19 / 03 / 2024

Ferdi Erdoğan: İnşaat sektörü büyümeye devam ediyor!

Ferdi Erdoğan: İnşaat sektörü büyümeye devam ediyor!

Boğaziçi Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen İnşaat Ekonomisi Zirvesi'nde, sektörün önde gelen isimleri bir araya geldi. Zirvede "Çanlar Kimin İçin Çalıyor? Daha İyi Bir 2018 için Neler Yapılmalı?" başlıklı sorulara yanıt arandı.



İnşaat Ekonomisi Zirvesi'nin ikincisi (19 Ekim'de) Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Zirvede inşaat sektörünün önde gelen isimleri bir araya geldi.


Zirveye PwC Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri Ersun Bayraktaroğlu moderatörlük yaptı. "Çanlar Kimin İçin Çalıyor? Daha İyi Bir 2018 için Neler Yapılmalı?" başlıklı sorular değerlendirildi. 


"Çatı örgüt olarak sektörün yüzde 75’ini temsil ediyoruz"


Türkiye İMSAD’ın 83 büyük sanayi kuruluşundan oluşan ayrıca 32 sektörel derneği de bünyesine barındıran, 21 bin noktada satış ağı bulunan, yaklaşık 1,5 milyon insanın istihdam edildiği sektörel bir dernek olduğunu vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Çatı örgüt olarak sektörün yüzde 75'ini temsil ediyoruz. TÜİK'in son verilerine göre, 2016 yılında 862 milyar dolar milli gelir içerisinde 106 milyar dolarlık inşaat malzemeleri sanayisinin payı var. İnşaat malzemesi sanayicileri olarak sektörümüz istihdamda sünger sektör olarak nitelendiriliyor. Türkiye Ekonomisi için lokomotif sektör olan İnşaat Malzemeleri olarak yıllık 15 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisi yüzde 5 ve üzeri büyüdüğünde inşaat sektörü de bundan ciddi katkı alarak büyüyor. Bilhassa Kentsel Dönüşüm ve alınan teşviklerle ekonomi küçülse bile inşaat sektörü büyümesini sürdürmeye devam ediyor" dedi. Panelde Türkiye İMSAD Sanayi Bileşik Endeksi ile ilgili bilgiler veren Ferdi Erdoğan, tüm endekslerde 2016 Aralık ayında yaşanan düşüşe dikkat çekti. 2017 Nisan ayıyla birlikte oluşan karamsar tablonun ise silindiğini ifade etti.

 


Erdoğan, şöyle devam etti "İnşaat sektörü, uçtan uca entegre bir sektördür. Bu sistemin ortasında yer alan üretim ve lojistiği için 'dijitalleşme' ve ‘Endüstri 4.0'ı konuşuyoruz ama şimdi bir tarafta kazma kürekle üretilen madenler var diğer tarafta mala, çekiç, kerpeten ile uygulama var. Dolayısıyla sanayici için hayaller dijital iken müşteri için gerçekler manuel. Bu sistemin tümünün baştan sona doğru yürütülmesi gerekiyor. Üretimin teknolojik değişimi ile geliştirilmesi planlanırken uygulayıcı ustaların eğitilmesi ve tümünün sertifikalı hale gelmesi gerekiyor" dedi.  

 

Üniversite öğrencilerine çağrıda bulunan Ferdi Erdoğan, "Ülkemizde Sertifikalı Usta programı 01 Ocak 2012’de başladı. Ustaların sertifikalandırılması konusunda sanayiciler çok ciddi destek veriyor. Sertifikalı usta sayısını hızla artırmalıyız. Üniversitelerdeki arkadaşlarımızın ise bu süreçte 'Endüstri 4.0' ve 'dijitalleşmeye' önem vermelerini istiyoruz" diye vurguladı.


Geri Dön