25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü yeni hükümetten destek istiyor!

Gayrimenkul sektörü yeni hükümetten destek istiyor!

2014 yılındaki yerel seçimlerden bu yana gayrimenkul sektörünü ilgilendiren bir karar alınamadığına dikkat çeken sektör yetkilileri, "Kendi imkânlarımızla buraya kadar geldik sonrası için hükümet desteği şart" dedi.



Gayrimenkul sektörü yeni hükümetten destek istiyor. 2014 yılındaki yerel seçimlerden bu yana gayrimenkul sektörünü ilgilendiren bir karar alınamadığına dikkat çeken sektör yetkilileri, "Kendi imkânlarımızla buraya kadar geldik sonrası için hükümet desteği şart" dedi. Sektör beklentilerini dile getirmek için ekonomi yönetiminin belirlenmesini bekliyor.


Türkiye ekonomisinde son yıllarda büyümenin dinamosu haline gelen ancak son dönemde siyasi belirsizlikler ve terörle birlikte kan kaybına geçen gayrimenkul sektörü tek parti hükümetini işaret eden sandık sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Ancak sektör yeniden hızlanmak için ekonomi yönetiminin belirlenmesini bekliyor. 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerden bu yana gayrimenkulde önemli konularda yol alınamadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, "Şimdiye kadar kendi imkânlarımızla buraya kadar geldik. 

Ancak bundan sonrası için hükümet desteği şart" şeklinde görüş belirtiyorlar. 


FAİZ ORANLARIYLA YERLİ, GÖSTERGELERLE YABANCI 


2015'in ilk 9 ayında konut satışları geçen yılın yüzde 12 üzerinde seyretti. Piyasa oyuncuları tek parti hükümeti ile kredi faiz oranlarının düşüş göstereceğini, yerlilerin ertelediği alım sürecinin hızlanacağını ve düzelmesi beklenen göstergelerin yanı sıra AK Parti'de 3 dönem kuralına takılan isimlerin geri gelmesiyle ekonomi yönetiminin yabancıya satışların hızını artıracağına dikkat çekiyorlar. 


GYODER Başkanı AZIZ TORUN 

KDV'de yeni düzenleme şart


Belirsizlikler herkes için ciddi bir endişe kaynağıydı. Seçimin ardından borsa ve döviz kurlarında meydana gelen değişim istikrarı hemen ortaya koydu. Ortaya çıkan sonuç yerli ve yabancıların alım, bizim de yatırım hevesimizi getirir. 


Bundan sonraki dönemde KDV'de yeniden düzenlemenin yanı sıra mükerrer olan harçların kalkmasına yönelik revizyonların yapılması mümkün olacak. 


KONUTDER Başkanı ÖMER FARUK ÇELİK 

Bürokrasi bizi ciddiye alsın 


Seçimler yapıldı ve irade ortaya konuldu. Konut alıcısı da artık birikimini kenarda tutmayıp reel piyasanın içine sokacaktır. Bakanlar ve bürokratlar sektör temsilcilerini ciddiye alıp görüş alışverişi yapmalılar. İmar yönetmeliği ve imar kanunları, kentsel dönüşüm yasası, vergi düzenlemelerinin tekrar gözden geçirilmesi ile yabancıya konut satışında inşaatçının ihracatçı sayılması konusu konuşulmalı.  


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı NAZMİ DURBAKAYIM 


Mütekabiliyete odaklanalım 


Seçim bittiği için artık herkes işine bakmalı. Sektör öncelikli olarak afet yasasındaki çalışmayan hususların düzeltilmesini bekliyor. 


Mütekabiliyet yasasının yenilenmesi gerekiyor. Kredi faiz oranlarının aşağıya yönlü düşüş göstermesiyle satışların da hızlanmasını bekliyoruz. 

Yeni bakanların belirlenmesiyle birlikte tereddütler ortadan kalkacaktır. 


SEKTÖR NE BEKLİYOR? 

Harçların kalkmasına yönelik revizyonların yapılması. 

imar yönetmeliğinde yapılacak yeni düzenleme. 

KDV oranlarına yeniden düzenleme getirilmesi. 

Kentsel dönüşüm yasasının yenilenmesi. 

Yabancıya konut satışında inşaatçıya ihracatçı hakkı. 

Mütekabiliyetin yenilenmesi.




Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı SÜLEYMAN ÇETİNSAYA 

Güvenli liman unvanını devam ettireceğiz


2015 seçim yılı olarak geçti. Yerli ve yabancı yatırımcılar bu atmosferden etkilenerek — yatırım kararlarını askıya almıştı. Yatırımcıların I hızla harekete geçeceği ® aşikâr. Geçtiğimiz yıl global piyasalarda güvenli liman olarak nitelendirilen Türkiye, bu unvanını korumaya devam edecek. 


İhlas Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ZEKİ CELEP 

Yatırımlara hiç ara vermeden devam 


1 Kasım sonrası siyasi ve ekonomik istikrar kalkınmayı da beraberinde getirecektir. Türkiye'nin ekonomideki yükseliş trendi bugünden sonra devam edecektir. İnşaat sektörünün aktörleri olarak bizler de yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. 


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ALİ DUMANKAYA 

Satışlarda ilk iki ayda rekor kırabiliriz 


1 Kasım'a kadar belirsizlik havası hâkimdi, bugünden itibaren bu hava ortadan kalktı. Konut alımını erteleyen tüketicinin konut satın alacağı bir dönem olacaktır. Satış açısından yılın son iki ayında bir ralli bekliyorum, rekor bir satış süreci yaşayabiliriz. 


EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İNANÇ KABADAYI 

Seçimle yabancı Türkiye'ye yönelecek 


Türkiye, yaklaşık iki yıldır devam eden seçim süreçlerini tamamladı. 

Gayrimenkul, ülkenin istikrarı ile doğru orantılı bir şekilde hareket eden bir yapıya sahip. Siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla yabancı yatırımcı da tekrar ülkemize yönelecektir. 



Habertürk


Geri Dön