25 / 04 / 2024

Gökhan Avcıoğlu: Binaların silüeti bozup bozmadığını halka soralım!

 Gökhan Avcıoğlu: Binaların silüeti bozup bozmadığını halka soralım!

Uluslararası mimari yarışmalarda projeleri ödül alan mimar Gökhan Avcıoğlu, İstanbul'daki bazı alanlarda yapılacak binalar için halk oylaması yapılmasını teklif etti




Avcıoğlu, "Bir şey yapılmadan önce İstanbulluların fikrinin alınması gereken alanlar var. Ona doğru gidiyoruz." dedi.


Koç Grubu'nun İstanbul Zeytinburnu'nda Veliefendi Hipodromu'na komşu eski fabrika arazisi üzerinde, 38 kat imar izni olmasına rağmen 19 katlı bir rezidans kulesi yapılıyor. Arsa üzerinde Kiptaş, YDA Grup ve Kuruluş İnşaat ortaklığıyla inşa edilen, The İstanbul Residence ismi verilen kulenin mimarı Gökhan Avcıoğlu. Rezidans için dün yapılan basın toplantısında konuşan Gökhan Avcıoğlu, İstanbul'un yüksek katlı binalarla ilgili bir siluet arayışı içinde olduğunu, yüksek binaların birbirinin ve şehrin manzarasını etkiler hale geldiğini söyledi. 


Avcıoğlu, çok katlı çok sayıda bina olmasından dolayı binaların içi kadar dışının, mimarisinin de önemli hale geldiğine dikkat çekti. Sultanahmet Camii'nin minareleri arasından gözüken Zeytinburnu sahilindeki gökdelenle ilgili, "Siz olsanız böyle bir proje çizer miydiniz?" sorusunu Gökhan Avcıoğlu şöyle cevapladı: "Çizerdim de diyemiyorum... İstanbul'un genel silüeti için maketler, yukarıdan fotoğraflarla çalışmalar yapmak lazım. Silüet için yapıcı grubun ve mimari grubun yaklaşımları önemli. Burada bir sağduyu sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. İstanbulluların fikrinin alınması gereken alanlar var bir şey yapmadan önce. Oraya doğru gidiyoruz diye düşünüyorum. Böyle bir bakış açısı gerekiyor. Sadece almak üzere değil şehre bir şey vermek üzere de projeler yapılmalı."


İstanbul Büyükşehir Belediyesi konut inşaat şirketi  Kiptaş  Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Çolak da, arazideki imar durumunun 38 kata müsaade etmesine rağmen, Veliefendi Hipodromu'na komşu rezidansı 19 kat olarak inşa edeceklerini açıkladı. Projeye komşu Matbaacılar Sitesi'nde emsalin 2,38 ve Zeytinburnu genelinde 3,5 olduğunu hatırlatan Çolak, buna karşın kendilerinin rezidansı 1,5 emsale göre hayata geçirdiklerini ifade etti. Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç ise ilçenin altyapısının imar iznindeki çok yüksek katlı binaların yapımına uygun olduğunu ifade etti. YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da The İstanbul Residence'ta 97 adet stüdyo, 200 adet 1+1 ve 54 adet de 2+1 olmak üzere toplam 351 daire bulunduğunu, fiyatların 165 bin lira ile 831 bin lira arasında değiştiğini söyledi.


İbrahim Balta / ZAMAN


Geri Dön