25 / 04 / 2024

Halkalı Kapıkule Demiryolu Hattı ne zaman bitecek?

Halkalı Kapıkule Demiryolu Hattı ne zaman bitecek?

Edirne'yi uçuracak denilen "Halkalı-Kapıkule Demiryolu/Hızlı Tren Projesi" 6 yıldır proje aşamasında. Proje gelecek ay, "İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda (İDK) değerlendirilecek.



Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2015 yılı sonunda ihalesinin yapılacağını duyurduğu proje hala inceleme aşamasında. Proje gelecek ay, "İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda (ÎDK) değerlendirilecek. 


İstanbul Edirne arasını bir saate indirecek olan Hızlı Tren projesinde işler kaplumbağa hızında gidiyor. 2011 yılı yatırım programına alınan ancak aradan geçen zaman içinde hala ihalesine bile çıkılamayan Hızlı Tren projesi için yeni bir duyuru yapan TCDD "Halkalı Kapıkule Demiryolu hattı projesi ile ilgili 20 Eylül 2016 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir" açıklaması yaptı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi'nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrollüğü altında inşa edilecek Halkalı-Kapıkule Demiryolu 229 kilometre uzunluğunda ve çift hat olacak. Hatta çalışacak trenler saatte 200 kilometre hızla gidecek. 2 milyar 750 milyon TL'ye mal olacak projede, hattın 73 kilometrelik kısmı İstanbul, 40 kilometrelik kısmı Tekirdağ, 62 kilometrelik kısmı Kırklareli, 54 kilometrelik kısmı ise Edirne'den geçecek. 11 adet istasyonun bulunacağı hatta mevcut Halkalı, Çerkezköy, Edirne ve Kapıkule istasyonları kullanılmaya devam edilecek. 

Halkalı, Ispartakule, Çatalca, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa, Edirne, Kapıkule istasyonlarının yer aldığı rotada, saatte 200 km hıza ulaşacak tren elektrikli ve çift hatlı olacak. Proje ihale edilebilirse yapımı 3 yılda tamamlanacak. 


CHP'li başkanlar umutlu 


Hızlı Trenin en fazla etkileyeceği illerden biri olan Edirne'nin Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Hattın Kapıkule'den sonra Avrupa'ya uzanması Edirne'nin hem turistik bir destinasyon olması, hem de daha çok ziyaretçi almamız açısından önemli katkılar sağlayacak. Kapıkule'deki ticareti de olumlu etkileyecek" dedi. Projenin geçeceği bir diğer nokta olan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ise demiryolu taşımacılığını desteklediklerinin altını çizerek, "Demiryolu taşımacılığı doğru bir yatırımdır. Ülke ekonomisine katkısı, yollardaki trafiğe katkısı, daha ucuza taşıya katkısı açısından doğru bir proje" dedi.



Mehmet DEMİRKAYA/Yurt Gazetesi 


Geri Dön