20 / 04 / 2024

Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu!

Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu!

UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan Foça, 5 bin yıllık tarihiyle yeniden buluşuyor. Kent duvarlarında tamamlanan 1. etap restorasyonunun ardından Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu.



İzmir’in turizm cenneti Foça’da sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında önemli mesafe alındı. İlçenin 5 bin yıllık tarihiyle yeniden kucaklaşmasını sağlayacak, Kent Duvarları Restorasyonu 1. Etabı tamamlandı. Restorasyon çalışmalarıyla Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan Phokaia Antik Kenti’nin surları ayağa kaldırıldı.


Foça’nın turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıyan çalışmanın tamamlanması nedeniyle, kazı alanında bir tören düzenlendi. Törende konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Foça kent duvarları restorasyonunun ardından sıranın Kordon yolu ve Athena tapınağına geleceğini kaydetti. Başkan Kocaoğlu, “Yeldeğirmenlerinin altında bir tiyatro var. İlk kazısı yapıldı. Onun da gün ışığına çıkarılmasını istiyoruz. Bunları yaparak hep birlikte Unesco'nun kalıcı miras listesine Bergama’dan sonra Efes ve Foça'yı da sokmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


Kadifekale'de restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “16 bin kişilik olduğu varsayılan Roma Antik Tiyatrosu'nun kamulaştırması bitti, kazılar başlıyor. Agora restorasyonu 10 yıldır devam ediyor. Rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina ilk düğmeye basmıştı kamulaştırma için. Kadifekale'nin arkasında kent dönüşümü yaptık, tarih gün ışığına çıksın diye. Agoranın, tiyatronun ve şimdi belirlediğimiz alanların sadece ve sadece kamulaştırma masrafı 350 milyon TL."




Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, yapılacak olan daha büyük restorasyonlarla Foça'nın şehircilik açısından UNESCO dünya mirası listesine hazır bir duruma geleceğini belirterek, "Foça Türkiye'nin dünya mirası listesinde hak ettiği yeri alacaktır" şeklinde konuştu.


Deniz surlarla buluşacak


İlçede Ege Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ederken, Phokaia Kazı Ekibi 2009-2010 yıllarında kent duvarlarındaki kazılara başladı. Yine kazı ekibi ve kazının mimarları tarafından ortaya çıkarılan surların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri yapıldı. Projeler 2011 yılının Haziran ayında Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2012 yılı Nisan ayının ortasında ise restorasyon çalışmalarına start verildi. Duvarların restorasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda ve Ege Üniversitesi bilimsel kazı heyetinin kontrolünde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İş-Kur'un maddi destekleri de çalışmalara katkı sağladı. Foça Belediyesi ise lojistik destek verdi. Yarımadayı çevreleyen ancak yüzlerce yıldır harap bir halde duran Foça kent duvarlarının yeniden ayağa kaldırılmasıyla ilçedeki turizm potansiyeline büyük katkı sunuldu. Foça Kalesi’nin Kent Duvarları Restorasyonu, Foça Kordon Yolu Projesi’nin uygulanmasıyla tamamlanacak. Bu projede, 16 köprüyle deniz eski zamanlarda olduğu gibi surlara kadar gelecek.



TOKİ Haber


Geri Dön