19 / 04 / 2024

Fener ve Balat'ı yenilemek zor

Fener ve Balat'ı yenilemek zor

"Fener-Balat Yenileme Projesi"nin ihalesi geçen yıl Nisan ayında yapıldı. Ancak seçilen model öncekinde yaşanan sıkıntılara gebe.



Gelecek yıl Avrupa Kültür Başkenti tacını taşıyacak İstanbul'un UNESCO Kültürel Mirası'na girmiş tarihi yarımadasında camiler, çeşmeler, sarnıçlar restore ediliyor. Ama birkaç kilometre ötedeki Fener ve Balat mahallelerinde işler bu kadar iyi gitmiyor. Fener'de geçen hafta Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in "koruma altında olduğu için çivinin dahi çakılamayacağı"nı söylediği dört katlı ahşap bir bina çökerken bir kişi yaşamını yitirdi. Yeni facialar kapıda olabilir, zira Fatih Belediyesi'ne göre bölgedeki bine yakın binanın pek çoğu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna koruma kapsamına alınmış 220 sivil mimarlık örneği dahil.

Bizans ve Osmanlı'dan kalma 11 tarihi anıta ve Fener Rum Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan bölge yıllardır, öncelikli yenileme alanları arasında. Ancak bugüne kadar yapılanlar sınırlı kaldı. Fatih Belediyesi'nin Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla 2003-2008 arasnda yürüttüğü "Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Projesi" ile İspanyol, İngiliz, Fransız ve Türk uzmanların gözetiminde, talep eden semt sakinlerinin evlerinin dış cepheleri yenilendi veya ev boşaltılabiliyorsa binaları baştan aşağı restore edildi. Ancak bütçesi 7 milyon Euro ile sınırlı projede sadece 121 ev ve 33 dükkân bundan nasibini aldı.

Belediye, iki semte ilişkin kapsamlı bir yenileme projesine daha başladı. "Fener-Balat Yenileme Projesi"nin ihalesi geçen yıl Nisan ayında yapıldı. Ancak seçilen model öncekinde yaşanan sıkıntılara gebe. Belediye, yenileme için mülk sahiplerinin müteahhit firma ile kat karşılığı mülk değişimi anlaşması yapmasını istiyor. Semt sâkininin bu teklife itibar göstereceği şüpheli. AB destekli projede, haksız rant elde edilmesinin önüne geçilmesi için evi yenilenenlere de beş yıl satma yasağı getirilmiyor, bu yasak semt sakinleri arasında "evimizi elimizden alacaklar" korkusu yaratmıştı. "Yenileriz ama beş yıl evinizi satamazsınız diyen yarın hiç satamazsanız da der" diye endişesini dile getiriyor adını vermeyen bir semt sakini. Endişeler böyle olunca yenileme talebinde bulunanların sayısı sınırlı kaldı. Hal böyleyken ikinci projenin tamamlanmasının uzun yıllar alacağını tahmin etmek güç değil. Tabii bu arada yenilenecek bina kalırsa.

Newsweek Türkiye

Geri Dön