20 / 04 / 2024

Günlük kiralamalar nasıl engellenir?

Günlük kiralamalar nasıl engellenir?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "günlük kiralık daire" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Günü birlik kiralamaların daha çok stüdyo veya 1+1 dairelerin olduğu sitelerde yaşandığı görülmektedir. O yüzden bu gibi sitelerde oturan insanlar bu sorun nedeni ile rahatsızlık duyuyorlar. Her ne kadar yasak olduğu halde yönetimin ve güvenliğin olmadığı yada zayıf olduğu sitelerde bu günübirlik kiralamalar daha çok yapılıyor.

 

Günübirlik kiralamaların amacı ne olursa olsun kiralamanın yapıldığı siteye zarar verdiği açıktır, gerçek oturan site sakinleri yanına, yan dairesine, alt dairesine veya üst dairesine farklı kişilerin gelmesinden rahatsız olurlar. Ayrıca bu tür sitelerin adı çabuk duyulur daire satın alımları veya kiralamalarında da tercih edilmez, emlak değeri düşer. Peki günübirlik kiralamalar nasıl engellenir? 2 yolu vardır.

 

1-) Birincisi ev sahibi faktörü, kiralamayı yaparken iyi araştırması kiracının bilgilerini site yönetimine bildirmesi veya kiracıyı taşınmadan site yönetimine yönlendirip kaydını yaptırması olabilir.

 

2-)İkincisi bence en önemlisi site yönetiminin alacağı tedbirlerdir. İlk önce oturacak kişinin kaydını yapıp ikametgah sorununun olduğunu ve getirmesini istemektir. Daha sonra günübirlik kiralamaların yapıldığı daireleri tespit edip gerekli makamlara bildirerek dairenin tahliyesini gerçekleştirmektir. Tabi bu yönetimin güvenlik ile birlikte koordineli olarak işbirliğini gerektirir çünkü yöneticiler her daim sitenin girişinde oturup bunu tespit etmeleri zordur.

 

Aynı zamanda site sakinleri de durumundan şüphelendikleri dairelerinde yönetime bildirerek o daireyi takip etmelerini sağlayabilirler. Böylelikle günübirlik kiralamaları o sitede rahat yapamayacaklarını anlayanlar siteyi terk ederler başkalarının da gelmesini engellemek için sistemi bozmadan sürdürmek gerekir. 
 

 

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat
 

 

Emlakçıların kiralamalarda sorumluluk alması!

 


Geri Dön