26 / 04 / 2024

Haliç silueti için imar düzenlemesi!

Haliç silueti için imar düzenlemesi!

İBB, Haliç kıyısında kendi arazisine özel olarak yaptığı 10 kat yükseklik konusunda düzenleme yaptı. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Eyüpsultan ilçe sınırlarında Haliç kıyısında kendi arazisine özel olarak yaptığı 10 kat yükseklik içeren imar planlarında düzenlemeye gitti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Eyüpsultan ilçe sınırlarında Haliç kıyısında kendi arazisine özel olarak yaptığı 10 kat yükseklik içeren imar planlarında düzenlemeye gitti.


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 9 bin 672 metrekare büyüklüğündeki ve mülkiyeti İBB'ye bağlı İstanbul İmar İnşaat Anonim Şirketi'ne ait arazi, 2017 yılının Haziran ayında yapılan imar planıyla "ticaret+konut ve rekreasyon alanına" alındı.


Yapılan plan değişikliğiyle bölgede 4 kat olan yükseklik sınırının, İBB için 10 kata çıkarılması tartışmalara yol açtı. Eyüpsultan Belediyesi, İBB'nin yaptığı plan değişikliğini desteklemedi. İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu, itirazı değerlendirdi ve Haliç siluetine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğinden, 10 kat yükseklik sınırını 6 kata indirdi.


CHP grubu yüksekliğin düşürülmesini uygun bulmakla birlikte fonksiyon değişikliği ve yoğunluk artışı ile ilgili plan kararlar değişmediği iddiasıyla karara "hayır" oyu verdi. 


İBB Meclis oturumundaki oylama sırasında da kat yüksekliği düşürülürken emsalin düşürülmemesi nedeniyle tartışma yaşandı.


CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, "İmar A.Ş'ye geçtikten sonra İBB plan değişikliği yapıyor ve emsal artışını yapıyor. Emsal artışı, 1.5'tan 2’ye çıkartılıyor ve inşaat yoğunluğu artıyor. Daha sonra Eyüpsultan Belediyesi'nin itirazı üzerine buradan kat yüksekliğini 10'dan 6'ya düşürüyor." dedi.


İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler eleştirelere yanıt verdi. Diler, "Bloklar halinde biri 3 kat, biri 5 kat olabilirdi. Sur duvarı gibi 10 kat yapılacak diye düşünmek doğru değil. Grup Başkanvekili ile istişare ederek 6 kata düşürdük." şeklinde konuştu.


AK Parti Grup Başkanvekili Yardımcısı Faruk Aydın da görüşünü bildirdi. Aydın, "10 kat mimarlar daha iyi çalışsın diye verilen haktı. Yanlış anlaşılmalara neden olduğu için tadil ediyoruz." dedi.


Yapılan tartışmaların ardından yeni imar planı, CHP'li meclis üyelerinin ret oyuna karşı oy çokluğuyla Meclis'ten geçti. Yeni düzenlemeyle 10 kat sınır, 6 kata düşürüldü. 


Geri Dön