24 / 04 / 2024

Güngören'deki Magirus fabrikasının devri Koç Holding'e geçti!

Güngören'deki Magirus fabrikasının devri Koç Holding'e geçti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Güngören'deki metruk Magirus fabrikasının arazisinin devri konusunda Koç Holding'le anlaşmaya vardı. Fabrika yıkılıp yerine park yapılacak...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Güngören'deki metruk Magirus fabrikasının arazisinin devri konusunda Koç Holding'le   anlaşmaya vardı. Magirus Fabrikası'nın tapusu önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a teslim edilecek. Tapu devrinin yapılmasının ardından 2 hafta içinde tarihi fabrika yıkılacak. Yerine ise yeşil alan sıkıntısı yaşayan Güngörenliler için park yapılacak.

Koç Grubu ile belediyenin uzun yıllar çözemediği sorun, Güngören'in eski belediye başkanlarından Yahya Baş döneminde baş gösterdi. Yahya Baş, 1999 belediye seçimlerinde 16 bin metrekarelik Magirus fabrikası ve arazisini yeşil alan yapacağını vaat etti. Yahya Baş, seçimi kazandıktan sonra da araziyi yeşil alan olarak projelendirerek çalışmalara başladı. Koç Grubu, arazi ile ilgili işlemlere itiraz ederek belediyeyi mahkemeye verdi. Dava Koç Holding'in lehine sonuçlandı. Belediye de mahkemenin kararma itiraz etti. Yahya Baş'm 2002 yılında milletvekili seçilmesinin ardından yerine Yücel Karaman geldi. Yücel Karaman da fabrikayı yeşil alan olarak değerlendirmeyi düşünerek çalışmalara başladı. Karaman, arazinin yansına imar verip, diğer yansırım da terk olarak alınması çözümüne ise karşı çıktı.

Koç Holding, yıllarca Magirus fabrikasının devri ile ilgili istanbul Büyükşehir Belediyesi ile anlaşamadı. Holding, fabrika alanının imara açılmasını, Güngören Belediyesi ise belediyeye devredilerek yeşil alan ve kültür merkezi haline getirilmesini istedi. Koç Holding, devir konusuna sıcak yaklaşsa da belediyenin önerdiği istimlak bedelini kabul etmedi. Belediye 6 milyon 500 bin lira teklif ederken, Koç Holding bu rakamın 2 katından daha fazlasmı istedi. Güngören Belediye Başkanı şžakir Yücel Karaman, arazinin devri konusunda ısrarcı oldu. Arazinin Büyükşehir Belediyesi tarafından istimlak veya takas yoluyla alınmasını istediklerini kaydeden Karaman, 'Bu arazinin bir şekilde alınmasını istiyoruz. Araziyi hiçbir şekilde imara açmayacağız. Burası vatandaşlarımızın faydalanabileceği yeşil alan olacak' dedi.

2 HAFTA İçİNDE YIKILACAK
Güngörenliler'in yeşil alan sorununu önemli ölçüde çözecek olan anlaşma geçtiğimiz günlerde sağlandı. Koç Grubu, araziyi istanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretmeyi kabul etti. Devir için tapu işlemleri de tamamlandı.

Arazinin tapusu önümüzdeki günlerde istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a teslim edilecek. Sonraki 2 hafta içinde de Kadir Topbaş'ın katılacağı programla fabrika yıkılacak. Yıkımın ardından arazinin düz yeşil alan ve park olması için çalışmalara başlanacak.
Sabah Metropol


Geri Dön