Gayrimenkul sektöründeki durağanlık fiyatları baskılıyor!
Gayrimenkul sektöründe durağanlık yaşandığını dile getiren FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem, bu durağanlığın satış ve kira fiyatlarını da baskıladığını söyledi.
FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem, gayrimenkul piyasasında son dönemde yaşanan durağanlığın hem satış hem de kira fiyatlarını baskı altında tuttuğunu belirtti.
FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mevcut ekonomik koşullarda konut ve ticari alan kiralarının TÜFE’nin üzerinde artması gerekirken, bu yılki fiyatların piyasa gerçeklerinin gerisinde kaldığını ifade etti.
Paylaşılan detaylara göre FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem, “Alım gücünün bir sınırı var. Hem kirada hem satışta, piyasanın üzerinde fiyat belirlemek artık karşılık bulmuyor. Bu nedenle arz ve talep arasındaki denge, fiyatların yükselmesini engelledi. Kiralar geçen yıla göre en fazla yüzde 25-30 artarken, satış fiyatlarındaki artış daha da sınırlı kaldı. Kiralık konut bulmakta sorun yaşanmıyor.
Ticari tarafta ise bazı işletmeler daha küçük alanlara geçiyor ya da faaliyetini sonlandırıyor. Ticari mülklerdeki doluluk oranı yüzde 90’dan yüzde 70’e geriledi. Yüksek faizler krediye erişimi zorlaştırdı, konut talebi azaldı. Yatırımcılar ise daha çok 5-8 milyon TL aralığındaki ikinci el konutlara yöneliyor.” dedi.
ALTERNATİF İLÇELER ÖNE ÇIKIYOR
Bekem, İzmir’de merkeze yakın ilçelere olan talebin arttığını belirterek, “Buca, uygun fiyatları ve merkeze yakınlığıyla öne çıkıyor.
Gaziemir ve Bornova’nın alternatifi Buca olurken, Karşıyaka’nın alternatifi ise Ulukent oldu. Torbalı ve Ayrancılar da son dönemde rağbet görüyor. Artık her ilçenin kendine yakın bir alternatifi var.” diye konuştu.
SEKTÖRDE BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
Dünya genelindeki politik ve ekonomik gelişmelerin sektördeki belirsizliği artırdığını vurgulayan FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem, “Küresel ve yerel gelişmeler gayrimenkul sektörünü de etkiliyor.
Eğer istikrar sağlanır ve faizler düşerse yılın ikinci yarısı daha hareketli geçebilir. Öz sermayesi güçlü firmalar üretime devam ediyor. Piyasa rahatladığında ve krediye erişim kolaylaştığında konut satışları da artacaktır.
Sektörde deneyim kadar mücadeleci olmak ve motivasyonu yüksek tutmak da büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.