19 / 04 / 2024

yeni malikin sorumlulukları

yeni malikin sorumlulukları

Eski bir malikten ev aldığınızı ve yeni malik sıfatı kazandığınızı farz edelim. Bu durumda, malik olarak apartmanda bazı hak ve sorumluluklarınız bulunuyor. Peki yeni malikin hakları nelerdir?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni malikin kiracıya ihtar çekmesi şart mı?

Ev sahipleri kiracı kavgaları gündemdeki yerini korurken yeni malikin kiracıya ihtar çekmesinin şart olup olmadığı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte Avukat Tarık Çakmak'ın konu ile ilgili o paylaşımı...

Evini kiraya veren malikin sorumlulukları!

Evini kiraya veren malikin bazı sorumlulukları bulunuyor. Söz konusu sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte evini kiraya veren malikin sorumlulukları..

5 soruda kiracısı olan evde yeni malikin hakları!

Kiracısı olan bir ev ya da işyeri, mal sahibi tarafından satılabiliyor. Bu süreçte taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İşte 5 soruda kiracısı olan evde yeni malikin hakları..

Yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?

Satın alınan taşınmazda kiracının olması ya da eski malikin çıkmaması problem teşkil edebiliyor. Ancak, yeni malikin kiracıyı veya eski maliki tahliye etme hakkı bulunuyor. Peki, yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?

Yeni alınan evin emlak vergisi beyannamesi!

Taşınmaz satışının yapıldığı senenin sonuna kadar yeni malikin emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Buna göre, beyannameler 31 Aralık'a kadar verilecek.. İşte 2017 yılında yeni alınan evin emlak vergisi beyannamesi örneği..

Emlak vergisi beyannamesi örneği 2016!

Satışın yapıldığı seneye ait emlak vergisini eski taşınmaz mal sahibi ödüyor. Bu sene içerisinde yeni malikin belediyeye emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. İşte emlak vergisi beyannamesi örneği 2016..

Emlak vergisi bildirimi örneği!

Taşınmaz malın satılması halinde satış durumunun ve yeni malikin emlak vergisi beyannamesi ile belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Bildirim sene sonuna kadar yapılıyor. İşte emlak vergisi bildirimi örneği...

Emlak vergisi beyannamesi bina formu!

Emlak vergisi, arsa, arazi ve binalar için ödeniyor. Taşınmazın satın alındığı sene vergiden eski malik sorumlu olurken, yeni malikin belediyeye beyanname vermesi gerekiyor. İşte emlak vergisi beyannamesi bina formu..

İpotekli taşınmazın devri yeni malikin sorumluluğu!

İpotek ile alacaklı kimse kendisine olan borç için borçlu adına taşınmazın ipotek edilmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekli taşınma mal devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri halinde yeni malikin sorumluluğu nedir?

Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu, kat maliklerine birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Malikin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde, bir diğer malikin "kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" hakkı doğabiliyor. Peki, kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

Kiralananın yeni malikinin hakları!

Kiralanan taşınmazın kira sözleşme süresi bitmeden satılması halinde yeni malik, kira sözleşmesinin yeni tarafı oluyor. Yeni malikin bu eve ihtiyacı olması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. İşte kiralananın yeni malikinin hakları...

Kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri nelerdir?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracını her istediği zaman tahliye edemiyor. Ancak, gereksinim, yeninden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi durumlarında kiracıdan tahliyesi istenebiliyor. Peki, kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri neler

Yeni satın alınan riskli ev için kira yardımı alınabilir mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan riskli binalar için hak sahipleri kira yardımı alabiliyor. Yeni satın alınan riskli ev için kira yardımı alınabilir mi? Kentsel dönüşüme giren evi yeni satın alan malikin hakları nelerdir?

yeni malikin sorumlulukları Haberi

yeni malikin sorumlulukları

Yeni malikin hakları!

Eski bir malikten ev aldığınızı ve yeni malik sıfatı kazandığınızı farz edelim. Bu durumda, malik olarak apartmanda bazı hak ve sorumluluklarınız bulunuyor. Peki yeni malik hakları nelerdir?


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, yeni malik olarak apartmandaki hak ve sorumluluklarınız mülkiyetin devralındığı tarihten itibaren başlıyor.


Buna göre yeni malikin sorumlulukları arasında eski malike ait olan birtakım borç ve giderler yer almıyor. Çünkü borçlu olan ev değil kat maliki olup; Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat maliki borcu nu istemek kanunen dayanağı olmayan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.


Bunun dışında kanun ve yönetmeliklerde belirtilen tüm hak ve sorumluluklar yeni malikin hak ve sorumlulukları oluyor.


Evde kiracı olması halinde yeni malik hakları..

Kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.


Kira...