26 / 04 / 2024

Fatih Reşat Nuri Sahnesi yenileniyor!

Fatih Reşat Nuri Sahnesi yenileniyor!

İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nin yenilenmesini sağlayacak imar planı değişikliği süreci tamamlandı.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, plan değişikliğine askı süresi içinde bir itirazın gelmediğini belirterek, tiyatro sahnesiyle ilgili planlama sürecinin böylelikle tamamlandığını, yakında inşaat aşamasına geçileceğini söyledi.

 

1961’de askeri depodan tiyatroya dönüştürülen Fatih’teki Reşat Nuri Sahnesi’nin yenilenmesi için İBB 2 yıl önce proje hazırladı. Reşat Nuri Sahnesi’nin yeni imar planları, yasa gereği itirazların alınması için 6 Aralık 2017 tarihinde askıya çıkarıldı. 4 Ocak 2018 tarihinde askı süresi dolan planlar askıdan indirildi. Söz konusu planlara askı süresi içinde bir itiraz gelmedi. Böylelikle ünlü Reşat Nuri Sahne’sinin yenilenmesinin önünde hiçbir engel kalmamış oldu.

 

Fatih’teki tarihi Bozdoğan Kemerleri’nin Haliç tarafında bulunan ünlü tiyatro sahnesinin yenilenmesi inşaatı, İBB’nin yapacağı planlamaya göre başlayacak. Bu konuda henüz belirlenmiş bir tarih bulunmuyor.

 

MEYDAN SAHNESİ
Daha önce açıklanan projeye göre yeni tiyatro binası cam kafes içerisinde yer alacak. Tarihi su kemerlerinin görüntüsünü engellememesi için tiyatro binasının dış kısımları camla çerçevelenecek. 370 izleyici kapasiteli olacak olan yeni bina iki kat olacak.

 

Tiyatro, İtalyan sahne tasarımı yerine, izleyiciye 4 boyutlu tiyatro imkânı sunacak esnek meydan sahnesi tasarımında olacak. Hareketli 3 parçadan oluşan meydan sahnesinde gerektiğinde sahne derinliği artırılabilecek, ihtiyaca göre ön sahne aşağı inerek orkestra çukuru oluşturabilecek. Sahnenin dört tarafına yerleştirilen teleskopik tribünler açılıp kapanarak performansa göre esnek kullanım alanı sağlayacak. Sahneler zemin kotuna indiğinde ve teleskopik tribünler katlandığında 500 metrekarelik kullanım alanı da oluşacak. Performans salonu olarak esnek kullanıma imkân sağlayacak sahnede orta oyunu, meddah, geleneksel Türk tiyatrosu motifleri de işlenebilecek. Tiyatro binasının camdan tasarlanmış olması sayesinde, tiyatroya yaklaşırken Bozdoğan Kemeri daha geniş bir açıyla görülebilir hale gelecek. Aynı zamanda yansıtıcı cam yüze; seyircilere farklı açılardan kemeri seyredebilme imkânı da sunmuş olacak.


Geri Dön