28 / 03 / 2024

konut inşaat maliyet bedelleri

konut inşaat maliyet bedelleri

Konut inşaat maliyetleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen metrekare birim değerleri ile hesaplanıyor. Peki, konut inşaat maliyetleri nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyet endeksi yüzde 15.7 artarken, konut fiyatları yüzde 2.3 arttı! Normal mi?

Merkez Bankası dün konut fiyat endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre;  2024 yılının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artış yaşandı. İnşaat maliyet endeksinde ise yüzde 15,7 artış kaydedildi. Peki bu durum normal mi?

ABD'de konut inşaatçılarının güveni Aralık'ta iyileşti!

Son zamanlarda ABD konut piyasası için olumlu bir gelişme olarak, konut inşaatçılarının güveni Aralık ayında artış göstererek faiz oranlarındaki son gevşemenin sektör üzerinde olumlu bir etki yaratmaya başladığı kaydedildi.

İnşaat maliyet endeksindeki artış tam gaz! Bir yılda yüzde 68 yükseldi!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, inşaat maliyet endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 67,93 yükseliş kaydetti. İşte o rakamlar...

İnşaat maliyet artışı frenlendi! Konut fiyatları düşecek mi? Son dakika! 

Son aylarda inşaat maliyet artışının frenlendiğine dikkat çeken Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, bunda denetimlerin etkisi olduğunu söyledi. Denetim olmasa artışların yüzde 100’e ulaşabileceğinin altını çizen Yedikardeş, ev fiyatlarının düşmeyeceğini vurguladı. 

İnşaat maliyet endeksi yüzde 53 yükseldi! Bina maliyetlerindeki artış tam gaz! 

TÜİK tarafından, 2023 Nisan'a ilişkin inşaat maliyet endeksi verileri açıklandı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi yüzde 53 yükseldi. İşte o son dakika rakamları...

İnşaat maliyet endeksi yüzde 60,70 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen Mart ayı İnşaat Maliyet Endeksi verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,70 artış gösterdi.

İnşaat maliyet endeksi yüzde 78,52 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son dakika rakamlarına göre, inşaat maliyet endeksi Ocak ayında aylık bazda yüzde 15,32, yıllık yüzde 78,52 artış gösterdi.

İnşaat maliyetleri uçtu! İnşaat maliyet endeksi Temmuz'da ne kadar arttı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına dair inşaat maliyet endeksini bugün açıkladı. Peki temmuz ayında inşaat maliyet edeksi ne kadar oldu?, İnşaat maliyet endeksi arttı mı, düştü mü? İşte detaylar...

İnşaat maliyet bedellerine doları adım adım bilen Selçuk Geçer’den çarpıcı yorum

Resmi Gazete’de yayımlanan inşaat maliyet 2023 fiyatları için ekonomist Selçuk Geçer’den çarpıcı bir yorum geldi. İşte detaylar…

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

TÜİK`e göre Türkiye`de her yıl 1,5 milyon civarı konut satılıyor. 2002 – 2020 yılları arası kiracı sayısı yüzde 10 artarken, ev sahipliği oranı yüzde 13 azaldı. TÜİK aynı zamanda inşaat maliyet endeksini açıkladı. Konuta zam mı geliyor sorusu gündeme geldi.

İnşaat maliyet endeksinde büyük artış! İşte Nisan 2022 inşaat maliyet endeksi verileri...

İnşaat maliyet endeksi 2022 Nisan ayı verileri açıklandı. Verilere göre nisan ayından inşaat endeksi mart ayına göre yüzde 6,12 arttı. İşte Nisan 2022 inşaat maliyet endeksi rakamları...

İnşaat maliyet endeksindeki artış Kasım 2021'de rekor kırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından merakla beklenen Kasım 2021 dönemine ait inşaat maliyet endeksi verileri açıklandı. Buna göre, Kasım 2021'de

Almanya'da inşaat maliyetleri Kasım 2021’de yıllık yüzde 14 arttı!

Almanya’da yeni konut inşaat maliyet endeksi yüksek malzeme fiyatlarının etkisiyle 2021'in Kasım'ında yıllık yüzde 14,4 yükseldi.

konut inşaat maliyet bedelleri Haberi

konut inşaat maliyet bedelleri

Konut inşaat maliyetleri nasıl hesaplanır?

Konut inşaat maliyetleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen metrekare birim değerleri ile hesaplanıyor.


Bir konutun inşaat maliyet bedeli, binanın dıştan dışa yüz ölçümü ile metrekare normal inşaat maliyet bedelinin çarpılması ile bulunuyor. 


Metrekare normal inşaat bedellerine asansör, kalorifer veya klima tesisat bedelleri dahil edilmiyor. (Binada kalorifer, klima ve asansör tesisatı varsa bu bedellere kalorifer veya klima için yüzde 8; asansör için yüzde 6 oranında ilave yapılıyor. Peki, konut inşaat maliyetleri nasıl hesaplanır?


2015 yılına ait inşaat metrekare maliyet bedelleri cetveline göre BETONARME olarak inşa edilecek 100 metrekarelik bir evin maliyeti hesaplama örneği:


Lüks İnşaatta

Asgari: 1151,53x100 m2 = 115,153 TL

Azami: 1292,35x100 m2 = 129,235 TL

Orta: 1221,94x100 m2 = 122,194 TL


1. Sınıf İnşaatta

Asgari: 727,22x100...