23 / 04 / 2024

Fatih'te İmar Planı internete `düştü'

Fatih'te İmar Planı internete `düştü'

Fatih Belediyesi, bir ilki daha gerçekleştirerek İmar Planı'nı internet sitesine koydu ve saydamlığı sağladı.



Bilişim teknolojileri konusunda mobil imza, WiMAX, cep belediye gibi teknolojileri belediye hizmetlerinde kullanarak gündeme gelen Fatih Belediyesi, İmar Planı'nı internet sitesinde yayınlayarak bu konuda bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu. Fatih Belediyesi, bu yeniliğiyle İmar Planları üzerinde saydamlığı da sağladı.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yerel yöneticilerin kentle ilgili planlama ve başka kararlar verebilmesi için bütün bilgilerin elinin altında olması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle 2005 yılında Fatih Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından başlanan çalışmalarla oluşturulan Kent Bilgi Sistemi'nin dünyadaki örneklerinden çok ileride olduğunu belirten Demir, bu sistem sayesinde belediye birimlerinin istediği zaman istediği bilgiye kolaylıkla ulaşabildiğini söyledi.

Fatih Belediyesi olarak daha şeffaf, daha hesap verebilir ve daha kaliteli bir belediyecilik hizmeti verme gayreti içinde olduklarını dile getiren Demir, "Geçmişte İmar Planı'nın rant aracı olması gibi bir inanış vardı. Biz İmar Planı'mızı internet sitemizde herkesin ulaşabileceği şekilde yayımladık. Böylelikle hem herkesin ulaşabilir olmasını sağladık hem de şeffaflığı gerçekleştirdik." dedi.

Mustafa Demir, Fatih Belediyesi'nin Türkiye Kalite Derneği'nin gerçekleştirdiği araştırmalarda iki kez üst üste Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak klasik belediyecilik hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini sağladıklarını, bunun yanında çağ değiştiren belediye olma hedefiyle teknolojinin bütün nimetlerinden yararlandıklarını anlattı. Ülkemizde elektronik imzayı belediye hizmetlerinde kullanan ilk belediye olan Fatih Belediyesi'nin dünyada da mobil imzayı ilk kullanan kurum olduğunu hatırlatan Demir, şöyle konuştu:

"Teknoloji atağımıza 2005 yılında, Kent Bilgi Sistemi'yle başlamıştık. Fatihimizi tüm sokakları, evleri, işyerleri ve kamu kurumlarıyla elektronik ortamda kayıt altına alarak vatandaşın belediyeyle ilgili tüm işlemlerinde kolaylık sağladık. e-belediyecilik uygulamaları ile 7 gün 24 saat kesintisiz, hızlı ve kaliteli hizmet hedefimize ulaştık.

Web sitemizde, belediyemiz hakkında istenilen bilgiye ulaşma, belediyemizde verilen kararları görme, belediyemizde gerçekleştirilen işlemleri yapma, açılan ve tamamlanan tüm ihaleleri takip etme imkânları sunarak, tam anlamıyla şeffaf ve interaktif bir ortam oluşturduk. Vatandaşlarımızın işlemlerini internet üzerinden yapabilmesi için gerekli altyapıyı kurarak, şikâyet bildiriminden vergi ödemelerine birçok işlerini ev ve ofislerinden çıkmadan, rahatlıkla gerçekleştirmelerini sağlıyoruz."



`Elma ile armudu topladık'


Demir, elma ile armudun birlikte toplanması anlamına gelen sistemde görsel ve metin bilgilerinin birlikte çalıştırıldığına işaret ederek "Sistemdeki grafik ve text dataların birlikte çalıştırılması özelliği ile Fatih Belediyesi güncel bilgilerle doğru planlamalar yapan, buna göre stratejik plan hazırlayan bir belediye olmuştur" dedi.

Demir, sistemin ikinci önemli özelliğinin de web tabanlı olarak hazırlanması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Fatih Belediyesi'ne işi düşen herkesin dünyanın her tarafından işini görebilmesine olanak sağlayan bu sistem ile eskiden İmar Planı'na ulaşabilmek için dilekçe vermek ve randevu almak zorunda olan vatandaşlarımız, şimdi internetin olduğu her yerde İmar Planı'nın bina bilgileri, ada pafta bilgileri gibi detaylarına ulaşabilecek."

Demir, konuşmasında Türkiye'nin ilk mobil imza destekli mobil belediye uygulaması olan Fatih Mobil belediye projesinde vatandaşların cep telefonlarından interaktif belediyecilik işlemlerini hızlıca ve kolayca gerçekleştirebilmelerini sağladıklarını ve belediyecilikte WiMAX uygulayan ilk belediye olduklarını belirtti.




Geri Dön