25 / 04 / 2024

Faik Ulutaş, inşaat alanında iş yapmayı planlıyor

Faik Ulutaş, inşaat alanında iş yapmayı planlıyor

Faik Ulutaş, inşaat ve madencilik alanlarında da iş yapmayı planladıklarını söyledi



Türkiye´de ilk defa uygulanan Oydan Yoksun Pay (OYP) ihracı ile yabancı ortak bularak mart ayında deneme üretimine başlayan Adana´da kurulu Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar AŞ´de 12 Temmuz Pazartesi gününden itibaren üretime başlanacağı bildirildi.

Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, finansal borçları nedeniyle 2009 yılı başında çalışanlarını çıkartmalarının ardından bu yılın mart ayı başına kadar da üretim faaliyetlerini durdurduklarını anımsattı.

Ulutaş, üretimlerini durdurmalarına karşın pazarlama faaliyetlerine devam ettiklerini ve müşterilerinin taleplerini fason üretimlerle karşıladıklarını belirterek, bu süre içerisinde yeniden yapılanma çalışmalarına ağırlık verdiklerini bildirdi.

Son 6 aylık süreçte başta mali kesim kredilerini yeniden yapılandırma olmak üzere birçok konuda somut adım attıklarını belirten Ulutaş, mayıs ayında yapılan genel kurulun onayı ile unvanlarını da Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar olarak değiştirdiklerini hatırlattı. Ulutaş, şirket olarak tekstilin yanı sıra gelecekte çimento, inşaat ve madencilik alanlarında da iş yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Şirkete nakit girişi sağlamak için Türkiye´de ilk defa uygulanan OYP ihracı yoluyla sermaye artışı sağlayacak İsviçre merkezli Generali firmasıyla anlaştıklarını anımsatan Ulutaş, "OYP ihracını başarıyla tamamlamamızın ardından mart ayı itibariyle deneme üretimine başladık" dedi.

Ulutaş, deneme üretimlerini de başarıyla tamamladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Fabrikayı tam kapasite çalıştırmak için hazırlıklarımız tamamladık. 12 Temmuz Pazartesi gününden itibaren de üretime başlayacağız. Yıl sonuna kadar 10 milyon metre kumaş üretim kapasite ve 45 milyon dolarlık ciro yapabilecek düzeyde olmamıza karşın, temkinli davranacağız. Bu nedenle yıl sonuna kadar 3,5 milyon metre kumaş üretimi gerçekleştirerek, 15 milyon dolar ciro sağlamayı hedefliyoruz. 2011´den itibaren de 2008 yılı performansımızı yakalayıp, yeni dönemde tekrar bölgenin üretim ve istihdam merkezi olmak istiyoruz."

Ulutaş, üretimlerinin yüzde 60-65´ini de ihraç edeceklerini kaydetti. Tesislerin enerji ihtiyacını kurdukları enerji şirketinden karşıladıklarını vurgulayan Ulutaş, enerji şirketinin kapasitesinin Adana´daki 40 bin konutun ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu ve üretimlerinin yüzde 50´sini Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine (TEİAŞ) sattıklarını sözlerine ekledi.

-MALİ YAPIYI GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI-
Ulutaş, yatırımcılarının beklentilerini ve şirketin yeni yatırımlarını göz önüne alarak mali yapılarını güçlendirme çalışmalarına da devam ettiklerini, bu çerçevede geçmiş yılların birikmiş zararlarını finansal tablolardan çıkarmak ve muhtemel gelecek dönem karlarını kanuni mevzuat çerçevesinde dağıtılabilir ihale getirmek için sermayelerini azalttıklarını anımsatarak, "Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) onayının ardından mevcut 162 milyon TL ödenmiş sermayemizi yüzde 50 azaltarak 81 milyon TL´ye indirirken, eş zamanlı olarak yüzde 100 bedelli sermaye artırımı ile yeniden 162 milyon TL´ye yükseltilmesi işlemlerine ise devam ediyoruz" dedi.

-MENSA HAKKINDA-
Adana´da 37 yıl önce kurulan Mensa, 1973-1974 yıllarında yaşanan petrol krizinin ardından İş Bankası´na geçmişti. Ulutaş Grubu tarafından 1996 yılında satın alınan Mensa, 2003 yılından sonra yapılan yatırımlarla yıllık 21 milyon metre kumaş kapasitesine kavuşarak Avrupa´nın en büyük kadife üreticisi durumuna geldi.

Tam kapasite çalıştığında 2 bin kişiye istihdam sağlayan Mensa, 2006 yılına kadar ISO 500 listesinde ön sıralarda yer alıyordu.
AA


Geri Dön