20 / 04 / 2024

FED'den faiz artırım sinyali!

FED'den faiz artırım sinyali!

ABD merkez Bankası FED, uzun zamandır sabit tutulan faiz oranlarının Aralık ayı içinde artırılabileceğini açıkladı. FED'in faiz artırımı doların güçlenmesi anlamına geliyor. İşte yapılan açıklamalar...



Uluslararası piyasalar tarafından da merakla beklenen FED toplantı tutanaklarında, Aralık ayının faiz artırımı için en uygun zaman olduğu belirtildi. 


FED'in faiz artırımı doların güçlenmesi anlamına geliyor. ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı, 15-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.


TUTANAKLAR


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekim toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed yetkilisinin faiz artırımına aralık ayında başlanmasını desteklediğini ortaya koydu. 


Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 27-28 Ekim'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.


Fed'in faizleri sabit tutma kararını, 1'e karşı 9 oyla aldığı bu toplantının tutanaklarında, komite üyelerinin ilk faiz artış zamanlamasına ilişkin fikir ayrılıklarının sürdüğü görüldü.


Buna karşın, birçok üyenin faiz artışına bir sonraki toplantıyla başlanmasını desteklediğini ortaya koyan tutanaklarda, şu ifadelere yer verildi:


"Üyeler, ekonomik şartlar ve para politikasına ilişkin görüşmelerinde, normalleşme sürecinin zamanlaması ve hızıyla ilgili çeşitli konulara odaklandı. Bazı katılımcılar, parasal normalleşme süreci için gerekli şartların halihazırda sağlandığını belirtti. Üyelerin birçoğu ise, mevcut ekonomik durum ile faaliyetlere yönelik görünüm, iş gücü piyasası ve enflasyona ilişkin değerlendirmeleri ışığında faiz artışı için gerekli şartların bir sonraki toplantıya kadar sağlanacağını öngördü. Bununla birlikte, üyeler asıl kararın, gelecek verilerin orta vadeli ekonomik görünüme etkilerine bağlı olacağını vurguladı. Ancak, diğer üyelerden bazıları, aralık toplantısına kadar gelecek verilerin faiz artışını uygun kılmasının mümkün olmadığı sonucuna vardı".


Tutanaklarda, ayrıca, bazı FOMC üyelerinin faiz artışına geç başlanmasının sakıncalarını ele aldığı belirtildi.


Fed'in faiz artırımını ertelemesinin yanlış olacağını düşünen bu üyeler, "böyle bir kararın finansal piyasalardaki belirsizliği ve ilk faiz artışının önemini gereksiz yere artıracağını" dile getirdi. 


Piyasaların merakla beklediği FOMC tutanaklarında, ayrıca Fed'in faiz artışında kademeli bir yol izleyeceği taahhüdü birkez daha yinelendi.


FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu kritik toplantının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek. 


- Piyasalar, FOMC tutanaklarını fiyatlıyor


Fed'in faiz artışına aralıkta başlayabileceği beklentisini yükselten tutanaklar, doların değer kazanmasına neden oldu. 


Avro/dolar paritesi, piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği tutanakların ardından 1,0642'den 1,0635’e geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,8653'den işlem görüyor. 


Öte yandan, tutanaklar öncesinde alış ağırlıklı seyreden New York Borsası'nda endeksler, değer kazanmayı sürdürüyor. Standard & Poor's 500 Endeksi şu sıralarda yüzde 5,3 yükselişle endekslerdeki ralliye öncülük ediyor. 


Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından yüzde 0,1 değer kazanarak 1.069,90 dolara yükseldi. ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi ise yüzde 2,28'den yüzde 2,27'ye indi. 



AA






Geri Dön