20 / 04 / 2024

Göbeklitepe sit alanında beton döküldüğü iddiası mecliste!

Göbeklitepe sit alanında beton döküldüğü iddiası mecliste!

Göbeklitepe sit alanında beton döküldüğü iddiası meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Göbeklitepe sit alanında beton döküldüğü iddiası mecliste!

CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, Göbeklitepe sit alanında beton döküldüğü iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bakan önergesinde "Dünyanın en eski tapınağı olan ve kültür sanat alanında en önemli yapılar arasında gösterilen Göbeklitepe’de skandal bir olay yaşandığını basından öğrenmiş bulunmaktayız. Göbeklitepe'deki, insanlık tarihine ilişkin yerleşik bilgilerde önemli değişikliklere yol açan kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Koksal Schmidt, tarihi alana beton döküldüğünü açıklamış ve aşağıda yer alan sosyal medya paylaşımının yanı sıra çekilen fotoğraflarla da neler olup bittiğini göstermiştir." dedi.

Bakanü Çiğdem Köksal'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma yer vererek: “Burası Göbeklitepe. Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen Fyapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar” demiş, devamında da şu ifadeleri paylaşmıştır:

“Orada da 15 cm derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var. 2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden, başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus9un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SIT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar. Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?” dedi.

CHP'li Bakan'ın soruları

1) Bakanlığınız konuyla ilgili Göbeklitepe’de yani sit alanı olan bölgede inşaat şirketlerinin serbestçe dolaşımına neden izin vermektedir? Bakanlığınızca yürütücü şirkete bir yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulanacak mıdır?

2) Dünyaca ünlü bir tarih mirası olan Göbeklitepe’yi korumak için Bakanlık olarak öngördüğünüz eylem planı nedir?

 


Geri Dön