bu çok üzücü bir durum. Güzel koku için öncelikle temizlik şart. Temiz olmalı vücut. Önemli olan kişisel temizliğin yapılması. Kişi duş alıp, duştan sonra vücuduna hoş koku yayan ürünler kullanırsa ter kokmaz.

Deodorantlar da pahalı değil ama kullanmayan çok...

Bir diş fırçasını 6 ay kulananlar var. Türkiye´de temizlik alışkanlıklarını geliştirmek lazım. Banyo günü var birçok ailede. Avrupalı her gün iki kez duş alıyor. Biz de haftada bir banyo günü var. Kıyaslamak mümkün değil.

40 milyon adet kolonyalı mendil üretiyoruz

Kaç adet kolonyalı mendil üretiyorsunuz?

Yalnızca Kamil Koç´a 22 milyon adet kolonyalı mendil üretiyoruz. Kendimize 7 milyon adet üretiyoruz. Farklı restoranlar için de üretimimiz var. Zaman içinde bu değişiyor. En iyi restoranlara satıyoruz kolonyalı mendillerimizi, çünkü kaliteli bir üretim yapıyoruz. Toplam 40 milyon adeti buluyor.

Islak mendil de üretiyor musunuz?

Islak mendilde kayıt dışı daha fazla. Biz ıslak mendil üretiminden çıktık. Bir de çok kötü ürünler var. Hammaddelerinizi düzgün kullanınca o fiyatlara mal etmek çok zor. Raflarda satılan bazı ürünlerle rekabet etmemiz mümkün olamadı. Kolonyalı mendilde en yüksek kapasiteli makine bizde.
Elif Ergu/Vatan


Geri Dön