26 / 04 / 2024

Hakan Durmaz: Binalarda çelik yapı modeli yaygınlaştırmalı!

Hakan Durmaz: Binalarda çelik yapı modeli yaygınlaştırmalı!

Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, deprem gerçeğinin değiştirilemeyeceğini ancak tedbir almak için seçeneklerin olduğunu söyledi. "Güvenliğimiz için binalarımızda çelik yapı modelini yaygınlaştırmalı'' dedi.



Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında büyük İstanbul depremine dayanıklı binalarla hazırlıklı olmanın öneminden bahsetti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Durmaz, çelik yapı sisteminin, esnekliği ile depreme karşı güvenli bir yapı modeli olduğunu söyleyerek,  Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan çelik bina sisteminin Türkiye'nin gündemine ancak 1999 Marmara Depremi sonrası girdiğini ifade etti.

Bu yapı modelinin Türkiye'de bilinirliğinin hala çok düşük olduğunu belirten Durmaz, çelik sistemin bilinirliğini çoğaltarak kullanımının artırılması gerektiği kaydetti.

Türkiye'nin, batısından doğusuna deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Durmaz, şu açıklamalarda bulundu:

"Son depremle uzmanların ortak görüşe sahip olduğu bir konu var ki o da özellikle İstanbul'u etkileyecek 7 ve üzeri değerde bir depremin olacağı... Deprem gerçeğini değiştiremeyiz şüphesiz ama tedbir almak için seçeneklerimiz de var. Güvenliğimiz için binalarımızda çelik yapı modelini yaygınlaştırmalı, depreme dayanıklı binalarla hazırlanabilmek için çelik yapıları tercih etmeliyiz. Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanımı yüzde 40'larda iken, bu rakam ülkemizde yüzde 1'in de altında... Bu nedenle üniversitelerimizin inşaat ve mimariyle ilgili bölümlerinde çelik yapı modeli daha fazla ders olarak işlenmeli. 

Yapı güvenliğinin yanı sıra tasarımda estetik, geniş ve ferah konforlu ergonomik mekanlar oluşturulabilen çelik yapı sisteminin her mecrada daha fazla kullanıcıya anlatılması gerek. Çelik sistem kırılgan olmayan esnek yapısı, dayanımı ve hafifliği ile depreme karşı son derece güvenli bir model. Korozyon ve çürüme riski bulunmayan yapı özelliğiyle yaygın kullanımdaki betonarme modeline göre uzun kullanım ömrüyle önemli avantaj sağlıyor."

Çelik profillerin, projeye göre hazırlanarak kaynaksız vidalı ve geçmeli sistemle çok kısa sürelerde kullanıma hazır olabildiğini belirten Durmaz, sistemin seçtiği yapıların iç ve dış cephe kaplamasında her türlü estetik mimarinin uygulanmasına fırsat sağladığını açıkladı.


 


Geri Dön