18 / 04 / 2024

GSnin Bahçeşehirdeki ilköğretim okulu 6 yılda tamamlanıyor!

GSnin Bahçeşehirdeki ilköğretim okulu 6 yılda tamamlanıyor!

Arazisi 3 kez belediye değiştiren, bir kez idare mahkemesinin kararıyla tüm bölgedeki inşaatlar gibi yapımı 1.5 yıl durdurulan Galatasaray İlköğretim Okulu'nun Bahçeşehir'deki inşaatı önümüzdeki yıl tamamlanacak



Arazisi 3 kez belediye değiştiren, bir kez idare mahkemesinin kararıyla tüm bölgedeki inşaatlar gibi yapımı 1.5 yıl durdurulan ve mahkeme kararıyla yapımı başlayan Galatasaray İlköğretim Okulu'nun Bahçeşehir'deki inşaatı önümüzdeki yıl yani 6 yıl sonra tamamlanacak. Gelecek yıl Şişli'den taşınacak ilköğretim okulunda da lisedeki gibi yatılı eğitim verilecek.
 
Temeli 2006 Aralık ayında atılan Galatasaray İlköğretim Okulu'nun Bahçeşehir'de yapımı süren eğitim kompleksinin inşaatının aradan yıllar geçmesine rağmen tamamlanamaması bir yandan velilerin tepkisine neden olurken bir yandan da "yılan hikâyesine dönen" inşaat sürecinin neden bir türlü sonlanmadığı da merak konusu oluyor.

Tüm bu soruların yanıtlarını ise okulun yapımını yürüten Galatasaray Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga ile Yapı Daire Başkanı Prof. Dr. Yüksel Dinçer HABERTÜRK'e anlattı. Okul arazisini vakfın üniversiteye tahsis etmesiyle birlikte okulun yapımının da üniversite tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Rektör Tolga, okulun inşaatının devlet bütçesiyle yapıldığını söyledi. Tolga, "Kamuoyu okullarımızın özel olduğunu, Fransız hükümeti tarafından maddi olarak desteklendiğini sanıyor.

Oysa devlet okullarıyız. Yatırımlarımız da devletin verdiği bütçeyle yapılır. Bu okulun bütçesini de devlet veriyor. Verilen bütçeyle inşaatı tamamlamaya çalışıyoruz. Yoksa ne başka bir devletin maddi yardımı, ne de herhangi bir bağış gelmiyor" diye konuşuyor.

MAHKEMEYLE DEVAM ETTİ
İnşaattan sorumlu Yapı İşleri Daire Başkanı Prof. Dr. Yüksel Dinçer de gecikme nedenlerini şöyle anlatıyor:

"Bu okul planı onaylandığında Bahçeşehir Belediyesi sınırlarındaydı. 2 yıl sonra Esenyurt'a geçti. İki belediye mahkemelik oldu. İnşaat durdu. Sorun çözülürken bu kez bölge Avcılar Belediyesine geçti. Her belediye değişikliğinde tekrar projeyi anlatmak ve izinleri yenilemek zorunda kaldık. Bir de dava engeline takıldık. Çünkü Büyükşehir Nazım Plan'da okulun da olduğu bölge Çekmece Havzası imara açıktı. Ancak İdare Mahkemesi tüm bölgenin mutlak tarım arazisi olduğuna ve üzerinde inşaat yapılamayacağına karar verdi, inşaat kararlarını iptal etti. Üniversite olarak dava açtık ve bulunduğumuz alanın marjinal nitelikte olduğunu kanıtladık. Bu dava 1.5 sene sürdü. Bu süre içinde inşaat yine durdu. Bunların dışında bütçe sorunu çıkıyor. Devlet yatırım için genel bütçe veriyor. Miktarı belli, aşamazsınız."

19 MİLYON TL'YE MAL OLDU
Dinçer, öğrencilerin önümüzdeki yıl yeni binada eğitim göreceklerini belirtiyor: "Spor salonu bitti, oditoryumun kaba inşaatı tamamlanmak üzere, çatısı kapatılacak. İlköğretim okulu birkaç ay içinde bitecek. İdare binasının ihalesi tamamlandı."

Dinçer, okulun toplam maliyetinin yaklaşık 19 milyon TL olduğunu belirtiyor.

Yatılı eğitim verilecek
4 bin metrekarelik spor salonuna 24 bin metrekarelik ilköğretim binasına sahip eğitim kompleksi oditoryum ve idare binasının da bulunduğu 4 ayrı yapıdan oluşacak. Öğrenciler lisede olduğu gibi ilköğretimde de yatılı eğitim görecek. Dinçer, "Türkiye'nin her ilinden kurayla katılım olsun istiyoruz" diyor. Galatasaray İlköğretim Okulu'na her yıl kurayla 50 öğrenci alınıyor. Geçen yıl 3 bin 35' veli 500 TL ödeyerek kuraya başvurmuştu.

Habertürk

 


Geri Dön