26 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa'daki acele kamulaştırma protesto edildi!

Gaziosmanpaşa'daki acele kamulaştırma protesto edildi!

İstanbul Gaziosmanpaşa'daki 5052 parsel için alınan "acele kamulaştırma" kararı üzerine mahalleliler iptal davası açtı, belediyeye yürüyerek eylem gerçekleştirdi. Burada konuşan mahalle dernekleri temsilcileri herkesi mahallelerine sahip çıkmaya çağırdı.



Gaziosmanpaşa Meydanı'nda toplanarak sloganlar eşliğinde belediye binasına yürüyen Gaziosmanpaşa Mahalleler Birliği'nden Mevlana, Yıldıztabya, Pazariçi, Karayolları, Sarıgöl Mahallesi dernekleri ve mahalle sakinleri acele kamulaştırma kararına karşı iptal davası açtı. Yaklaşık ikiyüz mahalleli "Evime, komşuma, dokunma!", "Kamulaştırmaya Hayır" sloganları atarak belediye önüne geldi. Burada konuşan mahalle dernekleri temsilcileri herkesi mahallelerine sahip çıkmaya çağırdı. 


'DEV İLE CÜCENİN MÜCADELESİ BU' 


Yıldıztabya Mahallesi Derneğinden Süleyman Çelik 2012 yılından beri belediyeyle çetin bir mücadele yürüttüklerini belirterek "Yani dev ile cücenin mücadelesi diyoruz biz buna. Ama her seferinde cüce devi yere seriyor. En son bölge idare mahkemesi yine bizi haklı buldu. Umarım bu acele kamulaştırma kararında da bizi haklı bulur" dedi. 


Sarıgöl Mahallesi Derneğinden Cemile Bozkurt da bütün davaların mahallelinin lehine olduğunu söyleyerek, bu kararın da iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Kamulaştırma kararının kendilerini yıllardır oturdukları evlerinden, alıştıkları çevreden edeceğini belirten Bozkurt, "Bunu anlamak için alîm olmaya gerek yok ama sayın belediye başkanı çıkıp televizyonda pembe tablolar çizebiliyor" diye konuştu. 


Mevlana mahallesinden Füsun Göven de, önceki gün kendi mahallelerinde bulunan kentsel dönüşüm bürosunda toplantı yapıldığını ve bu toplantıda belediye başkanın konuşmalarının gerçek dışı olduğunu dile getirdi. Sarıyer Mahalleler Birliği de eyleme katılarak, Gaziosmanpaşa Mahalleler Birliği'ne destek verdi.




Evrensel 


Haber Gazetem İstanbul'da şöyle yer aldı



Gaziosmanpaşa'da sürdürülen Acele Kamulaştırma Kararı'nı protesto eden vatandaşlar Gaziosmanpaşa Meydanı'nda bir araya geldi. Belediye önünde yapılan açıklama sırasında Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu'nun da konuşma yapmak istemesi vatandaşlar tarafından provokasyon olarak değerlendirildi


Gaziosmanpaşa'da yaşanan kentsel dönüşüm belirsizliğine bir de acele kamulaştırma kararı eklenmesinin ardından vatandaşlar tepkilerini artırarak sürdürdü. Gaziosmanpaşa Meydanı'nda bir araya gelen mahalle sakinleri yapılacak olan Acele Kamulaştırma Kararı'nı protesto etti. Grup daha sonra mahalle temsilcileriyle birlikte açıklama yapmak üzere Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin yanıbaşında bulunan meydanda bir araya geldi. Vatandaşlar burada Bağlarbaşı, Karlıtepe, Sarıgöl, Silahtarağa, Yenimahalle, Yenidoğan ve Yıldıztabya, mahallelerinde Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne verilen yetki ile acele kamulaştırma yapılabilmesi durumunu protesto etti. Kamulaştırma Kanunu'nun 27. Maddesi'ne dayandırılan karara tepki gösteren vatandaşlar ellerinde taşıdıkları; Acele Kamulaştırmaya Hayır, Evimizde Mahallemizde Bizimdir, İzin Vermeyeceğiz, Halkız Haklıyız Kazanacağız yazılı dövizlerle tepkilerini sürdürdü. Tepkilerin sürdüğü ortamda mahalle temsilcileri vatandaşları açılacak dava konusunda bilgilendirdi.


