26 / 04 / 2024

Gürsel Öngören: Müteahhite not sistemi getirilsin!

Gürsel Öngören: Müteahhite not sistemi getirilsin!

Prof. Dr. Öngören, halkın gönül rahatlığıyla gayrimenkul alması için yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirterek, "Türkiye'nin de AAA dereceli müteahhitleri olsun. Müteahhitleri zandan kurtarmak için rating kuruluşu oluşturalım" dedi.



Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı, GYODER Gayrimenkul ve GYO Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, gayrimenkul sektörüne güveni daha da artıracak uygulamaların gerekli olduğunu, bunların içinde müteahhide rating uygulamasından teminat sigortası ve denetime kadar yapılması gereken birçok hususun olduğunu söyledi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, İNDER İstanbul İnşaatçılar Demeği ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" adlı panel İTÜ Taksim Taşkışla Kampüsü'nde gerçekleştirildi. 


Panelde konuşan Prof. Dr. Gürsel Öngören, belediyelere önemli görevler düştüğünü belirterek, binaları yenileme yerine yeşil alan ve sosyal donatı oluşturmak için ada ölçekli dönüşümü teşvik etmesi gerektiğinin altını çizdi. 


MÜTEAHHİDE RATİNG 


Prof. Dr. Öngören, halkın gönül rahatlığıyla gayrimenkul alması için yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye'nin de AAA dereceli müteahhitleri olmasını istediklerini, dolayısıyla müteahhitleri zandan kurtarmak için bir rating kuruluşunun oluşturulması gerektiğini vurguladı. 


DÖNÜŞÜM NASIL HIZLANIR 


Prof. Dr. Öngören, bakanlıkta mimar ve şehir plancılarından bir estetik kurul oluşturulmasını, yeni şehir planları ve kentsel tasarımların bu kurul tarafından denetlenmesi gerektiğini kaydetti. Gürsel Öngören, belediyelerin riskli alanlarda önce projeyi halka, daha sonra da hak sahiplerine sorarak onaylamasını, bu yolla dönüşümün daha da hızlanacağını ifade etti. Prof. Dr. 

Öngören, ayrıca kentsel dönüşüm alanlarında imar rantı vergisinin alınmamasını, akıllı ve çevre dostu binaların teşvik edilmesini istedi. 

Teminat sorunu çözülmeli İnşaatın en hassas sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, gayrimenkul projeleriyle ilgili tamamlama sigortasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Bu alanın kesinlikle boşluk kaldırmayacağını ifade eden Prof. Dr. Öngören, "Müteahhitle yapılan tüm sözleşmelere tamamlama sigortası veya sistemi bankalar üzerinden geçirip teminat sorununu çözelim. Teminat sigortasının 30 dairelik sınırı aşağıya çekelim. Bu alanla ilgili insanların zihinlerinde olumsuzluk oluşturacak hususları ortadan kaldıralım" diye konuştu. 


Yeni Akit


Geri Dön