28 / 03 / 2024

Güneşkent Yeşil Antalya Projesi için protokol imzalandı

Güneşkent Yeşil Antalya Projesi için protokol imzalandı

Güneşkent Yeşil Antalya Projesi için çeşitli üniversiteler ve kuruluşların yer aldığı katılım ortaklarınca iyi niyet protokolü imzalandı



Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte güneş enerjisi kullanımına yönelik hazırlanan "Güneşkent Yeşil Antalya Projesi" için çeşitli üniversiteler ve kuruluşların yer aldığı katılım ortaklarınca iyi niyet protokolü imzalandı.
        
Antalya Otel’de düzenlenen "Güneşkent Yeşil Antalya İyi Niyet Protokolü" imza törenine, projenin paydaşı olan kuruluşların temsilcileri katıldı.
        
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin enerjide yüzde 73 dışa bağımlı olduğuna dikkati çekerek, ülkeyi bu bağımlılıktan kurtarmak için merkezi ve yerel yönetimlerin daha fazla çaba harcaması gerektiğini bildirdi.
        
Geçen ve bu dönemdeki Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarının, vaatlerine karşılık, güneş enerjisi ve çevreyi koruyan enerji kaynaklarıyla ilgili yasal düzenlemeleri yerine getirmediğini öne süren Akaydın, kendilerinin ise "Güneşkent Yeşil Antalya Projesi" ile kentte güneş enerjisinden yararlanma olanakları için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
        
Kent insanına, yarının çocuklarına, turizmin sürdürülebilirliğine, doğaya, tüm canlılara karşı sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ve güneş enerjisini kullanmaya yönelik adımlar attıklarını belirten Akaydın, Türkiye’nin çok önemli üniversiteleri ile çeşitli kuruluşların ortaklığıyla projeyi hayata geçireceklerini kaydetti.
        
Pilot olarak Güneşkent Muhtar Evi oluşturarak küçük bir adım attıklarını, katılan tüm ortaklarla bundan sonra da yol haritası, AR-GE ve envanter çalışmaları yapılarak projenin unsurlarının hayata geçirilmesini amaçladıklarını söyleyen Akaydın, şöyle konuştu:
        
"İnsana, doğaya, canlılara, temiz ve sürdürülebilir çevre bırakma sorumluluğumuz var. Bu ortaklıkla bugün tarihi bir noktalama yapıyoruz. Güneşkent Yeşil Antalya Projesi, Türkiye’de ilk kez bir kentin, yerel yönetiminin öncülüğünde, iklime, insana, kültürel ve doğal mirasa saygılı, sürdürülebilir ve herkes için yaşanabilir geleceğin tüm paydaşlarınca katılımcı bir şekilde bugünden biçimlendirileceği uzun soluklu bir girişimin adıdır. Güneşkent Yeşil Antalya, dünyanın dört bir yanından iklim dostu, yeşil kentler ve güneş kentleri gibi sayısız girişim derslerini projeye taşıyacak, uluslararası alanda dayanışma ağlarına üye olacaktır."
        
Doğayla dost, sıfır emisyonlu halk otobüslerinin kısa süre içinde kullanılmaya başlayacağını da ifade eden Akaydın, en büyük hayalinin Antalya’nın caddelerinin fotovoltaikle (güneş paneli) aydınlatılması, konutların ve binaların güneş enerjisinden yararlanması olduğunu söyledi.
        
Bu projenin meyvelerinin iyi toplanması halinde Antalya ve Türkiye insanının proje katılımcılarına teşekkür edeceğini, projenin Türkiye için de örnek olacağını vurgulayan Akaydın, "Proje paydaşlarının oluşturduğu bu konsorsiyum, bugün imzalanan iyi niyet protokolüyle yola çıkarak ön çalışmalarını yapacak, daha sonra belirlenecek yol haritasına göre ana protokol yapılacak ve projeye başlanacaktır" dedi.
        
Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği Enerji Komisyonu başta olmak üzere, İl Genel Meclisi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da destekleyeceği projenin başarısı için çaba gösterecek tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
        
PAYDAŞ KURULUŞLAR
        
Toplantıda, projeye ortaklık eden Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP), Akdeniz Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ege Üniversitesi (EÜ), Muğla Üniversitesi (MÜ) ve Sabancı Üniversitesi katılımcılarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın arasında iyi niyet protokolü ve sözleşmesi imzalandı.
        
Proje paydaşı GENSED Başkanı Levent Gülbahar da Türkiye’de en büyük sorunun enerjide dışa bağımlılık olduğunu kaydederek, yerel kaynaklar tarafından güneş enerjisi ve çevreyi koruyan enerji kaynaklarının kullanımıyla bu sorunun önüne geçilebileceğini söyledi.
        
Antalya Büyükşehir Belediyesince hazırlanan projeye, sanayiciler olarak her türlü desteği vereceklerini belirten Gülbahar, alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik engellerin aşılması için siyasi iktidarın da bir an önce kanun çıkarması gerektiğini kaydetti.
        
ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Doğru da Türkiye’de ilk kez hazırlanan böyle bir projeye katılmalarından kıvanç duyduğunu, çalışmanın 20 yıl sonra yaygınlaşacağını söyledi.
        
Projenin yol haritasında yerel kaynaklar ve alternatif enerji olanaklarına yönelik AR-GE, personel ve teknik altyapı hizmeti vereceklerini belirten Doğru, "Antalya’nın yaptığı tarihe geçecek. Taşın altına elimizi koyacağız" dedi.
        
Sabancı Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Cemil Arıkan da projeyi yerel yönetim, üniversiteler ve sanayicileri aynı hedef için buluşturması nedeniyle önemsediklerini söyledi. Arıkan, "Antalya Büyükşehir Belediyesi çok önemli bir öncülük yapıyor. Burada talep var. Bu talep çok önemlidir. Yerel yönetim, akademik çevre ve sanayici burada. Proje bu açıdan da gerçekçidir" diye konuştu.
        
Protokole imza koyan paydaşlardan Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Antalya’nın yıllık 60 bine ulaşan nüfus artışı düşünüldüğünde güneş ve temiz enerji olanaklarının kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
        
Kendilerinin önceki yıllarda hayata geçirdikleri proje ile yerleşke alanının bir bölümünde güneş enerjisinden yararlandıklarını, Antalya’daki projeyi de uzun süredir incelediklerini ifade eden Oktik, "Neden Antalya tükettiği enerjisinin yüzde 2-5’ini güneş enerjisinden elde etmesin? Bu iyi niyet protokolünün hayata geçmesi için herkesin sorumluluğu vardır. Biz ve diğer katılımcı üniversiteler, akademik yönü için hazırız. Özel İdare’nin de projeye destek vermesini istiyoruz. Bu başarıyı birlikte gerçekleştirelim" dedi.
        
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel de Akdeniz Üniversitesinin kentin üniversitesi olduğunu, kentin yararına bir projeye de sonuna kadar destek olacağını bildirdi.
        
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsünden Prof. Dr. Günür Koçak, güneş enerjisi ve temiz enerji kullanımına yönelik birlikteliği Türkiye’de ilk kez bir belediyenin sağladığını belirterek, Başkan Akaydın ve proje ekibine teşekkür etti.
        
Katılımcılar tarafından imzalanan iyi niyet protokolü ile daha önce Antalya Büyükşehir Belediyesince hazırlanan envanter çalışmalarına yönelik kentte güneş enerjisi ve doğayla dost alternatif enerji kullanımı olanakları için yol haritası belirlenecek.
        
Proje koordinatörleri, yol haritasının katılımcıların çalışmasıyla 3 ay içinde hazırlanabileceğini söylediler.
AA

Geri Dön