200 bin insan tahliye edilecek


Konu Hakkında gazetemize bilgi veren Avukat Alptekin Ocak, "Gaziosmanpaşa'da 25-30 bin konut ve yaklaşık 200 bin insan buradan Acele Kamulaştırma kararı ile tahliyesine sebep oacak. İstanbul'un en büyük ilçesinin neredeyse ortadan kaldırılmasına sebep olacak icin kararla karşı karşıyayız. Yurttaşlar Türkiye'nin en büyük davası olmaya aday bu dava için Ankara'da Danıştay'da iptal davası açmaya hazırlanıyorlar. Şu an vekalet veren kişi sayısı 1000'i geçti. Bu dava ile ilgili 3'te 2 çoğunluğun doğrudan iptal davası açması bekleniyor. Kadastral paftaya oturttuğumuzda biz ilçenin yüzde 82 civarına varan bir alanın kamulaştırıldığını görüyoruz. Dava açmayanlar için bu kamulaştırma kararı uygulanabilir" dedi.


Açtığınız davayı kazandınız


Vatandaşlara seslenen gönüllü avukatlardan Erbay Yucak, "Önce Riskli Alan ilan edildiniz sonra bu konu ile ilgili açtığınız davayı kazandınız. Bu güne kadar davalarınızı vekaletsiz sürdürdünüz ve şimdi bu davaya vekil tayin edeceksiniz. Acele Kamulaştırma el koyma kararıdır. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra 30 gün içerisinde dava açılmalı. Ancak Resmi Gazete'de yayınlanan bilgide mesela bir mahallede Acele Kamulaştırmaya giren parselde var olmayan parsel de var. Öncelikle Parsel Bazlı Acele Kamulaştırma yapılmış ve  bütün parseller kamulaştırılmamış. Mahalle temsilcileri Acele Kamulaştırma Kararı'nın savaş durumlarında alındığını hatırlatarak Gaziosmanpaşa'ya füze düştü de haberimiz mi yok diye sordu. Yıldıztabya, Sarıgöl, Pazariçi, Mevlana, Karayolları mahalleri için toplantı yapıldı. Bu davaları parselde bulunanlar vekaletsiz açar ya da gönüllü vicdan sahibi avukatlar eliyle vekaletle dava açılmasını kabul ettiniz" dedi.


Eroğlu'na protesto


belediye önünde protesto gerçekleşirken Gaziosmanpaşalıların dağılmasına yakın alana gelerek açıklama yapmak isteyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu, bazı vatandaşlar tarafından protesto edildi. Vatandaşlar Eroğlu'nun olayı provoke etmek amacı ile alanda açıklama yapmaya kalkıştığını savundu.


Gazetem İstanbul




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Gaziosmanpaşa'da, belediye "acele kamulaştırma" yetkisi aldı. Bu karar, yaklaşık 30 bin evi etkileyecek.


İstanbul'daki kentsel dönüşümle ilgili önemli bir gelişme var. Mega kentin en büyük ilçelerinden Gaziosmanpaşa'da, belediye "acele kamulaştırma" yetkisi aldı. Bu karar, yaklaşık 30 bin evi etkileyecek.


Bakanlar Kurulu karar aldı, İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne, "acele kamulaştırma" yetkisi verildi. 9 bölgenin riskli alan ilan edilmesi, belediyenin acele kamulaştırma yetkisi alması, ilçe sakinlerinde soru işaretleri yarattı. Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta endişeye gerek yok diyor.


Hasan Tahsin Usta, "Çok sıkıştığımız, sürecin yürümediği, projenin tıkandığı, ya da zorunlu durumlar oluştuğu pozisyonda alınmış bir yetki. Örneğin bizim kentsel dönüşüm alanlarından birinde 400 gecekondu var. 400'den 399'uyla anlaştık, bir tane tapu sahibi direniyor. Süre uzuyor, şartlar zorlanıyor" dedi.


Şu ana kadar bir bina için kamulaştırma kararı alınmadı. Belediye Başkanı Usta, kamulaştırma olursa, bunun piyasa rakamlarında yapılacağını söyledi.




Yeni Şafak



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gaziosmanpaşa halkı Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararını protesto etti. Her yaştan 200’e yakın yurttaşın katıldığı eylemin sonunda mahalle temsilcileri adliyeye giderek karara itiraz etti.


