20 / 04 / 2024

Hatay MKÜ Mimarlık Fakültesi'nden askeri kışla için proje!

Hatay MKÜ Mimarlık Fakültesi'nden askeri kışla için proje!

Hatay MKÜ bünyesindeki Mimarlık Fakültesi yönetimi, taşınma kararı olduğu belirtilen kent merkezindeki Askeri Kışla yeri için kabul edilebilir örnek bir proje hazırlayıp Rektörlüğün bilgisine sundu.



Hatay MKÜ bünyesindeki Mimarlık Fakültesi yönetimi, taşınma kararı olduğu belirtilen kent merkezindeki Askeri Kışla yeri için kabul edilebilir örnek bir proje hazırlayıp Rektörlüğün bilgisine sundu.

      

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler imzasıyla MKÜ Rektörlüğü'ne sunulan başvuruda, Askeri Kışla yeri Tesis Alanı'nın Mimarlık Fakültesi koordinasyonunda, Üniversitenin Tasarım-Sanat-Kültür Yerleşkesi olarak tahsisi istendi. Hatay MKÜ'ye bağlı Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'nın, örnek bir proje ile Askeri Kışla yerini istediği kaydedilirken, şu bilgilere yer verildi:

      


“Yaptığımız araştırmalar neticesinde, Hatay ilinin belleğinde önemli bir yeri olan, 19. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı Dönemi'nde inşa edilmiş olan ve yakın zaman içinde boşaltılması ve bir devlet kurumuna tahsis edilebilmesi gündemde olan Askeri Kışla Binası'nın Mimarlık Fakültesi için uygun bir yapı olduğu kanaati oluşmuştur.

      

Mimarlık Fakültesi ortak kararı olarak, Askeri Tesis Alanı'nın üniversitemizin Tasarım-Sanat-Kültür Yerleşkesi olarak işlevlendirilmesini önermekteyiz. Tasarım-Sanat-Kültür Yerleşkesi, bulunduğu konum ve yerin tarihsel önemi nedeniyle, kent ile üniversite arasında kurulan bağların güçlenmesine destek olacaktır. Mimarlık Fakültesi, misyonuna uygun olarak, eski Kışla Binası'nın korunması gereken değerlerine sahip çıkıp onu gelecek kuşaklara aktarmanın önemine hakimdir.

      

Mimarlık Fakültesi olarak, özellikle mimari restorasyon ve mimari tasarım alanında uzman öğretim üyelerimizle, eski Kışla Binası'nın Mimarlık Fakültesi olarak işlevlendirilmesi için gerekli olan yasal dokümanların oluşturulması ve Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon projelerinin hazırlanarak  Adana  Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na onaylatılması süreçlerinde etkin rol üstlenebiliriz.

      

Askeri Tesis Alanı'na, üniversitemizin kent ile yakın ilişkili diğer birimlerinin de yerleşmesi mümkün olabilir.

      

56 dönümlük alana; kentin kullanımına yönelik sergi salonları, konferans salonları, sürekli eğitim merkezi, sosyal tesis, vb. birimler ile üniversitemizin Tasarım-Sanat-Kültür Yerleşkesi'nin oluşmasını arzu etmekteyiz. Oluşacak yerleşke, kentin tarihi dokusunun canlanmasına ve üniversitemizin prestijinin artmasına destek olacaktır.

      

Askeri Kışla Tesis Alanı'nın, Mimarlık Fakültesi koordinasyonunda, üniversitemizin Tasarım- Sanat-Kültür Yerleşkesi olarak tahsisi için gereğini bilginize arz ederim.”


Antakya Gazetesi


Geri Dön