29 / 03 / 2024

Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi açıldı!

Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi açıldı!

Gazi Üniversitesi (G.Ü) Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi, Ankara"nın Polatlı ilçesinde törenle açıldı. Törende, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek, Milli Eğitim Bakanı çubukçu, G.Ü Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'da vardı



YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak,  Ankara  İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ve Polatlı Belediye Başkanı Yakup çelik de törene katılanlar arasındaydı

Devlet Bakanı çiçek, yaptığı konuşmada, yeni eğitim kurumunun Polatlılara hayırlı olmasını dileyerek, 'Sizlerin bize verdiklerinizi biz size hizmet olarak geri döndürmeye çalışıyoruz. Verdiklerinizin hakkını vermeye çabalıyoruz' dedi.

Bugünün önemli ve anlamlı bir gün olduğunu ifade eden çiçek, yeni bir eğitim kurumunun açılması talebinin mahalli yöneticilerden geldiğini belirtti. Her talebin de karşılanmadığını söyleyen çiçek, birçok ilçeden fakülte talebinin olduğuna işaret ederek, 'Bu anlamda Polatlı şanslı, çünkü Rektörümüz bu işe olumlu baktı. O iyi bir Ankaralı, kendisine teşekkür ediyoruz' diye konuştu.

'Burada da bir çınar ağacını diktik' diyen çiçek, Polatlıları buraya sahip çıkmaya çağırdı. çiçek, 'Ama bir ağacı diktiğiniz zaman ona, bir can suyu dediğimiz su döküyorsunuz. Su dökülmezse o ağaç kolay kolay tutmuyor. Onun için bu can suyunu da veren Milli Eğitim Bakanımızdır. şžundan emin olun ki, Polatlı"ya mahsus bir istisna yaptı. Her Polatlılı bunun farkında olmalıdır. Ben sizin adınıza kendisine çok teşekkür ediyorum' dedi.

Polatlı için uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir projenin de Adalet Sarayı olduğunu belirten çiçek, bu ayın 26"sında Adalet Sarayı"nın ihalesinin yapılmış olacağını söyledi. çiçek, 'O da sizler için hayırlı olsun. İlçenin en güzel binası olacaktır. Yaklaşık 10 trilyon liralık bir ihale bedeliyle ihaleye çıkmış oluyor. En kısa sürede onun da açılışını yapmış oluruz' diye konuştu.

Bir yere sadece fakülte veya yüksekokul açmanın yeterli olmadığını vurgulayan çiçek, burada okuyacak öğrencilerin barınma imkanlarının da sağlanması gerektiğini söyledi. Polatlı"daki Fen Edebiyat Fakültesi için 350 kişilik yurdun, 3.5 trilyon liralık bedelle TOKİ"den alındığını bildiren çiçek, 'Ama buradaki öğrenci sayısını desek ki 1000"e çıkarıyoruz, bu kadar kişinin kalacağı konaklama yeri yok. Onun için mümkünse Kredi Yurtlar Kurumumuz yurt yapsın ama özel sektör de yapsın. Bu çınarı büyütmek hepimizin elindedir. Hep Ankara"dan su gelsin dersek orada biraz sıkıntı olabilir' dedi.

Türkiye"nin 8-9 senede çok hızlı değiştiğini ifade eden çiçek, dünyada en hızlı değişen ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Değişimin doğru istikamette olmasının büyük ölçüde eğitime bağlı olduğunu belirten çiçek, 'Altyapısı eğitim olmayan bir değişim, dönüşüm bizi yozlaşmaya götürür. Türkiye"nin geleceği aydınlıktır. Bunu derken güvendiklerimiz üniversitelerdir. Üniversitelerimize güveniyoruz. 2023 yılına geldiğimizde Türkiye dünyanın gelişmiş ilk on ülkesinden biri olacaktır. Bize yakışan da budur. Buna giden yol eğitim kurumlarından geçiyor. Polatlı da şanslı bir ilçemiz' diye konuştu.

