26 / 04 / 2024

Gümüşhane Santa Harabeleri'ndeki kaçak yapılar yıkılacak!

Gümüşhane Santa Harabeleri'ndeki kaçak yapılar yıkılacak!

Gümüşhane'de yer alan Santa Harabeleri'ndeki kaçak yapılaşma için harekete geçildi. Gümüşhane Valiliği, bölgedeki yapılar için yıkım kararı aldı. 



Gümüşhane Dumanlı Köyü'nde bulunan ‘Gökyüzüne yakın saklı kent’ olarak da bilinen  Santa Harabeleri'nde oluşan kaçak yapılaşma için Gümüşhane Valiliği adım attı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Valilik, doğal sit alanında çirkin görüntüye neden olan betonlaşmayı önleyecek. Kaçak yapılar doğayla uyumlu hale getirilmesi için yıkım başlayacak. 

 

TARİHİ DOKUYU KORUYACAĞIZ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, "Taşköprü Yaylası'ndan Santa'ya kadar yaklaşık 8 kilometrelik yolun beton asfalt ihalesini geçen yıl yaptık. Bu yol çalışmalarını sezon sonu tamamlandığında 45 dakikada buraya ulaşacağız. Ulaşım süresini yarılamış olacağız. Yol, Santa Haberleri'nin olduğu antik kenti korumamızı, kollamamızı sağlayacak. Bu alanda çok önceden yapılmış 2 tane bina var. Bu binalar için mahkeme kararı var. Bu karara göre binalar ya yıkılacak ya da bölgenin yapısına uygun hale getirilecek. Biz bu kararları vatandaşlara tebliğ ettik. Önümüzdeki günlerde binaların bölgenin dokusuna uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmaz ise mahkemenin kesinleşmiş kararını uygulayarak bu yapıları yıkacağız. Böylelikle o tarihi dokuyu daha iyi koruyacağız" dedi.

 

CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK

Santa Harabeleri'ndeki kaçak yapılaşmanın bölgenin dokusunu bozduğunu söyleyen Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Erüz, "Santa'da bulunan 15-20 yapı haricindeki yapılar gerçek Santa evi değil. Santa'da bulunan pek çok yapı çürüdü, bazıları çöktü ve yakıldı. Santa Harabeleri'nin gerçek tarihi dokusu ortaya çıkarılıp vatandaşa sunulursa, bölge hem yayla vasfını korur, hem doğa, hem de kültür turizmi için bölgenin cazibe merkezi haline gelir" şeklinde konuştu.


Geri Dön