18 / 04 / 2024

kentsel dönüşümde hak sahipleri

kentsel dönüşümde hak sahipleri

Kentsel dönüşüm özelinde konuya yaklaştığımızda, “vatandaş” ile aslında, afet riski altında yaşayan veya çalışan “hak sahipleri” kastedilmektedir. En çok etkilenen kesimini anlatabilecek olan en doğru kelime, “hak sahipleri”dir, “vatandaş” değildir.

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin hakları!

Kentsel dönüşümde, uygulama alanındaki taşınmaz maliklerinin hakları ve tapuya tescil işlemleri, kentsel dönüşüm yönetmeliğinde açıklanıyor. İşte 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu yönetmeliğindeki kat maliklerinin hakları...

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine ne verilecek?

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine ne verilecek? Konutları yıkılan hak sahiplerini neler bekliyor? Başka semtlere geçici olarak mı taşınacaklar, herkes kendi konutuna geri dönebilecek mi? İşte yanıtı...

Dönüşüm istemeyen ev sahiplerinin hisseleri açık artırma ile satılabiliyor!

Dönüşüm istemeyen ev sahiplerinin hisseleri açık artırma ile satılabiliyor. Yasa kapsamında verilen bu haktan İstanbul’da 7 bina yararlandı. Mirasçılarına ulaşılamayan bir kişinin hakkı da hesaba yatırıldı...

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk hak kayıplarını artırır mı? Evini dönüştürecekler dikkat!

Avukat Onur Cingil, kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararını değerlendirdi. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk hak kayıplarını artırır mı? İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken konular neler?

Kentsel dönüşümde hak sahipleri ve inşaat firmaları arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, bu durumda nasıl bir yol izlenmeli? İşte kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken konular...

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine 500.1 milyon TL kira yardımı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında, bu yılın ilk yarısında 80 bin 601 hak sahibine 500 milyon 144 bin TL kira yardımı yapıldı...

Kentsel dönüşümde sürpriz değişiklik!

Kentsel dönüşümde yapılan değişiklikler riskli bir yapıda hak sahiplerinin 3’te 2’si dönüşüme evet derse, 3’te 1’in payı satılıyor. Geçmişte Hazine’nin alımına açık olan bu hisseler artık 3’üncü kişilere de satılacak.

Kentsel dönüşümde yaşanan zorlukları çözecek düzenleme geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "6306 sayılı yasayla alakalı kentsel dönüşümde yaşanan zorlukları, sorunları çözmek adına hem hak sahiplerinin hem de yüklenicilerimizin yaşadığı sorunları çözecek bir düzenlemeyi hazırlıyoruz" dedi...

Kentsel dönüşümde kira yardımı almanın şartları!

Kentsel dönüşümde riskli binası olan ve yıkılan hak sahipleri Devlet tarafından sunulan finansal desteklere müracaat edebiliyor. Peki, kentsel dönüşümde kira yardımını kimler alabilir? 

4 soruda kentsel dönüşümde vergi avantajları!

Kentsel dönüşüm kapsamında ev ve işyeri yıkılan hak sahiplerine sunulan avantajlar arasında vergi muafiyeti yer alıyor. Peki, kentsel dönüşümde hak sahipleri hangi vergi ve harçları ödemeyecek?

Kentsel dönüşümde hak sahipleri önce firmaya bakıyor!

Vatandaş kentsel dönüşümde öncelikli olarak projeyi yapacak firmanın geçmişini titizlikle araştırıyor. Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, vatandaşın firma sonrasında ise proje detaylarını bilmek istediklerini söyledi.

Kentsel dönüşümde gecekonduların durumu!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binasını yıktıran malik, kiracı ve ayni hak sahiplerine birtakım finansal destek sağlanıyor. Peki, kentsel dönüşümde gecekonduların durumu nedir? Gecekondu sahiplerine yardım yapılır mı?

Kentsel dönüşümde hak sahibi olmayanlara yardım yapılmasına dair karar!

Kentsel dönüşümde hak sahibi olmayanlara yardım yapılmasına dair karar 8 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, riskli yapılarda hak sahibi olmayanlara yardım yapılacak ve enkaz bedeli ödenecek..

Kentsel dönüşümde 2016 yılı kira yardım bedeli!

Kentsel dönüşümde ikamet edilen riskli binasını anlaşma yolu ile yıktıran hak sahiplerine başvurmaları halinde kira yardımı yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde 2016 yılı kira yardım bedeli ne kadar oldu? İşte kira yardımları..

Bingöl İnönü kentsel dönüşümde son gün 30 Kasım!

Belediye, İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşümde 30 Kasım’a kadar hak sahiplerinin banka satış sözleşmesi imzalamaları gerektiğini belirtti.

Kentsel dönüşümde tanınan ek süre ne zaman dolacak?

Kentsel dönüşümde 2016 yılbaşına kadar devam edecek yüzde 25’lik bonus hak uygulaması hak sahiplerini ve müteahhitleri telaşa soktu.

kentsel dönüşümde hak sahipleri Haberi

kentsel dönüşümde hak sahipleri

Neden mi, kentsel dönüşümün taraflarını olabildiğince detaylı anla(t)maya çalışıyoruz? Çünkü, tersini yapmak, porselen dükkânına giren filden farksız da ondan. Biliyor ve söylüyoruz ki, ülkemiz için kentsel dönüşüm, yüzeysel ele alınamayacak, genellemelerle geçiştirilemeyecek konuların başında gelmektedir.


Bu nedenle kentsel dönüşümün istisnasız tüm taraflarını ele alırken, özgüven sarhoşluğuna kapılarak, konunun diğer taraflarını yok sayma hatasında buluşanların sıklıkla “vatandaş” deyip geçtiklerini biz detaylı şekilde ele alalım. 


Kentsel dönüşüm özelinde konuya yaklaştığımızda, “vatandaş” ile aslında, afet riski altında yaşayan veya çalışan “hak sahipleri” kastedilmektedir. Dolayısıyla kentsel dönüşümden en çok etkilenen kesimini anlatabilecek olan en doğru kelime, “hak sahipleri”dir, “vatandaş” değildir. Çünkü, en başta kentsel dönüşümde hak sahipleri, sadece vatandaşlardan oluşmaz.  Belediye veya hazine gibi kurumsal hak sahipleri de olabilir. Ayrıca kentsel dönüşümde bireysel hak sahiplerini...