Gaziosmanpaşa halkı Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararını protesto etti. Her yaştan 200’e yakın yurttaşın katıldığı eylemin sonunda mahalle temsilcileri adliyeye giderek karara itiraz etti.

İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden olan Gaziosmanpaşa’da Mevlana, Karayolları, Yıldıztabya ve Pazariçi, Sarıgöl mahalleleri için Bakanlar Kurulu’nun verdiği acele kamulaştırma kararı 10 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. İlçede 4,3 milyon metrekarelik alandaki 5 bin 52 parselde acele kamulaştırma yetkisi Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne verildi. Yurttaşların 9 Mayıs’a kadar karara itiraz hakkı bulunuyor.

Evlerinin ellerinden alınmasına tepki gösteren ve Gaziosmanpaşa Mahalleliler Birliği çatısı altında birleşen halk dün eylem yaptı. Gaziosmanpaşa Meydanı’nda toplanan yurttaşlar “Tahsin Usta istifa” sloganları atarak “Evimiz de mahallemiz de bizimdir”, “Acele kamulaştırmaya hayır” yazılı dövizler taşıdı. Burada konuşan avukat Erbay Yucak hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Daha sonra mahallelerin dernek başkanları ve yöneticileri söz aldı.


‘BİZ BU OYUNU BOZARIZ ’

Yıldıztabya Mahallesi Dernek Başkanı Süleyman Çelik, 2942 sayılı yasanın olağanüstü durumlarda acele kamulaştırmayı içerdiğini hatırlatarak “IŞİD’in attığı füze Gaziosmanpaşa’ya mı düştü?” diye sordu. Cemile Bozkurt da, acele kamulaştırmayla yurttaşların tüm birikiminin ellerinden alınacağını söyledi. Pazariçi Mahallesi Dernek Başkanı Zafer Mertel, kentsel dönüşüm sürecinde verdikleri mücadelede birçok kişinin sağlık sorunları yaşadığını ve hayatını kaybettiğini belirtti. Mevlana Mahallesinden Füsun Göven, belediyenin “Dernektekiler Gaziosmanpaşa’da yaşamıyor” diyerek halkı yanıltmaya çalıştığını anlattı. Karayolları Mahallesinden Mehmet Koçan da “Gaziosmanpaşa’da bir karar alınacaksa sekizinci katlarda değil mahallelerde alınacak. Biz bu oyunu bozarız” dedi.


‘DANIŞTAY RİSKLİ ALAN KARARINI BOZMUŞTU’

Pazariçi Mahallesinden Erkan Bakkal, ilçedeki kentsel dönüşüm sürecini Aydınlık’a şöyle anlattı: “Önce Ocak 2013’te Karayolları, Yıldıztabya, Pazariçi, Mevlana mahalleleri riskli alan ilan edildi. Mahalleli haberdar olmadığı için gereken sürede itiraz edemedi. Şubat 2013’te de Sultangazi’de Cumhuriyet Mahallesi’nde riskli alan kararı alındı. Onlar dernekleştiler, zamanında dilekçe vererek itiraz ettiler. Sonra Sarıgöl mahalesi için de karar çıktı. Onlar da itiraz etti. İlk dava Sarıgöl’de kazanıldı. Ama belediye ufak değişikliklerle yeniden riskli alan ilan etti. O dava sürüyor. İlk dört mahalledeki halk imar değişikliği yapıldıktan sonra riskli alan kararından haberdar oldu. Karara itiraz ettiler. Danıştay 4. Hukuk Mahkemesi 17 Şubat 2016’da oybirliği ile bu dört mahalle ve Cumhuriyet mahallesi için riskli alan kararını kaldırılmasına karar verdi. Ardından belediyenin talebiyle acele kamulaştırma kararı çıktı.”


PROJEDEN PAYINA İKİ GÖZ ODA DÜŞTÜ

Acele kamulaştırma mağduru yurttaşlar Aydınlık’a konuştu. 157 metrekare arsasının içinde 4 katlı apartmanlarının olduğunu söyleyen Mahmut Ünal, “Dairelerimiz 87 metrekare. Belediye tarafından bize önerilen ise 50 metrekarelik 1+1 4 daire. İtiraz edeceğim” dedi. Halit Sekman ise 2013’te Yıldıztabya’dan aldığı evinin kredi borcunu ödüyor.


Aydınlık


Geri Dön