25 / 04 / 2024

Hafriyat alanları İstanbul'da 7 ilçeden daha büyük!

Hafriyat alanları İstanbul'da 7 ilçeden daha büyük!

Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği İstanbul’da hafriyat alanları ve kamyonları ile ilgili önemli bir bilgi ortaya çıktı. İBB CHP Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, hafriyat alanı İstanbul’un 7 ilçesinden daha büyük.



Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği İstanbul’da her ay 5 milyon ton hafriyat çıkıyor. 14 resmi hafriyat sahasından 7’sinin kapasitesi dolmuş durumda. Kamyoncular, başta su toplama havzaları ve deniz kenarları olmak üzere gözden ırak alanlara boşaltmak zorunda kalıyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP Grubu, hafriyat alanlarına ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre, 2013-2017 arasında İBB’nin ilan ettiği hafriyat alanı 15,8 km. Bu alan İstanbul’un 7 ilçesinden daha büyük olduğunu ifade ediyor. 


Kuzey Ormanları Savunması, hafriyat kamyonları sorununa dikkat çekmek için Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Savunmadan Ayşa Yıkıcı tarafından yapılan basın açıklamasında amyonların ekosistem dengesini tehdit ettiği işaret etti.


Açıklamada “şoförlere sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmesi” gerektiğine dikkat çekerek çözüm önerileri sunuldu:


- Rüşvet veren şirket yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalıdır.


- Çevre kirliliğinin önlemesine yönelik önlemlerin sürekli kontrolü sağlanmalıdır.


- Ekolojik yıkıma neden olan mega projeler durdurulmalı


- Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.”


İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi ve İBB CHP Grubu Basın sözcüsü Tarık Balyalı, İBB Meclis Grubu olarak hafriyat alanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaların raporunu sundu. Rapora göre toplam 15,8 km alanın 150 milyon metreküp hafriyat atığı alabilecek kapasitesi var. Hafriyat alanlarına son 4 yılda en az 11 milyon 500 bin hafriyat kamyonu seferi yapıldı. Son 5 yılda İBB’de toplam 835 bin 698 metrekare hafriyat alanı tahsis edildi.



Cumhuriyet


Geri Dön