24 / 04 / 2024

reel faiz

reel faiz

Türkiye, yıl sonunda yaklaşık 40 milyar dolarlık cari açığını kapatmaya çalışırken bir yandan da dış borcunu ödemeye çalışacak. Kısa vadede bulunması gereken 50-55 milyar dolarlık bir para var. Peki bu para MB'nin kasasında mevcut mu? Türkiye kaynak bulmak için ne yapmalı?

Durgunluk tarafları karşı karşıya getirdi

Birbirlerini haksız rekabet ve pahalıya konut satmakla eleştiren inşaat firmalarıyla, TOKİ ve Kiptaş arasındaki polemiğe bankacılar da katıldı. Konut fiyatları mı yüksek kredi faizleri mi?

Tahvil faizlerindeki yükseliş yabancı sermayenin dönüşünü hızlandıracak!

Yabancı yatırımcının pozitif reel faiz beklediği tahvil piyasasında 2024 yılı hareketli olabilir. Ekonomistler tahvil faizlerindeki artışın uzun vadede yabancıların dönüşünü hızlandıracağı görüşünde.

Merkez Bankası faizi ne kadar yükseltmeye karar verdi?

Mehmet Şimşek'in "pozitif reel faiz" mesajı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek haftaki faiz kararı öncesinde önemli bir tartışma konusu haline geldi. Uzmanlar bu mesajın anlamını ve faiz tahminlerini basın mensuplarına açıkladılar. Peki merkez bankası faizi ne kadar yükseltecek?

Ünlü profesörün dolar tahmini panik yarattı: Vatandaşlar ev ve arabalarını satarak dövize yöneldi!

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz ve Birleşmiş Milletler raporu, Türk Lirası'nın değer kaybını ve doların geleceğini analiz ederek önemli uyarılarda bulundu. Dış borçlardaki yüksek risk, cari açık ve reel faiz politikası gibi faktörler, doların Türk Lirası karşısında değerini nasıl etkileyec

Kredi faizleri yüzde 50’ye dayandı, mal alımında vade farkı patladı!

Türkiye’de reel faiz oranları yüzde 50’lere dayanırken, banka kredisi bulamayan iş dünyası, fabrikasına mal almak için toptancıların yüzde 40’ları aşan vade farkına razı olmak zorunda kalıyor.

IIF dolar kurunun adil değerini sert yükseltti!

Eksi reel faiz ve cari açıktaki artış dolar kuru üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada Uluslararası Finans Enstitüsü’nden (IIF) önemli bir adım geldi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL için 'adil değerini' 9,50 seviyesinden 16,50'ye yükseltti.

Faizler düştüğünde konut ve araziye yönelimler artıyor mu?

Reel faiz düştüğünde, konut ve araziye yönelimler artıyor mu? Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım anlattı...

Faiz indirimi reel sektörün motivasyonunu yükseltti!

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran, "Faiz indirimi, reel sektörün moral ve motivasyonunu yükselten bir karar oldu." dedi.

Ekonomik gelişmenin önündeki en önemli engellerden biri faiz!

TÜRMOB Genel Başkanı Prof. Dr. Cemal Yükselen, yüksek faizlerin Türkiye’nin temel sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Yüksek reel faiz ödeyen dünyanın ilk beş ülkesinden biri olan Türkiye’de yatırımın, üretimin, istihdamın ve ekonomik gelişmenin önündeki en önemli engellerden birisi faizdir"

Mehmet Muş: Faiz indirimi reel sektörü canlandırdı!

Merkez Bankası'nın (MB) faiz indirim trendinin para politikasını normalleştirdiğini ve reel sektörü canlandırdığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, diğer bankaların da faizleri, MB'nin çizdiği istikamette indirmeleri için adım atması gerektiğini söyledi.

İnşaat sektörü MB’nin faiz düşürme kararını yorumladı!

İnşaat patronları ve reel piyasa uzmanları MB’nin faiz düşürme kararını yorumladı. Kararın beklenen bir karar olduğu ve olumlu karşılandığı konusunda hem fikir olan patronlar, bundan sonraki hareketin bankaların faizleri düşürmesi olacağını söyledi.

Nurettin Nebati: Faiz oranının düşürülmesi maliyeti düşürür!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nebati: "Faiz oranlarının düşürülmesi demek maliyetlerin düşürülmesi, maliyetlerin düşürülmesi demek de reel sektördeki üretimin enflasyona etkisinin en aza indirilmesi demektir" dedi.

Faizlerin düşmesini arzu ederiz!

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Bu rakamlar (güncel faiz oranları) iyi mi derseniz daha da düşmesini arzu ederiz. Daha da düşük nominal faiz, reel faiz ekonomimiz açısından önemlidir" dedi.

Salih Bezci: Merkez Bankasının faiz indirimi reel sektörü olumlu etkileyecek!

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini yüzde 9,57’den yüzde 8,75’e indirmesinin reel sektör adına çok olumlu bir gelişme olduğunu söyledi...

reel faiz Haberi

reel faiz

Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış dikkat çekerken ekonomistler yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşacak cari açığa, özel sektörün 10-15 milyar dolarlık borcunun da eklenmesiyle toplamda 50-55 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç olduğunu ancak buna karşın Merkez Bankası'nın kasasındaki kullanılabilir rezervin 30 milyar dolar olduğuna dikkat çekiyor.  

Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoğunun 182.5 milyar dolar olduğu bunun büyük bir bölümünün yeni borçlanmalarla döndürülebileceği ancak yıl sonuna kadar cari açığın 40 milyar dolara ulaşmasının beklendiğine işaret edilirken özel sektörün yıl sonuna kadar 10-15 milyar dolarlık borç ödemesi gerektiği vurgulanıyor.

MB'nin kasasında 100 milar dolar var

Merkez Bankası'nın brüt rezervinin 100 milyar lira civarında olmasına karşın bu rakamın hepsi kullanılabilir değil. Bu rezervin 6-7 milyar doları IMF'nin verdiği rezerv desteği, 26 milyar doları yabancı merkez...