-'YÜKSEKÖĞRETİMDE OKULLAşžMA ORANI YÜZDE 54.43'-

Milli Eğitim Bakanı çubukçu da konuşmasında, üniversitelerin bulundukları şehrin gelişimine, kültürüne, ekonomisine, sosyal yaşamına çok değerli katkılar sağladığını belirtti.

çubukçu, 'Bu eğitim-öğretim yılında öğrencilere kapılarını açan Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi de hiç kuşkusuz ilçemize bir canlılık ve hareket getirecek' dedi.

Polatlı"nın sahip olduğu potansiyeli harekete geçirecek, ivme kazandıracak en temel unsurun eğitim olduğunun altını çizen çubukçu, bu eğitim yerleşkesine öncelikle ilçenin sahip çıkması, herkesin elinden gelen katkıyı yapması gerektiğini söyledi.

çubukçu, 'Üniversitelerimiz, beşeri sermayeyi harekete geçirecek ve ona yön verecek ekonomiye ivme kazandırmasıyla, hukuka saygıyı geliştirerek demokratik ortamı oluşturmasıyla, toplumun ortak değerlerini gençlere aktararak, toplumsal dayanışma ve kontrolü sağlamasıyla ve daha sayılabilecek birçok işleviyle ülkemiz açısından ihmal edilmeyecek büyüklükte ve güçte öncü kuruluşlardır' diye konuştu.

Gazi Üniversitesi"nin 28 yıllık geçmişi olduğunu, 4124 öğretim elemanı, 53 bin 997"ye yakın öğrencisiyle Türkiye"nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu belirten çubukçu, üniversitenin, 19 fakültesi, 6 enstitü, 4 yüksekokul ve 10 meslek yüksekokul ile hizmet verdiğini söyledi.

Üniversitelerin evrensel ilkeler doğrultusunda öncelikle bilimin üretildiği ve paylaşıldığı alanlar olduğunu vurgulayan çubukçu, 'Üniversiteler hep toplumun önünde olmalı, değişen dünyaya uyum sağlayarak toplumun ihtiyaçlarını ve yararını gözeterek bilim üretmelidir' dedi.

Bir ülkenin yükseköğretim düzeyinin o ülkenin her açıdan kalkınmışlığının temel göstergesi olarak kabul edildiğini ifade eden çubukçu, 'Artık günümüzde kalkınmışlık düzeyi, bilim ve teknolojinin toplum hayatına yansımalarının yanında esas olarak insan kalitesi endeksine, o da üniversitelere bağlı hale gelmiş bulunmaktadır. Üniversite yakın çevrenin, ülkenin ve tüm insanlığın ekonomik, politik, eğitim, sağlık, sosyal ve diğer problemlerine çözüm üretmekle görevlidir' diye konuştu.

Yükseköğretimde okullaşma oranının yüzde 54.43"e yükseldiğini bildiren çubukçu, Dokuzuncu Kalkınma Planı"nda 2013 hedefinin yüzde 48 olduğu düşünüldüğünde bu hedefin bugünden aşıldığını söyledi.

çubukçu, şöyle dedi:
'Ancak dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında daha gidecek uzun bir yolumuzun olduğu ve bu alandaki çabanın her geçen gün artarak sürdürülmesi gerektiği de bir gerçek. Bilgi toplumuna ulaşmak için mevcut kaynaklar ve potansiyel yükseköğretim konusunda da yeterli ölçüde kullanılmaya çalışılmakta ve YÖK bütçesinin genel bütçe içindeki payı düzenli bir şekilde artmaktadır. Ayrıca 2002-2009 yılları arasında kamu ve üniversite Ar-Ge ödeneklerinin büyük ölçüde yükseltildiğini söylemek gerekir. Üniversite Ar-Ge bütçesi 2002 yılında 86 milyon 623 bin TL idi. 2010 yılına geldiğimizde üniversite Ar-Ge bütçesi 480 milyon 389 bin TL olmuştur. Artış oranı yüzde 455"tir. Hedefimiz, ülkemizin tüm şehirlerine yaygınlaştırdığımız eğitim kurumlarımızı ilerleyen yıllarda nitelik olarak da dünya standartları düzeyine taşımak ve bu ilerleme sürecini hızımızı kesmeden, heyecanımızı yitirmeden sürdürerek bilgi toplumunu oluşturmak.'

