24 / 04 / 2024

Faizlerin düşmesi konut talebini harekete geçirecek!

Faizlerin düşmesi konut talebini harekete geçirecek!

Konut sektöründe şu anda hem adet hem de fiyat olarak balon olmadığını söyleyen Barış İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyüz, "Konutta krizi fırsata çevirmenin tam zamanı" dedi. 



Mehmet Akyüz, inşaat sektöründe arsa payı ve diğer maliyetlerin arttığını söyledi. Demir, beton gibi inşaat malzemelerinde ciddi artışlar yaşandığını ancak bu artışlarını henüz fiyatlara yansıtılmadığını söyleyen Akyüz, "Önümüzdeki dönemde bu artışların fiyatlara zam olarak yansıması kaçınılmaz. Örneğin 18 ayda sadece inşaat demirinde yüzde 145, hazır betonda ise yaklaşık yüzde 27 fiyat artışı oldu. Diğer maliyetlerle birlikte yıllık ortalama yüzde 55 ila 60 civarında bir artış meydana geldi. Konut fiyatları son bir yıldır neredeyse hiç artmadı" dedi.

Akyüz konuşması sırasında faiz oranlarına da değindi. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre,konut kredi faizlerinin son 8,5 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirten Akyüz, "Ev sahibi olmak isteyenlerin geçen yıldan bu yana kredi maliyeti de yüzde 10 arttı. Faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir kişi, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin lira daha fazla ödemek zorunda. Yüksek faiz ve döviz kurlarındaki yükseliş, demir fiyatları başta olmak üzere yükselen maliyetler nedeniyle sektörümüz olumsuz etkileniyor. Tüm bu sorunlara acil çözüm üretilememesi durumunda satışlar daha da yavaşlayacaktır. Bu konuda hükümetin en kısa sürede tedbir alacağına inanıyorum." açıklamasında bulundu. 

Faizler düşürülmeli

İnşaat firmalarının hareketliliğin devam etmesi için 60 aya varan senetli konut satışı yaptıklarını belirten Akyüz, "Faizlerin düşmesi sadece sektörümüze değil, tüm ekonomiye can suyu olacaktır. Faizlerin düşmesi ertelenen konut talebini harekete geçirecektir. Kredi faiz oranlarında istikrar sağlanması ve aylık bazda yüzde 1’in altına gerilemesi satış trendi arttıracaktır." dedi.


Geri Dön