26 / 04 / 2024

Gayrimenkul vergilendirme sistemi sil baştan değişecek!

Gayrimenkul vergilendirme sistemi sil baştan değişecek!

Gayrimenkul sektöründe vergilerin asgari düzeyde tutulması için önemli adımlar atılıyor. Yeni Ekonomi Programı kapsamına alınan Gayrimenkul Değerleme Sistemi ile gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden işlem görecek.



Türkiye'de en fazla vergi kaçağının yaşandığı sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörü için merakla beklenen adımlar atılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın faaliyet raporuna göre, 10 yıldır çalışılan sistem Yeni Ekonomi Programı'na alındı. 

Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek

"2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamalarının etkililiğini artırmak ve piyasanın daha sağlıklı işlemesini sağlamak için objektif ölçütlere dayalı bir Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek.

Gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden işlem görecek

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre "2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında, gayrimenkul alımlarında emlak vergi değeri üzerinden beyan edilen rakam ve gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki uçurum sona erecek. TDS üzerinden belirlenen fiyat ortalamaları ve gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden tapuda da işlem görecek.

Veri ve değerleme standartları oluşturulacak

Gayrimenkul Değerleme Sistemi için gerekli yasal, kurumsal ve teknik altyapıya dair düzenleme ve iyileştirme önerileri geliştirilecek. Toplu değerleme sistemine yönelik veri ve değerleme standartları oluşturulacak.

Karara göre;

Yeni karar sonrası, tapuda 250 bin TL olarak gösterilen 400 bin TL satışlı bir konutun gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi durumunda binde iki olan emlak vergisi 500 TL'den 800 TL'ye çıkıp, yüzde 3 olan (Ekim'den sonra yüzde 4 olacak) tapu harcı ise 7 bin 500 liradan 12 bin liraya artacak.

Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek!

2019'da inşaat sektöründe neler değişecek?

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön