26 / 04 / 2024

Gaziantep'in eski adliye binası, kültür merkezi olacak!

Gaziantep'in eski adliye binası, kültür merkezi olacak!

Gaziantep'te daha önce valilik ve adliye binası olarak uzun yıllar hizmet veren eski adliye binasının restorasyonu devam ediyor. Adliye binası "Yasayan Kültür ve Sanat Merkezi" olarak hizmetine devam edecek.



Büyüksehir Belediyesi tarafından restore edilen Adliye Binası "Yasayan Kültür ve Sanat Merkezi" olarak hizmetine devam edecek. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile yapının rölöve, resti tüsyon ve restorasyon projelerinin onaylamasından sonra Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Büyükşehir'e tahsisi uygun görülen bina, içinde konferans ve toplantı salonlarının yer aldığı kültür ve sanat merkezi olacak. Binanın restorasyonunun yaklaşık 1 yıl içinde bitirilerek hizmete açılması planlanıyor. 1950'li yıllarda Cumhuriyet döneminin yapısı olan bina, Hükümet Konağı-Adliye Binası olarak insa edildi. 


Eski şehir merkezi ve buluşma noktasında olma özelliğine sahip kompleks yapı, U plana sahip. Kesme taş malzeme ile yapılmış ve fonksiyonuna uygun olarak cephelerde pencere açıklıkları yer alıyor. Saat kulesi ve yüksek sütunlu girişleri ile anıtsal bir görünüme sahip olan bina, kent belleğinde önemli bir yere sahip olup, Gaziantep'in büyüyüp gelişmesine, acı ve tatlı birçok olaylara şahitlik etti. 


Günboyu


Geri Dön