25 / 04 / 2024

Adnan Ertem: 3 bin 600 tarihi eseri restore ettik!

Adnan Ertem: 3 bin 600 tarihi eseri restore ettik!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelinde 3 bin 600 tarihi eseri restore ettiklerini, çalışmalarının aynı titizlik ve hızla süreceğini söyledi.




Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelinde 3 bin 600 tarihi eseri restore ettiklerini, çalışmalarının aynı titizlik ve hızla süreceğini söyledi.


Yeni Şafak'a konuşan Ertem, İstanbul'un Osmanlı'nın vakıf eserleri noktasında en fazla ve en büyük yapıların gerçekleştirdiği şehir olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:


HAVRA DA KİLİSE DE RESTORE ETTİK


'Tüm Türkiye'de 3 bin 600 restorasyon yaptık. İstanbul'da 900 civarında restorasyon gerçekleştirdik. Daha önce projesinin dahi çizilmesinden endişe edilen Süleymaniye Camii, Pertevniyal Valide Sultan Camii, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii ve Kılıç Ali Paşa Camii gibi tarihi, mimari ve kültürel açıdan büyük öneme sahip camilerimizin restorasyonunu gerçekleştirdik.'


Bugüne kadar 11 kilise, havra ve sinagog da restore ettiklerini anlatan Ertem, restorasyonlar için bu yıl 130 milyon yatırım bütçesi olduğunu, bu bütçenin de 70 milyonunun da İstanbul için ayrıldığını açıkladı.


Yurtdışındaki Osmanlı vakıf eserlerini de restorasyon çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Adnan Ertem, 'Özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'daki Osmanlı'dan kalan vakıf eserlerinin restorasyonlarını gerçekleştirebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarih içinde yok edilmiş her tür vakıf mülkünün yeniden ihyası hepimizin ortak idealidir' dedi.


FATİH CAMİ 29 MAYIS'TA AÇILACAK


Ertem, Balkanlar'daki vakıf envanterini ortaya çıkarmak için 1,5 yıl önce çalışma başlattıklarını ifade etti.


Fatih Camii'nin restorasyonu 2007'nin Eylül ayında başladığını ve 5 sene yakın bir restorasyon sonucunda tamamlandığını ifade eden Ertem, 'Fatih Camii'nin restorasyonunu da tamamladık, nasip olursa 29 Mayıs'ta Sayın Başbakanımızın katılımıyla ikindi namazından orayı ibadete açacağız' dedi.


SADECE SULTANAHMET KALDI


İstanbul'da Arap Camii'nin de restorasyonu bitmek üzere olduğunu, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ile Üsküdar Atik Valide Külliyesi restorasyon çalışmalarına başlandığını anlatan Ertem şu bilgileri verdi:


'Beyazıt Camii ile Üsküdar'daki Yeni Valide Camii'nin restorasyonuna da önümüzdeki günlerde başlanacak. Tarihi yapı büyük yapı anlamında bir Sultanahmet Camii kaldı el değmedik. O da programımızda. Ama aciliyeti olmadığı için bekliyoruz. 2014'te olabilir. Orası güzel ve bakımlı.'

Yenişafak


Geri Dön