28 / 03 / 2024

Hakan Çatalkaya: İstanbul'da 600 bin riskli bina var!

Hakan Çatalkaya: İstanbul'da 600 bin riskli bina var!

Tektaş Kentsel Dönüşüm’ ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya’ ya göre İstanbul Depreminde hasar görmesi öngörülen 600 bin bina var. Tek çözüm kentsel dönüşüm dedi...




Çanakkale'de meydana gelen şiddetli deprem beklenen büyük İstanbul depremini ve buna bağlı olarak deprem riski altındaki binaları yeniden akıllara getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk lisanslandırdığı kuruluş olan Tektaş Kentsel Dönüşüm 'ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya'ya göre İstanbul Depreminde hasar görmesi öngörülen 600 bin bina var. Bu binaların güvenli binalar olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. 


Çatalkaya, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili şunlan söyledi: "6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu Mayıs 2012' de yürürlüğe girdiğinden bu yana İstanbul' da vatandaş talebi ile bu kanun'Calısanlar da ofisler de depreme hazır değil' Son olarak 24 Mayıs Cumartesi günü Gökçeada açıklarında meydana gelen ve birçok ilde hissedilen deprem akıllara bir kez daha bina güvenliğinin önemini getirdi. Yenibıris.com'un ofislerin bina güvenligı ve çalışanların depreme hazırlıklı olup olmadığı üzerine gerçekleştirdiği anketten düşündürücü sonuçlar çıktı. Yenibiris.com'un çalışanlara yönelttiği deprem sorularına gelen yanıtlar söyle: Yenibiris.com anketlerine katılan 3 bin 240 çalışanın yüzde 72'si "Çalıştığınız binanın depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna "hayır" cevabını verdi. Çalışanlar deprem anında ne yapacağını bilmiyor. Şirketlerin cok azı çalışanlarını bilgilendiriyor. "Çalıştığınız şirkette depremle ilgili bir eğitim verildi mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 85'ı "verilmedi" yanıtını verdi. "Verilmesi planlanıyor" şıkkını seçenlerin oranı ise yüzde 1'de kaldı. 


dan 25 bin bina yararlandı. Talep ise giderek artıyor. En çok talep Kadıköy, Şişli, Maltepe, Beşiktaş, Kartal, Bakırköy, Kağıthane ve Bayrampaşa ilçelerinden geliyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu ile vatandaşlar bürokrasiyi beklemeden kendi binalarını yeniden inşa edebiliyor. Kentsel Dönüşüm kanunundan bir binanın yararlanabilmesi için bina mülk sahiplerinden 1 kişinin Bakanlık yetkili kuruluşundan birine başvuruda bulunması yeterli." Çatalkaya, "Başvurudan sonra binanız için devlet teşvikli çok uygun faiz oranlan ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir, kira - taşınma yardımı alabilir, tüm belediye, noter harçlarından muaf olup, KDV indirimlerinden yararlanmaya hak kazanırsınız. 


En önemli avantajı ise binanızda 2/3 çoğunluk kararı ile müteahhidinizi siz seçebilir, yeni binanız için tüm kararlan alabilirsiniz" şeklinde konuştu. Çatalkaya, "Bakanlığın yetkilendirdiği bir firma olduğumuzu her zaman söylüyoruz. Vatandaşlar, kentsel dönüşümün tüm süreçlerinde tek elden, yani bizden hizmet alabiliyorlar. 

Son 2 yılda İstanbul'da 2 binin üzerinde kentsel dönüşüm hizmeti verdik. Bu rakam her geçen gün artıyor. Aynca 1 Haziran 2014 yürürlüğe girmesi beklenen yeni imar kanunu 1 Ocak 2016 ertelendi. 

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşların bunu gözardı etmemesi gerekiyor" dedi. 



Hürses




Geri Dön