28 / 03 / 2024

Gaziantepli halı üreticileri, Avrupa'da söz sahibi olmaya başladı!

Gaziantepli halı üreticileri, Avrupa'da söz sahibi olmaya başladı!

Maliyetleri ve satış fiyatlarını düşüren Gaziantep merkezli halı üreticileri, Belçika ve Çin'de sıkıntı yaşanınca Avrupa'da söz sahibi olmaya başladı



Ar-Ge ve verimlilik artışıyla maliyetleri ve satış fiyatlarını düşüren Gaziantep merkezli halı üreticileri, Belçika ve Çin'de sıkıntı yaşanınca Avrupa pazarını ele geçirmeye başladı. Krizlerin yaşandığı 2010'da 903 milyon dolar, 2011'de ise 1 milyar 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren üreticiler 2012'de 1.5 milyar, 2013'te 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Türkiye'nin toplam halı ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştiren ve Alman makamların yıpratıcı politika ve uygulamalarına rağmen Domotex Halı Fuarı'na 60 marka ile katılan Gaziantepli sanayiciler, dünya çapında bir halı fuarının Türkiye'de yapılması için de çalışma başlatma kararı aldı.

"Antalya'da fuar otellerimize de yarar"

Standlar için ortalama 120 bin euro, oteller için de kişi başı ortalama bin euro ödeme yapan firma temsilcilerinin ortak görüşü:

"Devletin desteği ile Türkiye'de kapsamlı bir halı fuarı düzenleyip, müşterileri davet edersek, açık ara dünya lideri oluruz. Böylece, Antalya gibi kentlerimizdeki görkemli otellerimizi kış aylarında da değerlendirmiş oluruz."

Fuar alanında Dünya Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı ve Kaplan Kardeşler Halı Yönetim Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, 2011 yılında toplam 123 ülkeye halı ihracatı yaptıklarını hatırlatarak, halı sektörünün yeni yatırımlarla bir önceki yıla göre yüzde 10'nun üzerinde büyüdüğünü ifade etti. 2012 ve 2013 yılı hedeflerine de değinen Kaplan, halı ihracatında bu yıl yüzde 25'lik artışla 1.5 milyar dolar, gelecek yıl ise yüzde 30'luk artışla 2 milyar dolar hedeflediklerini söyledi.

"İpliğe de teşvik olmalı"

Halı sektöründe leasing ile yapılan yatırımlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini yatırımlar açısından avantaj olarak niteleyen Kaplan, "Leasing ile yapılan yatırımlarda önemli bir avantaj sağlayacağız. Ancak iplik yatırımlarına değinilmemiş. Bu da iplik yatırımlarını engellemiş olacak. 2012 yılında yapılacak yeni yatırımlarla aylık 4 bin ton ek iplik tüketimi olacak. Bu nedenle iplik yatırımının da teşvik kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Yoksa iplik ithalatı artar" dedi.

Kaplan, parça halıda Türkiye'nin en yakın rakibinden 4 kat daha fazla halı üretimi yaptığını belirterek, "Birkaç firmamız duvardan duvara halı yatırımı yaptı. Herkes eksiğini tamamladı, 2012 yılında o alanda da istenilen seviyeye geleceğiz. Dünya halı tüketiminin yüzde 70'i duvardan duvara halıda gerçekleştiriliyor. Parça halıda dünya lideriyiz ama ihracata duvardan duvara halı eklenince 3'üncü sıraya geriliyoruz. Duvardan duvara halı sektörünü de geliştirerek, dünyanın bir numaralı halı ihracatçısı konumuna geleceğiz" şeklinde konuştu.

Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, "Halı sektöründe Avrupa ülkelerine olan taşımamız her geçen yıl artıyor. Bu artışı Avrupalılara halıyı sevdirmemize bağlıyorum, hem fiyat olarak, hem kalite olarak. 'Halıda çok yatırım var. Nereye gidecek bu kadar üretim' deniyor. Halı fiyatları çok pahalıydı Avrupa'da ve süpermarketlerde halı göremezdik eskiden, şimdi fiyat ucuzladı ve hepsinde var halı, talep de var. Bunu Gaziantep'te üretim yapan sanayiciler başardı" dedi.

Fuarda firmaları ziyaret eden Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, halı üreticilerinin kalifiye eleman sıkıntısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Coşkun "Halı üreticilerinin ara eleman ve kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için üniversite olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Gerekirse yeni bölüm açarız, gerekirse yeni kadrolarla mevcut bölümlerin kapasitesini artırırız" açıklamasında bulundu.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Başaran Halı YKB İbrahim Dayıoğlu, "Belçika, 'Biz en iyisiyiz...' deyip, içine kapandı, dışardaki gelişmeleri takip etmedi, geliştiremedi kendini bitme noktasına geldi. Belçika'dan ders alıp, birlik olup yolumuza devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Koza Halı Yönetim Kurulu Başkanı Seddar Çıngısız,"Bu fuarı Almanlarla birlikte Türkiye'de yapabiliriz. Antalya'mız var. Tabi bunun için birlik olmak lazım. Devleti, belediyesi, sivil toplum kuruluşları, sanayicisi hep birlikte hareket etmeli" diye konuştu.

Hasırcı Textile Yönetim Kurulu Başkanı İlker Hasırcı, "Üretim olarak geldiğimiz nokta itibariyle bu fuarları biz de yapabilmeliyiz. Ancak altyapı eksikliği elimizi kolumuzu bağlıyor. Taksicisinden oteldeki valesine, otelinden restoran işletmecisine kadar herkesin eğitim alması ve vizyonunu değiştirmesi/geliştirmesi gerekiyor. Herkes el ele verirse olur" dedi.

70'i aşkın ülkeden bin 400 firma katıldı

Dünyanın en önemli halı ve zemin kaplamaları fuarı olarak gösterilen Hannover Domotex Fuarı'na 70'i aşkın ülkeden bin 400 firma katıldı. Halıcılık sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye fuara damgasını vurarak 150'nin üzerinde firmayla katıldı. Fuara firma katılım sıralamasında üçüncü sırada bulunan Türkiye, en çok metrekareye stant kuran ülke sıralamasında ise birinci oldu.

Bir rekor da Merinos'tan

Merinos, makine halı üretiminde dünyanın sıralamasında da birinci sıraya yükseldi. Merinos Avrupa Sorumlusu Çağlar Kepekçi, bu yıl bin 200 metrekare alan üzerine stant kurduklarını, şimdiye kadar kurdukları en büyük stant olduğunu söyledi. Kepekçi, 'Makine halı üretiminde şu anda dünyanın en büyük firması olduk. Fuarda hepsi 2012 model 1000 halı sergiliyoruz. Avrupa'da hızla büyümekte, çeşitli ülkelerde satış noktaları oluşturmaktayız. Grup olarak ciromuz geçen sene bir milyar dolara ulaştı. Köln'de yaptığımız 21 milyon euroluk yatırımla ihracatımızı bu yıl yüzde 40 oranında artırmayı planlıyoruz" dedi.


Dünya

 


Geri Dön