24 / 04 / 2024

Hasarlı binalar korkutuyor! 17 Ağustos'tan beri böyle!

Hasarlı binalar korkutuyor! 17 Ağustos'tan beri böyle!

Merkez üssü Kocaeli Gölcük olan Marmara depreminin üzerinden tam 20 yıl geçti. Yaşanan büyük acılara rağmen hala eğimli binaların bulunması vatandaşları korkutuyor. Üstelik bu binaların içinde yaşayanlar da var....



Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçti ancak Kocaeli'de hala tehlike oluşturan binalar bulunuyor.

Yeni Akit'te yer alan habere göre; İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Bulut, Kocaeli'nde yapı stokunun tam anlamıyla depreme hazır hale getirilmediğini söyledi. Bulut, "17 Ağustos 1999 depremini en acı şekilde deneyimleyen Kocaeli'yi yeni bekleyen depremler için maalesef binaların ne kadar hazır olup olmadığı düşüncesi içerisindeyiz. Depremin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Kocaeli'ndeki yapı stoku tam anlamıyla hazır hale getirilmedi maalesef. 20 yıl geçmesine rağmen hala 20 tane ağır hasarlı binanın yıkılmadığını ve ayakta olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum maalesef insanlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Kocaeli'de hala 20 adet ağır hasarlı bina kanunen de yıkılması gerek 20 tane binanın hala ayakta olduğunu bilmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Hasarlı binalar korkutuyor! 17 Ağustos tan beri böyle!

'OLASI DEPREMDE YAPILARIN NE TEPKİ VERECEĞİNİ BİLEMİYORUZ'

Bulut Bulut, son birkaç ay içinde bölgede paniğe yol açan depremler meydana geldiğini belirtti. Bulut, şunları söyledi:

"Yalova'da, Çanakkale'de çok küçük çaplı depremler olmasına rağmen bu depremlerde bile yıkımlar meydana gelmiştir. Daha çok hafızamızda taze bir şekilde İstanbul Kartal'da 8 katlı bir bina çökmüştür ve maalesef 21 vatandaşımız burada enkaz altına kalarak yaşamlarını yitirmişlerdir. Bu bir binada bile acil müdahalenin ne kadar zor olduğunu gözlemlememize neden oldu. Böyle olası bir büyük depremde insanlara ulaşmanın ne kadar zor olduğunu tahmin etmek bile istemiyoruz. Olası bir depremde yapı stokunun ne tepki vereceğini maalesef şu anda bilemiyoruz. Açık ki başta İstanbul olmak üzere birçok ilimiz Türkiye deprem bölgesinde olduğu için can ve mal güvenliği olmayan yani yapı stokumuzun maalesef yarısı can ve mal güvenliği tehdidi altındadır, depreme dayanıksızdır. Yapıları depreme karşı hazırlamanın 2 yolu vardır. İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu iyileştirme ya güçlendirmeyle yapılır ya da bu binaların yıkılıp, yeniden depreme dayanıklı binalar yapılır. "

Hasarlı binalar korkutuyor! 17 Ağustos tan beri böyle!


Geri Dön