23 / 04 / 2024

Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!

Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!

Kentsel dönüşümle birlikte konuttan önce altyapının baştan aşağı değişmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten Mimar Filiz Bıldır, bozuk altyapıyla konutları dönüştürmenin yeni sorunlar doğuracağını ifade etti.



İstanbul'un çarpık yapılaşma ve altyapı sorununun kentsel dönüşümde ikinci planda kaldığını anlatan Dore Mimarlık Yönetim Kumlu Başkanı Mimar Filiz Bıldır, "Türkiye de kentsel dönüşüm ile kastedilen esasında kentsel yenilemedir. Tabi ki kentsel yenilemeler rantla sağlanmakta ancak dönüşüm kavram olarak yetersiz kalıyor. 

Herkes deprem nedeni ile kentsel dönüşümden bahseder oldu. Hâlbuki kent bir bilinçtir, bir sosyal olgudur. Hemen hemen herkes İstanbul'un en büyük eksikliğinin altyapı olduğunu söylüyor. O zaman bu dönüşüme altyapıdan başlamamız gerekmekte. Konutları yenilemeden önce yolları, yeni yapacağımız alanlar için sosyal mekânları yeniden gözden geçirelim. Alternatif güzergâhların ve alt yapının konut sayısı ile orantılı şekilde artırılması gerekmektedir. Yoksa bu yenileme yakın gelecekte büyük bir problem daha yaratacak. 

50 yıl sonrasını planlayarak trafik ve altyapı sorunlarına göre dönüşüm devam etmeli. Milyonlarca konutun yenilenmesini kapsayan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi yerel çözümlerle değil topyekûn bir milli planlamavla başarılı olur" ifadelerini kullandı. 


İHA/ISTANBUL


Geri Dön