18 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm mağduriyeti mecliste!

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm mağduriyeti mecliste!

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmaması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmaması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Türkkan, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Türkkan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''İstanbul Gaziosmanpaşa'da yıllar önce Kentsel Dönüşüm Projesi nedeni ile birçok ev yıkılmış, evleri yıkılan Gaziosmanpaşa'lılar, evleri yapılana kadar kiralık evlere taşınmışlardır. Yapılan sözleşmelere göre evleri teslim edilene kadar hak sahibi vatandaşlara Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından kira yardımı yapılacağı belirtilmiş, ancak kira yardımları düzenli olarak yapılmamış ve vatandaş mağdur edilmiştir. Evleri yıkılanlar arasında hiçbir geliri olmayan ve şu anda kirasını ödeyemeyen vatandaşlar da bulunmaktadır. Yaklaşık 8 yıldır evleri tamamlanamayan Gaziosmanpaşalılar, konu ile ilgili olarak kendilerine Belediye'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından para yatırılmadığı için kira yardımı yapılamadığını söylediğini, Bakanlık'ın ise paranın yatırıldığını, ancak Belediye’nin hak sahiplerine bu bedelleri ödemediğini söylediğini ifade etmektedir.''

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın soruları:
1-İstanbul Gaziosmanpaşa'da uzun zamandır bitirilemeyen Kentsel Dönüşüm Projesi ne aşamadadır, bu proje hangi mahalleleri kapsamaktadır? 
2-Projenin uzun zamandır tamamlanamamasının gerekçeleri nelerdir? 
3-Gaziosmanpaşa'daki evlerde en düşük kira bedeli 1.400 TL olmasına rağmen neden yardım bedeli 1.100 TL'dir, bu neye göre belirlenmiştir? 
4-Yardım olarak verilmesi gereken kira bedellerine Ağustos ayında zam yapılması gerekirken neden yapılmamıştır, bunun gerekçeleri nelerdir? 
5-Kiralara zam gelirken, yardım olarak verilen kira bedellerine neden zam yapılmamaktadır, bu, hak sahiplerinin kanuni hakkı değil midir? 
6-Yapılan sözleşmelere göre evleri teslim edilene kadar hak sahibi vatandaşlara Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından kira yardımı yapılacağı belirtilmesine rağmen neden kira yardımları düzenli olarak yapılmamış ve vatandaş mağdur edilmiştir, bunun gerekçeleri nelerdir? 
7-Evleri yıkılan ve kiralık evlere taşınan Gaziosmanpaşa'lılara ne kadar zamandır kira yardımı yapılamamaktadır, bu konuda sorumluluk kime aittir? 
8-Bu konuda Gaziosmanpaşa'lılara Belediye tarafından söylendiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından para yatırılmadığı için mi kira yardımında aksama meydana gelmiştir, yoksa Bakanlık tarafından para yatırılmasına rağmen Belediye mi hak sahiplerine bu bedelleri ödememektedir, bu konuda net bilgi hangisidir? Neden mağdur olan vatandaşlara doğru bilgi verilmemiştir? 
9-Ödenmeyen kiraların hak sahiplerine ödenmesi düşünülmekte midir, böyle bir ödeme yapılmayacak ise mağduriyetlerin giderilmesi için nasıl bir çalışma yapılması düşünülmektedir? 
10-Zaten mağdur olan Gaziosmanpaşa’lıların ödemek zorunda kaldığı kiralar yüzünden daha da mağdur olmaması için yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 
11-Daha önce yapılan sözleşmelerin vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde tekrar düzenlenmesi düşünülmekte midir? 
12-İstanbul Gaziosmanpaşa'da yıllardır tamamlanamayan Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak nasıl bir takvim izlenecektir?


Geri Dön