25 / 04 / 2024

Gebze Özbekistan’a ikinci OSB’yi kuracak!

Gebze Özbekistan’a ikinci OSB’yi kuracak!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), OSB yatırımlarını hızlandırdı. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 5 milyon metrekare alana sanayi bölgesi kuran GOSB, 150 milyon dolara mal olacak yatırımın ilk etabı tamamladı.



28 milyar dolar büyüklüğe sahip Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), OSB yatırımı ihracatını hızlandı. Sabah Gazetesi'nden Feride Cem'in haberine göre; Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 5 milyon metrekare alan üzerinde sanayi bölgesi kuran GOSB, 150 milyon dolara mal olması planlanan yatırımın ilk etabı tamamlandı. Kokand şehrinde ikinci bir OSB kurmaları için Cumhurbaşkanlığı tarafından yeni bir teklif aldıklarını ve sözleşmelere imza attıklarını kaydeden GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, "Halen Tataristan, Kazakistan, Sırbistan ve ABB Şikago'da yatırımlarımız sürüyor. Hedefimiz OSB ihracatından yılda 100 milyon dolarlık gelir elde etmek" şeklinde konuştu. OSB kurma konusuyla önemli bir tecrübelerinin olduğunu kaydeden Yıldırım, "Umman'dan da teklif aldık. Yılsonunda imzaları atarız" açıklamasında bulundu.

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Özbekistan'ın Türk yatırımcıların ilgi odağında olduğunu ifade eden Yıldırım, yatırımlarına devam edilen OSB için uluslararası yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği söyledi. GOSB modelini ihraç ettiklerini kaydeden Yıldırım, "Talep toplamaya başladık. Tarım ve hayvancılık firmalarının yanı sıra, kimya sektöründeki firmalarla görüşüyoruz" ifadelerini kullandı. Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye olarak OSB kurma konusunda çok iyi bir tecrübeye sahip olduğumuz için birçok ülkeden teklif alıyoruz. Ancak bu konuda ince eleyip sık dokuyoruz. OSB yasamızın örtüştüğü ülkeleri tercih ediyoruz."

ZİYARETE GELDİLER

Özbekistan'da bulunan yatırımın 2 milyon metrekarelik birinci etabının tamamlandığını söyleyen Yıldırım, bu süreçte yeni bir yatırım için teklif aldıklarını açıkladı. Hükümet yetkililerinin gelip GOSB'yi ziyaret gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Yıldırım, "Daha önce oraya bir OSB kurulmuş, ancak memnun olmamışlar. Bizim orayı ıslah edip büyütmemizi istiyorlar" dedi.

SIRADA UMMAN VAR

İncelemelerde bulunmak amacıyla geçtiğimiz haftalarda bir heyetle Umman'a gittiklerini söyleyen Yıldırım, "50 milyon metrekarelik alana Kuveyt'le birlikte, rafineriler, limanlar yapıyorlar. Burada bize OSB kurmak üzere 5 milyon metrekare alan verecekler. Henüz el sıkışmadık ama teknik ve hukuki komisyon kurulmasına karar verdik. Yılsonuna kadar gerekli anlaşmalar imzalanır" ifadelerini kullandı.

HASILAT PAYLAŞILACAK

150 milyon dolara sahip yatırım tutarının Özbekistan hükümeti tarafından karşılanacağını söyleyen Vahit Yıldırım, gelir paylaşımı mile ilgili şunları söyledi: "Alt ve üstyapı ihalelerini biz yapıyoruz. Hakedişleri ise hükümet karşılıyor. Yatırım tamamlandığında yıllık hasılatın yüzde 25'i bizim, 75'isi Özbekistan hükümetinin olacak."


Geri Dön