17 / 04 / 2024

Güllüoğlu ABD'de 3. şubesini açtı!

Güllüoğlu ABD'de 3. şubesini açtı!

New York'ta bina satın alan Nejat Güllü, üçüncü şubeyi de açıp ABD'ye iyice yerleşti. Sırada 4 yeni ülke daha var



Baklava, Türk mutfağının bir klasiği olarak tarihimizde ve kültürümüzde özel bir yer tutuyor. Orijini hakkında farklı rivayetler olan baklavanın Osmanlı topraklarında şekillendiği, günümüzde bütün araştırmacıların buluştuğu ortak nokta... Bu lezzet bugün ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip. Baklava, ülkemizin her yerinde üretiliyor. Baklava satışları ise mevsimsel döngü gösteriyor. Özellikle kış aylarında, Ramazan'da ve dini bayramlarda talebin maksimum seviyelere ulaşması sebebiyle bu dönem öncesinde üreticiler hammadde stokları için önemli harcamalar yapıyor. Bu açıdan bakıldığında baklava sermaye yoğun bir işkolu olarak göze çarpıyor. Sadece İstanbul'da baklava sektöründe ortalama 3 bin kişi çalışıyor. Tüm Türkiye'yi göz önüne alırsak bu rakam 20 bini geçiyor. Aileleri ile birlikte bu rakam 100 bine ulaşıyor.

KÂĞITHANE'DEN DÜNYAYA...
Baklava denilince ilk akla gelen markalardan Güllüoğlu ise şimdi dünya markası olma yolunda. 1871'de Antep'te başlayan Güllüoğlu'nun macerası, ustalığını kuşaklar boyu devam ettirerek global bir markaya dönüştü. Türkiye'nin baklava ustalarını yetiştiren Güllüoğlu, aynı zamanda sektörün de en büyük baklava okulu... Kâğıthane'de 7 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan 'Dünyanın En Büyük Baklava Üretim Tesisi'nde faaliyetini sürdüren marka, teknoloji ile el emeğinin buluştuğu tesislerde baklava ve su böreği çeşitlerinin yanında, pasta, lokum, dondurma, çikolata, yufka, poğaça ve simit üretimi de gerçekleştiriyor. Yıllık 2 milyon 500 bin kilogramlık üretimi bulunan, 28 milyon TL ciro yapan tesiste, 325 kişiye istihdam sağlanıyor. Güllüoğlu'nun sahibi Nejat Güllü, 2011'de Şanlıurfa'da süt, peynir ve yağ üretimi yapacakları bir tesis kuracaklarını belirtiyor. Tesis için 20 dönümlük yer aldıklarını vurgulayan Güllü, "Sıcağa dayanıklı sütü fazla veren koyun orada var. Bölgeye yatırım yaptık" diyor. Nejat Güllü, ihracat ile ilgili olarak ise, "Krize rağmen üretim seviyemiz düşmedi ve yatırımlarımız devam etti. 2008 yılı ihracatımız 2 milyon 245 bin TL, 2009'da 2 milyon 450 TL ihracat gerçekleştirdik. Kriz olmasına rağmen bu rakamlarda artışlar oldu. 2010 yılı ciro hedefimizde ise diğer yıllara oranla yüzde 10'luk bir artış öngörüyoruz. 2010 yılı ihracatımız 3 milyon TL olur" açıklamasında bulunuyor.

Muhtar Kent, toplantıya dört tepsi baklava istedi
 ABD'deye ilk grişiniz?
İlk dükkânımızı 2005'te New York Brooklyn'de açtık. Baklavayı pişirmeden şoklayıp götürüp orada pişiriyoruz. Simit çok tuttu mesela. Sonra baktık yetmiyor. Manhattan'a da girdik. Şimdi de Queens'de bina satın aldık, hem dükkân, hem de depo olacak. 2 katlı bu binaya 2 milyon dolar verdik. İstanbul gibi New York'ta da çoğalıyoruz. Başka şubeler de yolda.

 Queens farklı mı olacak?
300 metrekare sırf deposu olan bir yer tuttuk, üzerine de sırf 100 metrekare satış koyacağız. Muhasebeyi oraya kuracağız. İmalatı orada yapacağız. Biz orada Türkiye'yi temsil ediyoruz.

 ABD'de çok zorlandınız mı?
Önce 'Baklava nedir?' savaşı verdik. Sonra 'Simit nedir?' anlatıldı. İnsanların tepkilerini görüp ona göre prodüksiyon yapıyoruz. Güllüoğlu orada olacaksa şerbeti ona göre uyarlayıp veriyoruz.

 Müşterileriniz kimler?
Geçenlerde Muhtar Kent yönetim kurulu toplantısına 4 tepsi baklava istedi. Birçok ünlü de uğruyor. Amerikalılar Güllüoğlu diyemiyor, "Gulugulu" diyor.

"Deniz Gezmiş'le bile kavga ettim"
1969'da liseyi bitirdiğimde üniversiteyi okumak için İstanbul'a geldim. Ticari Bilimler Akademisi'nde okudum. Kavga gürültünün çok olduğu dönemlerde. Rahmetli Deniz Gezmiş'le bile kavga ettim. Şimdi ne kadar üzüldüğümü anlatamam. O dönemlerde yolda yürürken kavga ederdik. Bugün bakıyorum da makinelerimizi yapan makine mühendisi bir arkadaşım var. O dönem çok sıkı bir solcuydu, hatta Deniz Gezmiş'in arkadaşıydı. Şimdi onunla birlikte ticaret yapıyoruz. Bildiğimiz kapitalist. Bir araya geldiğimizde ona takılıyorum, "Eskiden 'Fabrika çalışanındır, tarla sürenindir' diye bağırıyordun. Şimdi ben de gelip senin fabrikanda bağıracağım" diyorum. "Yapma!" diyor...Gülüşüyoruz.

DÖRT ÜLKEDE ALTI ŞUBESİ VAR
Günde 5 ton baklava ve 2 ton lokum kapasitesi ile dünya çapında bir marka olma yolunda hızla ilerleyen Güllüoğlu, New York (3), Los Angeles, Amsterdam, Trablus ve Erbil'de 6 şube ile faaliyet gösteriyor. Yakında Kanada, Bulgaristan, Kuveyt ve Romanya'ya da şubeler geliyor.
SİNAN ÖZEDİNCİK/Sabah


Geri Dön