28 / 03 / 2024

Üretici fiyatları endeksi hesaplamaları

Üretici fiyatları endeksi hesaplamaları

Kira artış oranlarında baz alınan üretici fiyatları endeksi, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor. Peki üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır? İşte ÜFE hesaplamaları...

Pasaport ve ehliyet ücretlerine yeni yıl zammı! 2024'te pasaport ve ehliyet ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile 2024'te vergi, ceza ve harçlara yapılacak zam oranı belli oldu. Peki, 2024'te pasaport ve ehliyet ne kadar olacak? İşte yeni yıl fiyatları...

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 78,46 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 1,7, yıllık bazda yüzde 78,46 artış gösterdi.

Tarım ürünleri üretici fiyatları yüzde 71,96 artış gösterdi

Tarım ürünleri üretici rakamları, bu senenin eylül ayında yıllık yüzde 71,96, aylık bazda da yüzde 4,34 artarak yükseldi. İşte ayrıntılar...

Meyve fiyatları el yakıyor! Tarımda üretici enflasyonu yüzde 71,96 oldu!

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), eylülde yıllık yüzde 71,96, aylık yüzde 4,47 arttı. Yıllık artışı meyve fiyatları tetiklerken, üzüm yüzde 154,83, çekirdekli meyveler ise yüzde 146,92 oranında artış gösterdi.

Kira fiyatları cep yakıyor! Kira artış oranları ekimde ne olur? Ekim kira zamları ne zaman belli olacak? 

Eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 49,41, aylık yüzde 5,89 yükselmişti. Gözler şimdi de ekim ayı kira artış oranların çevrildi. Peki  Kira artış oranları ekimde ne olur? Ekim kira zamları ne zaman

Son dakika! Tarımda üretici enflasyonu yüzde 75'in üzerine çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,83 artış gösterirken, geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 76,35 arttı.

ABD'de üretici enflasyonu Ağustos'ta beklentilerin üzerinde gerçekleşti!

ABD'de Ağustos ayında üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 1,6 oranında artış kaydederek piyasa beklentilerinin üzerine yükseldi. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 geriledi! Türkiye’de yüzde 73,6 arttı!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Ağustos'ta yüzde 2,1 düşüşle 121,4'e indi. Buna göre, dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 gerilerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 artış gösterdi.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yüzde 39,92 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Haziran ayında aylık bazda yüzde 15,62, yıllık bazda ise yüzde 39,92 arttı.

Tarımda üretici enflasyonu artmaya devam ediyor!

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran'da aylık bazda yüzde 4,04 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 57,93 yükseldi. Böylece, ÜFE'de baz etkisi sona erdi ve 7 ay sonra yıllık bazda yeniden yükselişe geçti.

Avro Bölgesi'nde üretici fiyatları Mayıs ayında geriledi!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan rakamlara göre, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,9 azaldı.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mayıs'ta yıllık yüzde 32,13 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,45, yıllık bazda yüzde 32,13 yükseldi.

ABD'de üretici enflasyonu Mayıs'ta yüzde 1,1 artışla beklentilerin altında kaldı!

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,3 azalırken, yıllık bazda yüzde 1,1 artışla beklentilerin altında kaldı.

Üretici fiyatları endeksi hesaplamaları Haberi

Üretici fiyatları endeksi hesaplamaları

Üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır?

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılan üretici fiyatları endeksi, her ay TÜİK'in sayfasında yayımlanıyor.


Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibarı ile yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Cari fiyatların, “yeni fiyat referans dönemi (Po)” olan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına bölünmesiyle, endeks hesaplanmakta ve Aralık ayı endeksi ile çarpılarak zincirleme işlemi yapılmaktadır.


Üretici fiyatları endeksi hesaplama:

Üretici fiyatları endeksi hesaplamalarına ilişkin bilgiler, TÜİK'in sayfasında yer alıyor. Hesaplama...