25 / 04 / 2024

Google ofis olarak kullanmak için gayrimenkul alıyor!

Google ofis olarak kullanmak için gayrimenkul alıyor!

Google ofis olarak devreye sokmak için hızla gayrimenkul almaya başladı. Şirketin  Amerika’nın çeşitli bölgelerinde bina almak için 7 milyar dolar harcadığı belirtiliyor...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Serdar Turgut bugünkü köşesinde şirketlerin ofislere geri dönüşlerini ve Google’ın bu dönüş için hazırlıklarını kaleme aldı. 

İşte Serdar Turgut'un 'Google şirkette çalışma düzenine geri dönüyor' başlıklı yazısı...

‘İşyerlerinin geleceği (evden çalışma sürecek mi)’ başlıklı son yazımda evden çalışma sistemi kısa vadede devam edecek olsa da orta vadede şirketlerin yeni bir sistem kurup, şirkette çalışma sistemine geri döneceklerini anlatmıştım.

Yazımı hazırlayıp gönderdikten sonra dünyadaki trendleri takip etmek için abone olduğum sitelerden bir tanesinden haber geldi. Bu haber göndermiş olduğum yazıda anlattığım gelişmeyi doğruluyordu.

Bu habere göre Google ofis olarak devreye sokmak için hızla gayrimenkul alımına başlamış ve Amerika’nın çeşitli bölgelerinde 7 milyar doları bina alımı için harcamış.

Forbes dergisinin ayrı bir haberine göre Google bu harcamadan önce bile ABD’nin sayılı gayrimenkul zengini şirketlerinden bir tanesiymiş. Şu anda şirketin elinde ofis olarak kullanabileceği 50 milyar dolarlık bina portföyü varmış. Ancak şirket yeni dönemde elinde var olan ofis alanının yetmeyeceğini düşünerek yeni ofis binası olarak kullanacağı binalar da almaya başlamış.

Google salgın sonrasında hızlı bir büyüme dönemine girileceğini ve ofiste çalışma kültürüne geri dönüleceğini ve kendilerinin 10 bin full-time yeni iş yaratacaklarını düşünüyorlar.

Google ofis olarak kullanmak için gayrimenkul alıyor!

NEDEN OFİSE GERİ DÖNÜYORLAR?

Konu hakkında Google yöneticileri tarafından yapılan açıklamalara göre ‘"Ofis içinde serbest, spontane iletişim ve bu iletişim sonunda çalışma grupları oluşturulmasının şirketin iş kültürünün temelinde olduğu" vurgulanıyor.

ben de bahsetmiş olduğum son yazımda şirketlerde yeni fikirlerin iş ortamında oluşan spontane buluşmalar ve spontane sohbetler sonucunda ortaya çıktığını anlatmıştım. Google deneyimi de bunun geçerli olduğunu gösteriyor. işte bu yüzden Google yönetimi hızlı büyümenin olacağına inandığı salgın sonrası yeni dönemde verimli iş kültürünün yaşandığı ofisleri tekrardan devreye sokup kademeli biçimde evde çalışma sisteminden çıkmayı düşünüyor.

DİĞERLERİ NE YAPIYOR?

Bu arada Facebook ve Twitter kısa vadede evden çalışma sisteminden çıkmayı düşünmüyor hatta bu şirketler evden çalışma sisteminin kalıcı bir şekilde sürebileceğini de şu anda düşünüyorlar.

Google CEO’su Sundar Pichai aralık ayında çalışanlara gönderdiği bir email’de Google’ın evden çalışma sistemini sürdürmeye niyetli olmadığını, şirketin ofiste serbest fikirlerin tartışılmasına dayalı kültürünü de öne çıkararak anlattı.

Google ofis olarak kullanmak için gayrimenkul alıyor!

ÇALIŞMADA HİBRİT MODEL

Bu arada Twitter ve Facebook evden çalışma sistemini sürdürmeye şimdilik kararlı olsa da Google’da olduğu gibi ofis içindeki spontane görüşmeler sonucunda yeni fikirler üretilmesi avantajını da kaybetmek istemediğinden evde çalışma sistemi ile birlikte ofisi de devreye sokacak bir hibrit çalışma modeli düşünüyorlar.

Buna göre evde çalışanlar önceden belirlenecek bir takvime göre haftanın belirli günlerinde dönüşümlü olarak ofise gelip çalışacaklar ve diğer günlerde evden çalışmayı sürdürecekler. Böylece ofiste aşırı kalabalığın oluşmasının önüne geçilirken hem de ofis içi iletişimden doğan avantajlardan da yararlanılacağı düşünülüyor.

Yeni ofis alanları için yatırım yapmakta olan Google’da da bu tür bir hibrit sistemin devreye sokulması düşüncesinin tartışılmakta olduğu görülüyor.

Hangi sisteme geçilirse geçilsin salgın döneminde uzaktan, evden çalışma döneminin salgın sonrasında aynı şekilde sürmeyeceği ve haftada kaç kez olur bunu bilmiyorum ama çalışanların ofislerine bir şekilde geri döneceklerini söyleyebilirim.

Ofislere hibrit çalışma modeli geliyor!


Geri Dön