19 / 04 / 2024

Fettah Tamince: Antalya'da turizm trendi değişiyor

Fettah Tamince: Antalya'da turizm trendi değişiyor

Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Antalya'da turizm trendinin değişmeye başladığını, fiyatların giderek yükseldiğini belirterek, "Antalya'ya krallar da, zengin iş adamları da gelecek" dedi



Fettah Tamince, krizin etkisini kaybetmeye başladığı dünyada ekonomik düzelmenin görüldüğünü belirtti. 2010'un bu yıldan daha iyi olacağını ifade eden Tamince, Antalya'da turizm trendinin değişimine Rixos olarak çok büyük katkı koyduklarını kaydetti. Rixos Grubu'na bağlı otellerde fiyatları dünya standartlarının da üzerine çıkardıklarını kaydeden Tamince, şöyle devam etti: "Antalya'da turizm trendi değişiyor. Artık Antalya'ya krallar da, zengin iş adamları da gelecek. Turizm trendinin değişimine benim katkım çok fazla. Türkiye'de de önemli anlamda bunun öncülüğünü yaptım. Fiyatları da dünya standartlarına getirdik. Temennimiz bunu hep beraber daha yukarılara çıkarmak.

Mardan Palace gibi tesislerin sayısı çoğalacaktır. Ama aslolan Antalya markası ve Kaleiçi'ni ayağa kaldırmak. Turizmciler Antalya markasına, Kaleiçi'ne daha fazla katkı sağlamalı. Şu ana kadar yaptıklarımız başarılıydı, bundan sonra strateji değiştirmemiz lazım. Antalya markasını öne çıkarmalıyız." Dünyada turist başına harcamanın arttığına ancak, Türkiye'de bunun tam tersinin yaşandığına dikkati çeken Tamince, çok turist yerine, paralı turistin getirilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı. Tamince, şu görüşleri dile getirdi: "Çok turist yerine paralı turist getirelim. Çünkü fazla turist getirmek için çok şeyler feda ediyoruz. Daha az ama paralı turist gelsin. Daha az feda edelim. Kitle turizminden vazgeçmeyelim ama kaliteleştirelim. Fiyatlar bu yıl sonunda yüzde 30, 35 aşağılara düştü. Bu, panikten oldu. Çünkü sayıya kilitleniyoruz. Antalya'ya 10 milyon turist mi getirmeliyiz yoksa 10 milyar dolar değer mi oluşturmalıyız? 10 milyon turist getirirsiniz de, 3 milyar dolar değer oluşturduğunuzda doğru hedefe ulaşmış olur musunuz?"

"BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYORUZ"
2004-2008 yılları arasında Antalya'nın turizmde her yıl ortalama yüzde 17 büyüdüğünü anacak, kişi başına harcamanın giderek düştüğünü anlatan Tamince, "10 milyon insanı konaklatabilmek için çok büyük bedeller ödüyoruz. Yollar açıyoruz, ağaçları kesiyoruz, denizi kirletiyoruz. Çeşitli sorunlar oluşturuyoruz. Bu konunun üstünde önemle durmamız lazım" diye konuştu. Yapılan araştırmada, Türkiye'yi tercih edenlerin yüzde 67'sinin şehir ve beldeler yerine otelleri ön plana çıkararak tatil tercihini yaptığını anlatan Tamince, "Bunun anlamı şu: İyi bir oteli Yunanistan, İtalya ya da Mısır açarsa, turisti bu ülkelere kaçırabiliriz" dedi. Antalya'ya yeni müze açılmasını öneren Tamince, Antalya Müzesi'ni geçen yıl 128 bin kişinin ziyaret ettiğini ve bundan 200 bin avro gelir elde edildiğini söyledi. Viyana Müzesinin geçen yılki gelirinin 360 milyon avro olduğunu hatırlatan Tamince, Antalya Müzesinin daha çok ön plana çıkartılması gerektiğini vurguladı.

"EL MAKTUM 5 KEZ ANTALYA'YA GELDİ"
Bütün misafirlerine Kaleiçi'ni mutlaka gezdirdiğini anlatan Fettah Tamince, ancak kentin bozulduğunu ifade etti. Dubai Kralı Şeyh El Maktum'un son bir yılda 5 kez Antalya'ya geldiğini bildiren Tamince, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçenlerde Dubai Kralı Şeyh El Maktum Antalya'ya geldi. Kaleiçi'ne getirene kadar sağa sola bakmasın diye adamı tuttum. El Maktum'u Antalya'ya getirmek, Antalya'yı sevdirmek için çok uğraştım. Maktum, son bir yılda 5 kez Antalya'ya geldi. Kaleiçi'ne Üçkapılar'dan sokuncaya kadar başını sağa sola çevirtmemek için her türlü gayreti gösterdim. Kaleiçi her şeye rağmen en büyük servetimiz. Katar Emirini, Kazakistan Devlet Başkanını ve yüzlerce iş adamını Kaleiçi'ne getirdim, gezdirdim. Kaleiçi'nde çıtayı hep yüksek tutalım. Çıtayı ne kadar yüksek tutarsanız, ziyaretçilerden de o kadar destek görür. "
AA


Geri Dön