Gençlere de seslenen çubukçu, 'Ülkemizi bu hedefe sizler ulaştıracaksınız. Sadece ülkemizin değil, tüm insanlığın ekonomik, politik, eğitim, sağlık, sosyal ve diğer problemlerine çözümler üreteceksiniz. Sizlerden çok şey bekliyoruz. Bu köklü kurumun çatısı altındaki siz gençlerimizin ileride ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında çok önemli roller üstleneceğinize büyük bir inanç duymaktayım' diye konuştu.

-'YURTKUR"DAN POLATLI"YA YURT'-

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan da bu açılışın oldukça önemli olduğunu ifade ederek, buranın sadece fakülte olarak düşünülmemesi gerektiğini belirtti.

Üniversitelerin çok önemli olduğunu dile getiren Ayhan, 'Öyle yerlere üniversiteler kurulmuş ki, şu anda ismini duyduğumuz çok ünlü üniversiteler küçük bir kasabada, küçük bir yerleşim yerinde hayata başlamışlar. İşte o üniversiteler büyük bir kent kurmuşlar, kendilerini dünyaya tanıtmışlar. Burayı sadece bir fakülte binası olarak nitelendirmeden bu eğitim-öğretim birimlerinin desteklenmesine katkı sağlayın. Eğer siz üniversitenizi büyütürseniz, eğer siz eğitim-öğretim kurumlarına gerekli önemi verirseniz ileriki dönemlerde Polatlı sadece ismiyle şehir olmaz, dünya markası olarak tüm dünyaya ismini duyurur. Eğitim-öğretim size bu neticeyi verecektir' diye konuşu.

Fakültenin üniversiteye dönüşebilmesi, öğrencilerin rahat etmesi için burada başka birimlere de ihtiyaç olduğunu belirten Ayhan, 'Bunların başında Kredi Yurtlar Kurumu geliyor. Yurtların olmadığı bir yerde üniversitenin olabilmesi mümkün değil. Burada YURTKUR, TOKİ"nin bloklarından bir tanesini alarak öğrencilerimize yurt yapmaya karar verdi. Sayın Kurum Genel Müdürü Hasan Albayrak"a teşekkür ediyoruz' dedi.

Polatlı"da açılan yeni yerleşkede 240 öğrenciye hizmet verileceğini belirten Ayhan, bu sayının ileriki yıllarda artacağını söyledi. Ayhan, üniversitenin Ankara yerleşkesinde hangi imkanlar varsa burada da o imkanların olacağını belirtti.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup çelik de bugünün Polatlı için çok özel bir gün olduğunu ifade etti. çelik, ilçe kavramını kendine yakıştıramayan Polatlı"nın, demografik, ekonomik, sosyal yapısı bakımından Türkiye"deki pek çok il merkezinden performansının yüksek olduğunu söyledi.

çelik, bu yerleşkenin üniversiteye dönüştürülmesi için destek beklediklerini de sözlerine ekledi. G.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayri Duman da fakültenin 6 binin üzerinde öğrencisi ve 300"e yakın öğretim üyesi ile Türkiye"nin en büyük, en köklü fen edebiyat fakültesi olduğunu belirtti.

G.Ü Rektör Danışmanı Prof. Dr. Baki Erdoğan da üniversitelerin geleceği hazırlayan kurumlar olduğunu dile getirerek, böyle bir fakültenin açılmasının Türkiye"ye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Polatlı Belediye Başkanı çelik"in çiçek, çubukçu ve Ayhan"a berat takdim etmesinin ardından, törene katılanlar yeni yerleşkeyi gezdi. Öte yandan Bakan çubukçu"nun programında yer alan ve daha önce duyurulan Polatlı Belediyesi"ni ziyareti yapılmadı.
AA


Geri Dön