20 / 04 / 2024

Güzelyurt'taki tarihi yapıları öğrenciler restore edecek!

Güzelyurt'taki tarihi yapıları öğrenciler restore edecek!

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki tarihi yapılar, ilçedeki üniversite öğrencileri tarafından restore edilecek



Kapadokya'nın güney girişinde yer alan, tarih, turizm, doğa ve inanç turizminin bir arada bulunduğu Aksaray'ın
Güzelyurt ilçesindeki tarihi yapılar, ilçedeki üniversite öğrencileri tarafından restore edilecek.

Aksaray Üniversitesi (AÜ) Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Kenan Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güzelyurt Meslek Yüksekokulu'nun 2008 yılında eğitim öğretime başladığını, okulda Mimari Restorasyon, Seracılık, Geleneksel El Sanatları, Ağırlama Hizmetleri ve Gıda Teknolojisi programlarında 300'e yakın öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Güzelyurt'un tarihi dokusuyla Kapadokya'nın önemli bir parçası olduğunu ifade eden Altınkaya, "Güzelyurt kentsel bir sit alanıdır. Yüzlerce tarihi ev, onlarca kilise ve yeraltı şehiriyle Güzelyurt, Kapadokya'nın en eski yerleşim bölgelerinden biridir" dedi.

Restorasyon bölümündeki öğrencilerin Güzelyurt'ta uygulama derslerine başladıklarını belirten Altınkaya, öğrencilere ilk yıl teknik bilgiler verdiklerini ifade etti.

İkinci sınıf öğrencilerinin uygulamaya geçtiğini bildiren Altınkaya, "Mülkiyeti Güzelyurt Belediyesine ait olan yapılardan oluşan Büyük Cami Sokak'taki tarihi yapıların röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlamaya başladık. 32 öğrencimizle buradaki muhteşem eski yapılarda çalışma imkanı buluyoruz. Bu hem öğrencilerimiz hem de Güzelyurt için önemli bir şans" diye konuştu.

Güzelyurt'un restorasyon çalışmaları için ülkemizdeki sayılı yerlerden biri olduğunu vurgulayan Altınkaya, ilçedeki tarihi yapıların üniversite öğrencileriyle hayat bulacağını belirtti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, ilçenin Güzelyurt Meslek Yüksekokulu'nun açılmasıyla birlikte gelişmesinin hızlandığını söyledi. Özeş, şöyle konuştu:

"Büyük Cami Sokak'ta mülkiyeti belediyemize ait olan tarihi evlerde restorasyon çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalarda öğrencilerimiz ve öğretim görevlilerimiz ellerinden geldiğince gayretle çalışıyor. İnşallah ilerde projelerden faydalanacağız. Avrupa Birliği fonlarından bu mümkün. Röleve çalışmasının ardından elimizde materyaller toplanacak ve projeler oluşturulacak. Bu bizim için Güzelyurt için büyük bir şans. İnşallah daha böyle projeler hazırlayacağız ve gündeme getireceğiz. Katkılarından dolayı öğretim görevlileriniz, öğrencilerimiz, Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Sağlam ve yüksekokul müdürümüze ayrı ayrı teşekkür ediyorum."
AA


Geri Dön