26 / 04 / 2024

Fikirtepe'de imza atan vatandaşlardan eylem!

Fikirtepe'de imza atan vatandaşlardan eylem!

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinde artık sabırlar taşmaya , hoşgörü ve müsamahanın sonuna yaklaşılmaya başlandı. Henüz kat karşılığı sözleşme imzalamayan vatandaşların kapısında toplu protesto eylemi yaptılar.



Fikirtepe Mandıra Caddesi üzerinde Başaran adasında tehlikeli bir ilk gerçekleşti ..! İmza atan vatandaşlar imza atmayan cadde üstündeki ticari komşularının aşırı taleplerinin olması ve bu taleplerinin karşılanmadığı bahanesiyle imza atmamalarının projeyi engellediğini ve bununda kendilerini mağdur ettiği gerekçesiyle komşlarına karşı C.tesi günü toplu bir eylem yaptılar. FİKİRTEPEHABER.com'a konuşan Vatandaşlar, cadde üstü ticari parsel sahiplerinin imza atmamalarından dolayı imza atmış olan diğer parsel sahibi vatandaşların mağdur edildikleri gerekçesiyle protesto eylemini gerçekleştirdiklerini söylediler. İmza atan vatandaşlar, firmanın uzun süredir  faaliyetsizliğini imza atmayan vatandaşlara yüklemesi üzerine bu parsel sahiplerine protesto eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek, kentsel dönüşüm uygulaması yapılan bir alanda yapılan bu protesto eylemiyle 40 yıllık Fikirtepeli komşuları da karşı karşıya getirmiş oldu. Eylemde; Neden, niçin ve ne zaman gibi sorularının karşılıklı tartışıldığı uzun konuşmalar sonrası her hangi bir olay olmadan son buldu.


 Fikirtepede sözleşme imzalayan vatandaşlardan imza atmayanlara yönelik neden imza atmıyorsun eylemi 

Başaran inşaat ile sözleşme imzalamış bulunan malikler, boşa geçen 5 yıllık uzun zaman nedeniyle ekonomik, sosyal çöküntü yaşarken, firmanın da işe başlamaması sebebiyle sıkıtılı günler geçiriyor. Vatandaşların anlaşma yaptıkları firmanın neden işe başlamadığı yönündeki taleplerine firmanın, aşırı taleplerden dolayı imza alamadığı son bir kaç parseli ileri sürmesi Fikirtepede 40 yıllık komşuların birbirlerini protesto etmelerine sebep oldu. Ve sonunda vatandaşlar sona kalan ve henüz imza atmamış olan parsel sahiplerine yönelik toplumsal baskı kurmak amacıyla dün bir eylem gerçekleştirdiler. 


Firmanın işe başlayamama gerekçesi olarak imza atmayan vatandaşları göstermesi karşısında imza atan vatandaşlar toplu olarak soluğu, hakkını savunduğunu ve firmanın verdiği sözleri yerine getirmediğini iddia eden diğer imza atmayan arsa sahiplerinin kapısında aldılar.


Karşılıklı görüşmeler sonucunda arsa sahipleri anlaşma yapacaklarını ancak talep ettikleri şartların oluşmasını istediklerini söyledi. Görüşmeler neden, niçin ve ne zaman gibi sorulara cevap bekleyen meraklı bakış ve söylemlerin de etkisiyle bir müddet daha devam ederek kalabalığın olaysız bir şekilde dağılmasıyla son buldu.


Artık projelerine başlayan firma sayısının artması ve proje reklam satışlarıyla gündeme gelen Fikirtepe'de imzaların tamamlanamasından dolayı, Danıştay'ın da verdiği son iptal ve yürütmenin durdurulması kararıyla beraber bir çok ada da belirsizlikler devam etmekte. Ancak imzası yüzde yüz bitip avanını onaylatan firmalar ve adalar için her hangi bir sorun bulunmamaktadır.


