18 / 04 / 2024

Haliçport toplantısı protesto edildi!

Haliçport toplantısı protesto edildi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce Haliç Kongre Merkezi'nde "Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi Halkın Katılım Toplantısı" düzenlendi.



Haliç Dayanışması üyesi bir grup, "Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi Halkın Katılım Toplantısı"nı protesto etti.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce Haliç Kongre Merkezi'nde "Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi Halkın Katılım Toplantısı" düzenlendi. 


Haliç Dayanışması'ndan bir grup, toplantının yapıldığı salona girerek, "İstanbul Haliçsiz, Haliç tersanesiz olmaz" yazılı pankart açtı. Eylemciler, önce ıslık ve düdük çalarak, daha sonra da mikrofonun kablosunu çekerek konuşma yapılmasını engellemeye çalıştı.


Gruptakiler, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulmasını istedi ancak heyet bunu kabul etmedi. Protestonun ardından heyet, salondan ayrıldı.


Haliç Dayanışması üyeleri de dışarı çıkarak, bir süre "Haliç bizim, İstanbul bizim" şeklinde slogan attı.


Grup adına konuşan mimar Gül Köksal, Haliç Dayanışması, meslek örgütleri, tersaneciler, emekçiler, mahalle dernekleri olarak bu toplantıyı yaptırmadıklarını söyledi. İhale sürecinin 2,5 yıl önce başladığını belirten Köksal, "Çevre Etki Değerlendirme' denilen şeyi de bu sürece alet ediyorlar. Bunun yolu da böyle bir yol değildir. Biz de halk olarak, katılım ve şeffaf süreçler adı altında bir müsamereye dönüşmüş bu oyunun bir parçası olmamak üzere görüşlerimizi dile getirdik. Toplantıyı açtırmadık. Kendi tutanağımızı hazırladık. Çünkü tutanak hazırlamayı reddetti heyet. Ama sözlü olarak kabul etti. Dolayısıyla 'halk katılımı' adı altında bu müsamereye izin vermedik. Bundan sonra süreci takip edeceğiz" diye konuştu.


AA


Haber Evrensel Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



İstanbul TARİHİ Haliç tersanesini yok edecek olan Haliçport Projesi için yapılmak istenen ÇED toplantısı kent savunucuları tarafından engellendi. 


Haliç Kongre Merkezi'nde yapılmak istenen ÇED toplantısı öncesi Haliç Dayanışması ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri kongre merkezinde bir araya geldi. 


Salonda "İstanbul Haliçsiz, Haliç Tersanesiz olmaz" yazılı pankart açan yaşam savunucuları "Haliç bizimdir bizim kalacak" sloganı ile alkış ve düdüklerle toplantının yapılmasını engellediler. Kent savunucuları, kültürün ve tarihin hiçe sayıldığını, bir kültürel mirası savunmak için basın açıklaması yapan Tahir Elçi'nin öldürüldüğünü söyleyerek "Siz paraya iman etmiş olabilirsiniz ama para tek değer değil. Fatih Sultan Mehmet'in anısına sahip çıkmak boynumuzun borcu olmuşsa hiç kuşkusuz yerine getireceğiz, bu oyuna izin vermeyeceğiz" sözleriyle yapılmak istenen toplaııtyıya tepki gösterdi. Toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulmasını isteyen grup divandan tutanak yazmasını istedi. Tartışmalar ve protesto yaklaşık yarım saat sürdü. Toplantı öncesinde çok sayıda sivil polis ve özel güvenlik görevlisi dc salona gelerek toplantının yapılması istedi. Haliç Dayanışması ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri toplantının yapılmadığına dair tutanak imzalandıktan sonra eylemlerini sonlandırdı. 


HUKUKU HİÇE SAYIYORLAR 

Gazetemize konuşan, Beyoğlu Kent Savunmasından Avukat Eren Can, "Biz bu projenin İstanbul'un tarihine, Bcyoğlu'na zarar vereceğini düşündüğümüz için buradayız. Bu toplantılarda yapılan itirazları, mahkeme kararlarını uygulamıyorlar. Hukuki anlamda bizim iptal kararlarımızı uygulamıyorlar. Biz Beyoğlulular, Haliçlilcr, İstanbullular olarak bu projeyi istemiyoruz, bu yüzden dc bu toplantıyı yaptırmıyoruz. Çünkü bu toplantı hukuki bir zorunluluk, bu toplantı olmadan projeye devam edemezler, biz de projenin devam etmesini istemediğimiz için, Haliç'i ve tarihini savunduğumuz için bugün bu toplantıyı yaptırmadık" sözleriyle eylemin önemine değindi.

 

'TİYATRONUN PARÇASI OLMAK İSTEMEDİK' 

Bölge üzerine yüksek lisans ve doktora yapmış olan Mimar ve Koruma Uzmanı Doç. Dr. Gül Koksal, "Burası çeşitli katmanlardan oluşan çok önemli bir kültürel miras. Bu alanın değerleriyle, yeni değerler dc katılarak sürdürülmesini, sermayeye satılmadan peşkeş çekilmeden geliştirilmesi yönünde bir çalışma yapılmasını istiyoruz" dedi. Koksal, "Biz haliç dayanışması olarak bu toplantıda söylenccck vc yapılacak olan şeyleri zaten çoktandır biliyoruz, ihale sürecinden beri iki buçuk yıldır dayanışma olarak neler yapıldığını biliyoruz. Bu toplantı yapılarak sanki halk katılımı varmış gibi bir gösteri haline gelmiş oyunun, tiyatronun parçası olmak istemedik" diye konuştu. 


Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Başkanı Mücella Yapıcı ise, "Burası sadece İstanbul'un değil dünyanın mirasıdır. Hepiniz sadece mirasa oturduğunuz koltuğa da ihanet ediyorsunuz" dedi. 


TARİH YOK OLACAK İSTANBUL 

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi Ayvalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane Binası'nın bulunduğu bölgeye kuruluyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ÇED başvurusu dosyasına göre, Tarihi Tersanenin yerini lüks bir turizm kompleksi alacak. Projeyle yaklaşık 70 yatlık kapasiteye sahip yat limanı yapılacak. Bu tesisler arasında otel, AVM, sinema, kongre merkezleri, restorantlar yer alması planlanıyor. Ayrıca bölgede 1000 kişilik bir cami yapılması da gündemde. 


Evrensel


Geri Dön