24 / 04 / 2024

GYODER 9 ili mercek altına aldı

GYODER 9 ili mercek altına aldı

GYODER 4. raporunda Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun'un konut piyasaları, perakende pazarı ve alışveriş merkezleri, turizm ve konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanlarını mercek altına aldı. Emlak



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan "Gayrimenkul Araştırma Raporu 4: Gayrimenkul Sektörü ve İller İçin Öngörüler 2015 - Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun'da Yatırım Fırsatları ve Potansiyeli", Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıyla açıklandı.

Araştırmada, 9 ilin konut sektörü ve konut piyasaları, perakende pazarı ve alışveriş merkezleri, turizm ve konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanları incelendi.

Raporun açıklandığı toplantıya, raporda yer alan illerin belediye başkanlarından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı.

Belediye başkanları, şehirlerindeki yatırım olanakları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıda konuşan GYODER Başkanı Bekir Cumurcu, bundan önce açıklanan 3 raporla Türkiye genelinde, İstanbul'da ve İstanbul'u izleyen 5 büyük şehirde gayrimenkul yatırım olanaklarının incelendiğini hatırlatarak, 2008 yılında hazırlanacak 5. raporda da Denizli, Manisa, Trabzon, Balıkesir, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Aydın ve Muğla'daki gayrimenkul gelişimi ve yatırım olanaklarının ele alınacağını, 6. raporda ise Türkiye'de dar gelirli kesimin konut sorununun çözüm yollarının irdeleneceğini aktardı.

Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Başkanı Tavit Köletavitoğlu ise son dönemde kent nüfusunun iller arasında daha homojen bir dağılım göstermeye başladığını ve bu durumun gayrimenkul sektörü açısından önemli fırsatlar getirdiğini belirterek, böylece daha önce birkaç kente odaklanmış bulunan gayrimenkul çalışmalarının çok daha geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Yabancıların, Türkiye'de gayrimenkul alanındaki yatırım fırsatlarını Türkiye'deki yatırımcılardan daha iyi görebildiğine işaret eden Köletavitoğlu, önemli olanın sektörde gözlenen olumlu gelişmenin gerek Hükümet gerekse belediyeler tarafından nasıl yönetileceği olduğunu dile getirdi.

-RAPOR SONUÇLARI-

Gayrimenkul Araştırma Raporu'na göre, hane halkı sayısı artışı, kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı öngörülerine bakıldığında 2007-2015 yılları arasında konut ihtiyacının Antalya'da 236 bin, Konya'da 148 bin, Mersin'de 147 bin, Kocaeli'de 94 bin, Diyarbakır'da 90 bin, Kayseri'de 60 bin, Eskişehir'de 47 bin 500, Samsun'da 45 bin ve Erzurum'da 36 bin olması bekleniyor.

Antalya'da orta üst sınıf konutlar, konut kredisi destekli orta sınıf konutlar ile yerli ve yabancılara yönelik müstakil konutlara kuvvetli talep beklenirken, Diyarbakır ve Erzurum'da kamu sektörünün konut üretimini sürüklemesi, Samsun ve Eskişehir'de ise kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı ihtiyacın yüksek olması öngörülüyor.

Raporda, diğer illere yönelik beklentiler ise "Kayseri'de nitelikli orta ve üst gelir gruplarına yönelik olarak özel sektörün konut üretiminde gelişme potansiyeli göstermesi, Kocaeli'de nitelikli ve güvenli konut açığının kapatılması, Konya'da nitelikli konut üretiminin özel sektörün öncülüğünde genişlemesi, Mersin'de özel sektörün site niteliğinde, az katlı, nitelikli konut üretimi" şeklinde yer alıyor.

Alışveriş merkezlerinin gelişme olanakları açısından bakıldığında ise raporda 2015 yılına kadar Mersin'de 210 bin metre kare, Antalya'da 200 bin metre kare, Konya'da 150 bin metre kare, Kocaeli'nde 110 bin metre kare, Diyarbakır'da 80 bin metre kare, Samsun'da 60 bin metre kare, Eskişehir ve Kayseri'de ise 35 bin metre kare asgari potansiyel alışveriş merkezi yatırımı yapılabileceği belirtiliyor.

-TURİZM YATIRIMI POTANSİYELLERİ-

İllerdeki turizm gelişme eksenleri açısından konaklama tesisleri yatırımı potansiyellerinin de incelendiği raporda, Samsun, Mersin, Konya, Kocaeli gibi illerde 4-5 yıldızlı çok amaçlı otel ve iş olanakları ile donatılmış 3-4 yıldızlı otel yatırımları yapılabileceğine, ayrıca Samsun, Kayseri ve Eskişehir'in dinlence-eğlence-kültür odaklı yatırımlara uygun olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca, Mersin, Kocaeli, Kayseri ve Erzurum'da turizm ve spora yönelik konaklama tesisleri, Diyarbakır, Eskişehir ve Kayseri için iş olanakları ile donatılmış 3-4 yıldızlı oteller, Diyarbakır'da çok amaçlı konaklama tesisleri ve 3-4 yıldızlı butik oteller, Antalya'da ise çok çeşitli turizm işletmeleri ile çok amaçlı konaklama tesisleri, iş otelleri, yat ve golf tesisleri için yatırım olanakları bulunduğu ifade ediliyor.

Raporda, 9 ilde 2015 yılına kadar sanayi ve lojistik alanlarında yatırım yapılabilecek alanlara yönelik öngörülere de yer veriliyor.

İnceleme yapılan illerdeki gayrimenkul yatırım olanakları değerlendirildiğinde, konut yatırımları açısından Antalya, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin'in, alışveriş merkezi yatırımlarında Antalya, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun'un, konaklama tesisleri yatırımlarında Antalya, Erzurum, Kayseri, Kocaeli ve Mersin'in, sanayi ve lojistik alanlardaki yatırımlarda ise Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Samsun'un, barındırdıkları potansiyel açısından öne çıkan iller olduğu kaydediliyor.


Geri Dön