FİKİRTEPEHABER.com olarak görüşlerine başvurduğumuz FİKENTDER ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'' nin konuya ilişkin açıklması ise şöyle;


İMZA ATMAMIŞ VE AŞIRI TALEPKAR OLAN VATANDAŞLARIN VİCDANLARINA SESLENİYORUZ; ÇOK NAZ ...


FİKENTDER ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'' Başkanı Yasin Bektaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gerçekten iş yapma potansiyeli olan firmaların sözleşme ve hukuki düzenlemeler sonucu mağduriyetlikleri önlemek şartıyla, kalan vatandaşlar ile samimi diyaloglar kurmalarını, henüz imza atmamış olan vatandaşların da hak hukuk çerçevesinde komşularının daha fazla mağduriyet yaşamaması için geleceklerini sağlama alıp, bir an önce sözleşmeleri imzalayarak firmanın iş başı yapmasını sağlamalarını istiyoruz ve bekliyoruz, dedi.


'' Mülkiyet Hakkı Kutsaldır ''

Her hangi bir olay olmamasına rağmen karşılıklı uzun süren konuşmalarla sonlanan bu protesto karşısında bundan sonra firmaların da yönlendirmesiyle olabilecek taşkınlıklara karşı FİKENTDER ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği''  ve  FİKİRTEPEHABER.com olarak yetkilileri uyarıyoruz. '' Mülkiyet hakkı kutsaldır ve anayasal koruma altındadır. '' Serbest piyasa kuralı gereği çantacı dahi olsa hiç bir firmaya her hangi bir müdahaleden kaçınan bakanlık ticari firmaların dayatmaları ve yönlendirmelerine karşı vatandaşların mülkiyet ve sözleşme serbestisi hakkını koruma altına alarak mevcut plan notlarını noksansız uygulamalı ve imza atan vatandaşların mağduriyetliklerine son vermelidir. Firmaların vatandaşları kendi aralarında kırdırma girişimlerine seyirci kalmamalıdır. Bakanlık, hak hukuk çizgisinden sapan, art niyetli firmalar gibi art niyetli imza atmayan vatandaşlar üzerinde de Plan notlarına sadık kalınarak gerekli resmi ve kanuni prosedürleri hızla işleterek bölgeyi bir an önce rahatlatmalıdır.


Fikirtepe plan notlarında kademeli imar askıda ama neden uygulanmıyor .!

Fikirtepe için bakanlığın özel olarak yaptığı plan notlarında arsa büyüklüğüne göre emsal artırımı ve kademeli bir uygulama mevcut. Ancak, firmaların ve tüm vatandaşların 4 emsal şartına odaklanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da bu doğrultuda işlem yaparak ada yapılanması haricinde küçük metrajlara ruhsat vermemesi; firmalarla vatandaşları ve imza atan, atmayan malikleri karşı karşıya getiriyor.


Fikirtepe'de imza toplayıp iş yapmak isteyen bir çok firma sona kalan bir kaç imza yüzünden iş yapamazken, imza sahibi vatandaşlar serbest piyasa var, biz firmadan hakkımız olan neyse onu istiyoruz diyorlar. Fakat firmalar da bazı vatandaşların aşırı taleplerde bulunarak kendilerini zor durumda bıraktıklarını ve iş yapmalarına engel olduklarını iddia ediyorlar.


Yüzde yüz dayatması ...

Başaran inşaatın aldığı imza oranı % 95 ve bir çok firma gibi Fikirtepe'de Bakanlığın öngördüğü  şekilde iş yapabilmesi için yüzde yüz maliklerle anlaşması gerekmekte. Aksi taktirde tevhit işlemi gerçekleştirilemediği için hiç bir firma hiç bir icraat yapamıyor. Başka adalarla anlaşma noktasında da görüşmeleri devam eden Başaran inşaat'ın yüzde yüz anlaştığı bir diğer adasında ise boşaltım ve yıkım yapıldı ancak, proje aşamasında her hangi bir icraat henüz başlamamış bulunmakta ...



Fikirtepe Haber 


Geri Dön