25 / 04 / 2024

Fiba CP dünyadaki gayrimenkul yatırımlarına rehberlik edecek!

Fiba CP dünyadaki gayrimenkul yatırımlarına rehberlik edecek!

Fiba CP CEO'su Yurdaer Kahraman, Çin'den Romanya'ya uzanan AVM, ofis ve plaza yatırımlarını Fiba Grubu'nun gayrimenkul deneyimi ile birleştirdiklerini ve yatırım danışmanlığı misyonuyla gayrimenkul sektörüne de rehberlik edecekleri belirtti.



STAR MALL AVM, Kuzeydoğu Çin’de 10 milyon nüfuslu Liaoning eyaletinin başkenti ve en büyük ekonomiye sahip şehri olan Shenyang’da konumlanıyor. Toplam 115 bin metrekare brüt kiralanabilir alana sahip alışveriş merkezinin, peyzaj tasarımı, cam konstrüksiyonlarla geleneksel ve modern mimariyi birleştirmiş. Fiba Holding’in Çin’in kuzeydoğusundaki Shenyang kentinde inşa ettiği Star Mall AVM; 300 milyon dolarlık bir yatırım. 

Fortune Turkey Dergisi'nin haberine göre; AVM, Çin’deki en büyük Türk projesi ve bu ülkede açılan ilk Türk AVM’si unvanına sahip aynı zamanda. Pek çok Türk markasının Çin’de “flagship store” (öncü mağaza) olmasını sağlayan Fiba CP, dört ülkede gerçekleştirdiği alışveriş merkezi, ofis binası ve rezidans kompleksi yatırımlarıyla ticari gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirketi Fiba Commercial Properties (Fiba CP) ile büyüyor.

Türkiye, Çin, Romanya ve Moldova’da ticari gayrimenkul operasyonlarına sahip şirketle ilgili olarak Fiba Commercial Properties CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman, “Çin’de bu projeyi gerçekleştirmeden önce beklentileri ve talepleri karşılamak için pazar trendlerini ve dinamikleri takip ettik. Hedefimiz; ticari gayrimenkullerimizin verimliliğini ve performansını artırmaya devam ederken, istikrarlı bir büyüme yakalamak” diyor.

Grubun Çin’deki yatırımı pek çok önemli projenin de gündeme alınmasını sağlamış. Kahraman bu konuda “Uluslararası şirketler Çin’e girdikten sonra şartlara uyum sağlayamadıkları için çıktılar. Çin ile ilgili ödevinizi iyi yapmanız gerek. Rekabeti iyi bilmek gerek. Türk yatırım şirketi olarak bu detaylara dikkat ettik. Sonuç, Çin’deki en başarılı AVM’lerden biri olduk” diyor.

Fiba CP’nin bir diğer büyük pazarı da Romanya. Plaza Romania Alışveriş Merkezi ile Bükreş’te öne çıkan Fiba CP, 2016’da En İyi Renovasyon ödülünün de sahibi oldu. Romanya’da kendi inşaat şirketini kuran Fiba CP, Romanya’dan sonra Doğu ve Güney Avrupa’ya açılarak AVM yatırımlarım radarına aldı. Kahraman, Fiba CP’ye sektör deneyiminden dolayı yurt dışında güven duyulduğunu ifade ederek, sektörün artık 5-10 yıllık değil, 6-12 aylık hızlı planlamalar yaptığını söylüyor.

Fiba CP’nin Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri de Türkiye’de İnegöl’de. İnegöl AVM’yi hayata geçirdiklerini söyleyen Kahraman; “Alışveriş trendinin etkileyici bir mimari örneği olarak inşa edilen İnegöl AVM, Türkiye’nin en büyük meydanlı açık alışveriş merkezlerinden biri. Ayda ortalama 600 bini aşkın kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yüzde 77’si yerli olmak üzere pek çok markaya ev sahipliği yapıyor. Doğru ürün, doğru lokasyon ve doğru insan kaynağıyla büyüyoruz” diyor. İnegöl’deki bölgesel gelişmeyi anlatırken de; “İnegöl, 1.3 milyar dolar ihracat yapan bir yer. Sadece mobilyadan bu gelir elde edilmiyor.

Biz böylesine ihracat gücü olan bir yerdeyiz ve İstanbul’a çok yakın bir lokasyondayız. Çok büyük yeniliklerle trendlere öncülük yapıyoruz. Bir diğer yatırımımız da Adana’daki Ml AVM.  Adana  AVM’yi üç dört sene önce büyütmeye karar verdik. Yeni konseptler bulduk. Çok başarılı olduk. Anadolu’da yatırımlar konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyor.

Fiba CP, ticari gayrimenkul alanında Türkiye, Çin, Romanya ve Moldova’da; dokuz AVM, dört ofis binası, dört rezidans ve iki sinema kompleksi ile operasyonlarına devam ediyor. Bir başka önemli adımı kısa süre önce atan şirket, AVM yönetim şirketi Fiba CPM’i (Commercial Properties Management) kurdu. Bu konuda Kahraman, “Artık sadece kendi alışveriş merkezlerimizde değil, değerli paydaşlarımızın ve sektörün diğer yatırımcılarının AVM’lerinde de kendilerine destek vermek için çalışacağız. Bu alanda edindiğimiz bilgi birikimini kullanmak istiyoruz” açıklamasını yapıyor. Şimdiye kadar perakende sektörüne fayda sağlamayı odaklarına aldıklarını anlatan Kahraman; “FİBA CP, girdiği her coğrafyaya ve sektörüne değer katmak için projelerini kurgulayan bir yapılanma. Tüm çalışmalarımızda önce piyasayı analiz ediyor, kapsamlı saha çalışmaları sonrasında da projelerimizi kurguluyoruz. Hem ziyaretçilere hem de perakende sektörünün temsilcilerine değer sağlamaya gayret ediyoruz. Bu anlamda şimdiye kadar pek çok markamızın yurt dışına açılmasına vesile olduk. Türkiye’de bulunan perakendecilerimizi yurt dışına götürdük. Onlara yeni kapıları açarak, aralarında köprü fonksiyonu kurduk. Mevcut AVM’lerimizde ise yerli ve yabancı marka karmasını artırdık” diyor. Gelecek dönem yatırımlarla ilgili olarak Kahraman; Fiba CPM çatısı altında; AVM yönetimi ve operasyonu, kiralama, varlık yönetimi ve pazarlama alanlarında 360 derece yönetim anlayışı ile hizmet vermek istediklerini ve bu alana odaklanacaklarını söylüyor. 

FİBA CP Projeleri

Çin'de Star MalIShenyang, Romanya Başkent'te Plaza Romania ve Bucuresti Mail, Moldova -Shopping Malldova Türkiye'de ise İnegöl AVM'yi yönetiyor. Ml Adana AVM, Ml Gaziantep AVM, Ml Konya AVM, Ml Kartal AVM projelerinin de kiralama yönetimini gerçekleştiriyor. 1 Ocak2019 itibariyle Gebze Çenter AVM'nin yönetimini ve kiralamasını da üstlendi.
 


Geri Dön