26 / 04 / 2024

Hayat Holding Rusya'da 10 bin kişilik şehir kuracak!

Hayat Holding Rusya'da 10 bin kişilik şehir kuracak!

Rusya'da kozmopolit ahşap malzeme MDF ve kağıt fabrikaları ile yatırımlarını sürdüren Hayat Holding, Tataristan'a 650 milyon dolarlık yatırımla 10 bin kişilik bir şehir kuruyor....




Holding bünyesinde yer alan Hayat İnşaat ve SunRise Capital'in birlikte kuracakları yeni kentin ismi 'SunRise City' olacak. Projenin imzası Türkiye-Tataristan Formu için Kazan'a gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un hazır bulunduğu törende imzalanmıştı.


Proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Hayat Holding Yurt Dışı İştirakları Genel Müdürü Onur Güven, Rusya ve Tataristan'ın geleceğine güvendiklerini, yatırımlarını sürekli artırarak sürdüreceklerini kaydetti. Projede konut ve ticari alanların olduğunu kaydeden Güven, 'Toplam 18,2 hektarlık arazide master planları tamamlandı. Toplamda 318 bin 500 metre kare inşaat alanı ve bunun 63 bin 700 metrekaresi de ticari alan olacak. Proje ile ilgili birinci etap çalışmalara start verildi. İlk etapta 5,8 hektarlık arazi üzerine 101 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Birinci etap 2015'de, tüm proje ise 2018'de tamamlanacak.' dedi.


Projede rezidans ve lüks konutların yanısıra, ticaret merkezleri, ofisler, alış veriş merkezleri, okul, klinik, park-bahçeler, spor alanları, otel ve expo center olacak. 'Şehir içinde şehir' olarak nitelenen projede yer alacak yaklaşık 3 bin dairede en az 10 bin kişi yaşayacak. Resmi makamlardan uzun süreli kiralanan arazide Hayat Holding doğrudan yatırımcı konumunda.


İlk fabrika yıl sonunda üretime başlıyor


Hayat Holding'in Rusya'da iki ayrı proje ile ilgili yatırımlarının da hızla ilerlediğine değinen Güven, 'Kastamonu Entegre olarak MDF yatırımı bu sene sonu itibariyle tamamlanacak ve devreye alınacak. Bu yatırımın tutarı 280 milyon dolar. MDF fabrikası Kastamonu Entegre Yatırım Projesinin ilk etabını oluşturuyor. Daha sonra ikinci etap olarak 2014 yılında Yonga levha fabrikası başlayacak. 2015 sonunda devreye alınacak bu yatırım da yaklaşık 170 milyon dolar. Daha sonra 2016 yılında 3. etap olarak OSB fabrikası yatırımı başlayacak ve 2017 yılında tamamlanacak. Bu projenin maliyeti de yaklaşık 200 milyon dolar. Kastamonu Entegrenin toplam yatırımı 650 milyon doları bulacak.' şeklinde konuştu.


Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Alabuga bölgesinde diğer bir yatırım için de çalışmaların hızla sürdüğüne değinen Güven, 'Hayat Holding bünyesinde yer alan Hayat Kimya olarak burada kağıt yatırımına başladık. İnşaat işleri bitmek üzere. 2014 Eylül'ünde devreye girmesi planlanan bu yatırım da 100 milyon doları bulacak.' bilgisini verdi.


Rusya'da 3 ayrı fabrika daha kuracak


Rusya Federasyonu ve Türkiye arasında özellikle Tataristan'la karşılıklı dış ticaret hacmi ve yatırımın sürekli arttığına dikkat çeken Türk girişimci şöyle konuştu: 'Tataristan'ı Rusya'ya açılan bir pencere olarak görüyoruz, bu bölgede hakikaten yabancı yatırımcılara çok ciddi imkan ve teşvikler var. Tataristan Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm yerli yetkililer yabancı yatırımcılara destekte bulunuyor ve bizzat ilgileniyorlar. Rusya genelinde de yatırım yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 5 ve 10 yıllık planlarımızda Doğu Avrupa'da ve Rusya'da fabrika açma niyetimiz var. Rusya'nın çeşitli bölgelerinde 3 fabrika daha açmayı hedefliyoruz. Volga bölgesinde, ülkenin güneyinde ve merkezinde olarak planladığımız bu fabrikaların hazırlıklarına başlanıldı. Krasnodar bölgesinde yatırım için bir arsa satın aldık' dedi.


Cihan


Geri Dön