27 / 04 / 2024

Hadrianapolis Antik Kenti'ndeki kiliseler turizme açılacak!

 Hadrianapolis Antik Kenti'ndeki kiliseler turizme açılacak!

Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Hadrianapolis Antik Kenti'ndeki A ve B kiliselerinin üzerlerini geçici örtüyle örterek turizme açacaklarını söyledi




Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Hadrianapolis'teki kazı çalışmalarının 15 gün sonra sona ereceğini belirterek, oradaki A ve B kiliselerinin üzerlerinin geçici örtüyle kapatılarak turizme açılacağını kaydetti. Antik kentin güvenliği ile ilgili kazı başkanı, Kastamonu Müzesi ve Karabük Özel İdaresi tarafından bütçe ayrılarak güvenliğin sağlanacağını belirten Şahin, 2013 yılında eleman alınması ile ilgili ödeneğin bütçeye konulması için çalışacaklarını söyledi. Şahin, 'Şuanda Kazı Başkanımız Doç. Dr. Vedat Keleş hocamız ekibiyle birlikte Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti'nde çalışmalarını sürdürüyor. 15 gün daha çalışma gerçekleşecek, bu seneki çalışmalar aktif olarak sonuçlanmış olacak. Kurul gündeminde iki projemiz var. A ve B kiliselerinin üzerlerinin örtüyle kapatılmasıyla ilgili projeler kuruldu. Kurul devam ediyor, kurul uygun görüldüğü zaman Özel İdareyle bu projelerin gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Oradaki ekibimiz daha önce ortaya çıkarılan yapıların iki kilise olmak üzere villa yapısı olarak tabir ettiğimiz yapının mozaiklerinin ve diğer yapıların sağlamlaştırma çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çalışmalar bittiğinde öncelikle bu iki kilisenin üzerlerini geçici örtüyle kapatarak turizme açacağız' dedi.


Antik kentin güvenliği ile ilgili de açıklamada bulunan Şahin, 'Kazı Başkanı olarak güvenliğin bir kısmını kendi bütçesinden, bir kısmını Kastamonu Müzesi vasıtasıyla, diğer kısmını da biz Özel İdare imkanlarıyla sağlayacağız. Ocak ayına kadar bu şekilde gerçekleştireceğiz. 2013 yılında Özel İdaresi'ne oranın korunmasına yönelik güvenlik elemanı alınması ile ilgili ödenek talebimizi bütçeye koydurmaya çalışacağız' diye konuştu.



'ÖZEL İDARESİ'NİN ESKİPAZAR'A KATKISI ÇOK OLDU'

Karabük İl Özel İdaresi'nin Eskipazar'a çok büyük katkısı olduğunu kaydeden Şahin şunları söyledi:

'Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi özellikle iki yıldır, Valimizin de Karabük'te göreve başlamasıyla beraber bölgemizi tanıması özellikle Safranbolu'yu çok yakından tanıması bizim için ayrı avantajdı. Valimizin büyük katkılarıyla turizm alanında özellikle Safranbolu bölgesinde alt yapıya yönelik çalışmalar yaptık. İncekaya Su Kemeri'nde yapılan çalışmalar, seyir terasının yapılması, Mencilis Mağarası'nın ışıklandırma çalışmaları yapılıyor, mağaranın çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor, orada ivme kazanacak, eski hükümet konağının olduğu yere saat kulelerin olduğu bir alan yapıldı. Bunun yanında daha önce Yenice'de Kaymakamlığının valilikle birlikte yaptığı kent orman ve gezi parkurları oldu. Oraya da her sene ilgi oluyor. Biz bunun yanında Eskipazar'daki antik kenti turizme açarak orayı da aktif olarak bu işin için sokmaya çalışıyoruz. İl Özel İdaresi'nden son iki yılda Eskipazar'a da çok büyük katkıları oldu.'


Şangay'daki turizm fuarına Karabük ili olarak katılacaklarını belirten Şahin, '2011 yılında yabancı turist 14 bin 48, bu sene 22 bin 300 olmuş. Yani 8 bin turist artışı var. Yerli turist sayısında 2011 yılında konaklayan 74 bin 600 turist varken, 2012 yılında 110 bin 596 olmuş. Yerli-yabancı turist 88 bin 600 iken, 132 bin 900 olmuş. Tabi biz bunun daha fazla olmasını arzu ediyoruz. Türkiye genelindeki bir takım olumsuzluklara bakarak bizim bölgemizde hem yerli hem yabancı misafirlerimizi kıyasladığımızda bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bunu ülkemizdeki gelen artışına vurduğumuzda bizim bölgemizi Türkiye genelinin üstünde. 2011 yılında en çok turist Tayvan'dan şehrimize gelirken, 2012 yılında da yine en fazla turist Tayvan'dan geldi. Bakanlığımız Çin Pekin Müşavirliği'ne talimat verdi, biz kasım ayında Çin'de Şangay'da düzenlenecek olan turizm fuarına il olarak katılacağız. Bakanlığımızın standının yanında bizde Karabük standı açacağız' dedi.

Sabah




Geri Dön